Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nye web-apps angriber de traditionelle apps

En app er ikke bare en app. En alliance med Google og Microsoft i front støtter en ny variant af apps, som genbruger indhold fra websider, og dermed dropper app-butikkerne. Progressive web-apps hedder de, og Apple er stærkt forbeholden.

Af Peter Møller Christensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Et nyt opgør lurer på markedet for smartphones – og dermed er en ny kamp om smartphone-brugernes gunst fløjtet i gang.

Denne gang handler det om de programmer, apps, vi som brugere installerer på vores telefoner – for at skabe adspredelse i dagligdagen eller til praktiske formål. Det kan være mobilbanken, vejrudsigten, en guide til den landsdel, årets sommerferie gik til, eller den seneste opdatering af mobilspil-hittet PUBG Mobile.

På den ene side står Apple med sine iPhones, og på den anden Google med sit mobil-operativsystem Android, som i dag udgør grundstammen i langt mere end 80 procent af smartphone-markedet, den del, som Apple ikke sidder på.

Kernen i opgøret er de såkaldte ”progressive web-apps”, en videreudvikling og raffinering af det, der blot betegnes som web-apps. Med den progressive variant som den mest avancerede har begge typer det til fælles, at det er apps, som bliver genereret eller aktiveret på den enkelte telefon med en hjemmeside som fundament. Deraf tilføjelsen ”web”.

Uden om app-butikkerne 

Det er med andre ord en helt anden type apps, end dem du kan finde i app-butikken på telefonen – i Apples App Store eller Google Play.

Kort fortalt ser Google og dets samarbejdspartnere – herunder ikke mindst den ret nye alliancepartner Microsoft – masser af muligheder i at lade udviklere eller endda brugerne selv generere deres apps uden om de etablerede app-butikker, mens Apple af oplagte årsager mildest talt er forbeholden over for den udvikling.

Som født på nettet, med sin søgetjeneste, webbaserede annonceforretning og en masse andre ting, har Google en naturlig interesse i, at så stor en andel som muligt af vores tid med lommeskærmen tager udgangspunkt i world wide web. Omvendt har Apple en naturlig interesse i at styre brugerne i retning af iPhonens eller iPadens mobile App Store, da Apple beregner sig en komfortabel andel på 30 procent af omsætningen fra de apps, brugerne betaler for. Den indtægt står for en ikke ubetydelig del af selskabets samlede omsætning. Det er ikke en forretning, Apple frivilligt lader gå fra sig.

Festuge som web-app

Den danske virksomhed Illumi udviklede en progressiv web-app (PWA) til Aarhus Festuge, som dog blev aflyst som følge af coronasituationen. Hele Aarhusfestuge.dk er lavet som en PWA, og det er således præcis det samme site, man besøger via computer og mobil. Der blev også udviklet en til-svarende, traditionel app til Google Play og App Store.

Fordele og ulemper

Hos den danske softwarevirksomhed Illumi, som har specialiseret sig i udvikling af de fritgående progressive web-apps, kan partner Rasmus Bollerup sagtens pege på både fordele og ulemper ved begge typer. 

”Fordelen ved at gøre apps tilgængelige i en app-butik, er, at det er nemt for brugerne at finde dem. Virksomhederne, som står bag appsene, har på deres side et klart defineret udstillingsvindue, mens brugerne ved, hvor de skal lede efter de apps, de har brug for,” siger Rasmus Bollerup.

"Udviklerne gør en
progressiv web-app
tilgængelig for brugerne,
i samme øjeblik den
er færdig."

Ulemperne ved de selvsamme app-butikker ligger, ifølge Rasmus Bollerup, hos leverandørerne af apps til butikkerne.

”Helt grundlæggende skal der hver gang udvikles to varianter af den sammen app, en til iPhone og en til Android, med de udgifter til vedligeholdelse af flere kodebaser, det medfører. Og det ved siden af den webside, som også skal vedligeholdes. Desuden har både Apple og Google en godkendelsesprocedure, som betyder, at der fra tid til anden kan gå irriterende lang tid fra en ny app er leveret og til den bliver tilgængelig i den ene eller anden app-butik. Og, så er der også det med betalingen, hvor både Apple og Google tager deres bid af kagen af de betalings-apps, de hver især lægger hus til,” siger han.

Omvendt er der også fordele ved progressive web-apps, og de er først og fremmest til glæde for leverandørerne og udviklerne af apps.

Sværere at finde web-apps

”I og med en web-app, som navnet siger, er direkte udviklet til web, kan udviklerne konsolidere hele udviklingen på én platform, som så er tilgængelig fra både pc, iPhone og Android. Samtidig kan udviklerne gøre en web-app eller progressiv web-app tilgængelig for brugerne i samme øjeblik, den er færdig. Og så slipper de for at skulle aflevere en del af omsætningen til app-butikken,” siger Rasmus Bollerup.

Til gengæld vil det være vanskeligere for den almindelige smartphone-bruger at finde frem til progressive web-apps, da det i sagens natur kræver, at brugeren finder frem til den pågældende webside, som leverer den web-app, han er interesseret i.

”Derfor vil progressive web-apps sandsynligvis først og fremmest finde vej inden for områder, hvor kunderne eller brugerne er klart definerede. Det kan for eksempel være i en virksomheds dialog med sine kunder, herunder varekataloger mv., eller manualer, vejledninger og lignende, som for eksempel virksomheder i byggebranchen løbende opdaterer til brug for teknikere, montører osv.,” siger Rasmus Bollerup.

Det tilbageværende spørgsmål er så hvor stor en del af markedet, web-apps og progressive web-apps – grænserne mellem de to definitioner er lidt flydende – vil erobre fra app-butikkerne. Et kvalificeret bud vil være, at web-apps primært vil være at finde som et supplement til de app-butikker, vi alle har vænnet os til at bruge. Og så naturligvis en velkommen mulighed for den underskov af iværksættere og app-udviklere, som nægter at dele indtægten med de respektive app-butikker.

En joker i den sammenhæng er den kinesiske mobiltelefonproducent Huawei, hvis seneste modeller ikke er udstyret med Google Mobile Services, herunder Google Play Butik. Det skyldes den amerikanske regerings sanktioner mod Huawei.

Selv om Huawei har udviklet sin egen app-butik, kan fraværet af Googles ægte vare være med til at bane vejen for flere progressive web-apps. Ikke mindst taget i betragtning af, at Huawei – blandt andet med sin seneste topmodel, P40 Pro, i andet kvartal 2020 overhalede Samsung med et mulehår som verdens største leverandør af smartphones målt på antal.

Progressive web-apps kan gå hen og blive hardware-producenternes vej ud af de snærende bånd, som styresystemerne sætter og producenterne bag dem skaber. Sådan ser mange denne udvikling: En ny frihed til mobilplatformen.