Nye veje til den ægte hjemmebio

Nye veje til den ægte hjemmebio

Share

Sony satser på en renæssance for projektorer til de helt store biografoplevelser og har nu lanceret fire UHD-modeller til høj pris, men med luksuskvalitet

I de seneste par år har der været ret stille omkring projektorer til hjemmebrug. Det kan forklares med, at selv meget store fladskærme er faldet til ret overkommelige priser, og at vi ser film på alle mulige andre enheder end en skærm i stuen.

Nu er den nye UHD- (Ultra High Definition) teknologi for alvor ved at blive rullet ud, og den kan måske gøre tv-projektorerne hotte igen. Du kan nu se film derhjemme i den samme tekniske kvalitet som i de bedste premierebiografer.

Køleluften i den 50 cm brede projektor suges ind gennem lamellerne omkring objektivet og blæses ud til venstre.

Desuden skal UHD-skærme være seriøst store, før de giver fuldt udbytte af den høje kvalitet i indholdet. Vi skal op i 100” eller mere, hvis blot to-tre mennesker skal få fuldt udbytte af den ultraskarpe oplevelse.

Se også:  Sony giver dig 100" billede i hjemmebioen

Sådan nogle fladskærme er også tilgængelige, men de koster mere, end de fleste af os betaler for en bil, og så bliver en projektor som Sony VPL-VW300ES til ”blot” 50.000 kroner interessant. Den er den mindst dyre af en serie på fire Sony-produkter, der kan give nyt liv til projektorbiografen.

Masser af lys

Et generelt problem ved projektorer er lysstyrken. Projektorer med en lysstyrke på 1000 lumen eller endnu mindre kræver et rum, der er effektivt mørklagt. Særligt slemt bliver det, hvis man vil se 3D-film gennem briller af den såkaldt aktive type, som kan sluge op mod 90 procent af lyset.

I min optik er der lige så meget spræl i 3D til hjemmebrug som i Grauballemanden. VPL-VW300ES kan dog vise 3D-indhold, hvis man investerer en formue i grimme, ubekvemme 3D-briller. Meget mere interessant er det, at lysstyrken opgives til 1500 lumen, hvad der er en ny Sony-rekord i dette segment.

Se også:  BenQ W2000 [TEST]: Flotte farver og kæmpe billede

Rent praktisk betyder disse tal, at projektoren har rigelig lysstyrke til mit neutralt hvide Da-Lite-lærred på 90”, selv om jeg har tændt lidt orienteringslys i rummet. Efter min vurdering er der lys nok til 120” og måske endda 150” med effektiv mørklægning.

UHD-indhold er ikke ligefrem det, der fylder hylderne hos Fona eller sendeplanerne fra diverse udbydere. Netflix har et par serier til streaming, og man kan i dyre domme købe demomateriale på USB eller harddisk. Desuden kan man optage sit eget indhold med efterhånden ganske mange kameraer og smartphones.

Del denne