Home » Processor » Nye Intel-processorer: 10 er det magiske tal
Nye Intel-processorer: 10 er det magiske tal

Nye Intel-processorer: 10 er det magiske tal

Share

Den sidste brik i 10. generations-puslespillet – i hvert fald i øjeblikket – er en ny række mobile cpu’er, der denne gang bygger på eksisterende 14 nm-produktionsteknologi. Det er en arkitektur, der er afledt af Skylake, og den har fået navnet Comet Lake. Ligesom de Ice Lake-chips, vi nævnte for et øjeblik siden, sigter disse Comet Lake-processorer på strømbesparende modeller, men med dual- og quad core-varianter. Comet Lake markerer også den første gang, Intel har tilbudt sekskerne-konfigurationer med lavt strømforbrug.

Ja, du læste rigtigt. Man kan nu købe en laptop, der bygger på en splinterny Intel Core-processor af 10. generation. Og hvis den er dual-eller quad core, kan den være meget eller ultrameget strømbesparende; den kan være 14 nm eller 10 nm; den kan bygge på Skylake fra 2015 eller på en helt ny arkitektur.

Det går over vores forstand, hvorfor begge disse familier af cpu’er plus HEDT-multikernechippene alle bliver kaldt 10. generation. Men vi kan sige med sikkerhed, at situationen vil udløse mærkbar hovedpine, når det gælder om at identificere disse cpu’er i praksis i færdige produkter, navnlig i forbindelse med de mobile cpu’er.

Tør vi nævne stationære pc’er?

Intels 10. generation af cpu’er til bærbare er kommet. Men vent lidt – hvad med de stationære pc’er? I øjeblikket findes der tre forskellige familier af 10. generations-chips, og ingen af dem er mainstream-desktopprocessorer. Hvad sker der?

Se også:  Sådan bliver pc’en bedre i 2021

Ifølge den historie, der er opstået i løbet af det seneste års tid, er problemet ikke overraskende 10 nm. Der går rygter om, at Intel stadig har problemer med at få clockfrekvensen op med den nye produktionsproces. Dette rygte bliver bestyrket af de lave clockhastigheder og relativt svage TDP’er hos de første mobile 10 nm-Ice Lake-chips.

For eksempel topper den hurtigste strømbesparende quad core-Ice Lake-cpu ved 4,1 GHz, mens den hurtigste i den nye 14 nm-Comet Lake-familie, der også hører til 10. generation, når op på 4,9 GHz. I ultralavstrøms-området angiver Intel Ice Lake til 9 W og Comet Lake til 7 W. I nogle henseender kan disse sammenligninger være misvisende.

Det er rigtigt, at Ice Lakes Sunny Cove-cpu giver større ydelse pr. clockenhed, men det generelle billede tyder ikke på en kernesund produktionsproces, der leverer de typiske fordele ved en ny node.

Se også:  Intel-boss: Mangel på chips helt ind i 2023

I en desktopsammenhæng er det naturligvis clockhastighederne, der vækker mest bekymring. Hvis 10 nm-noden virkelig er henved en hel gigahertz efter 14 nm i denne henseende, bliver det spring i clockydelse på 18 procent, som Sunny Cove-kernerne leverer, neutraliseret af de lavere frekvenser.

Når man tager 10 nm’s generelle forsinkelse – omkring tre år – i betragtning, er det ikke overraskende, at der er opstået rygter, som skal bygge på lækkede roadmaps, og som siger, at Intel måske dropper 10 nm og går direkte til 7 nm.

Intel har imidlertid udtrykkeligt skudt den slags historier ned. I en nyere officiel udtalelse fra Intel stod der: “Vi bliver ved med at gøre store fremskridt med 10 nm, og vores aktuelle planer for 10 nm-produkter omfatter desktopmaskiner”.

Naturligvis er “aktuelle planer” ikke helt det samme som “bliver helt sikkert lanceret”. Vi vil tro på 10 nm-mainstream-desktopchips, når vi ser dem.

TAGS
core-cpu
intel
processorer

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S