Home » Processor » Nye Intel-processorer: 10 er det magiske tal
Nye Intel-processorer: 10 er det magiske tal

Nye Intel-processorer: 10 er det magiske tal

Share

Mange af de nye, stærke bærbare computere, der bliver lanceret her til foråret, kommer med 10. generation af Intels Core-cpu’er – og med dem den længe ventede 10 nm-produktionsproces. Imidlertid tyder noget på, at tallet 10 er en lille smule problematisk. Hvad betyder nyheden for dig?

Fem lange år er gået, siden Intels allerførste 14 nm-cpu’er kom på markedet. Lad os tage den én gang til. Det har taget Intel hele fem år at levere 10 nm-efterfølgeren til 14 nm-produktionsmetoden. Her taler vi om det firma, som i årtier har været markedets førende inden for produktion af integrerede kredsløb.

Mere end noget andet er det Intels forspring, når det gælder chipproduktion, der har defineret foretagendet. Men det er først nu, man skruer op for produktionen af 10 nm-silicium som del af firmaets nye og 10. generation af Core-processorer.

Når vi har med Intel at gøre, er der aldrig noget, som er enkelt. Strengt taget udsendte Intel nogle få 10 nm-dual core-chips i 2018. Men hvis du i detailhandelen kan opspore et produkt, der bruger disse ultrasjældne Cannon Lake-chips, er du kvikkere, end vi er.

Derfor udgør Core-cpu’erne i 10. generation de første egentlig tilgængelige 10 nm-processorer fra Intel. Og hertil skal lægges, at nok omfatter Intels nye serie både 10 nm-silicium og en spændende ny mikroarkitektur, men den rummer også ikke blot én, men to 14 nm-design, der bygger på eksisterende mikroarkitekturer. Med andre ord betyder Intels 10. generation mange forskellige ting.

Se også:  Intel vil generobre chip-tronen med nye processor-generationer

Det gælder blot 10. generation, som vi kender den i dag. Man skal ikke lade sig overraske, hvis sagerne bliver endnu mere komplicerede. Og nu taler vi kun om selve produkterne. Når det gælder branding – noget, som Intel tilsyneladende primært betragter som en mulighed for at forvirre kunderne – skraber firmaet måske bunden med 10. generation.

Den nye nomenklatur er så kompliceret og selvmodsigende, at man nærmest skal have et par kandidatgrader, en juridisk embedseksamen og en ph.d. for blot at begribe det grundlæggende. Men man skal ikke blive fortvivlet. Bag den hjernedøde markedsføring gemmer der sig noget ægte ny teknologi.

Det er vores opgave at gøre benarbejdet for dig og fiske mening ud af Intels markedsføringsvanvid. Lad os komme i gang.

Før vi kaster os ud i alle disse nye 10. generations-chips, skal vi have ryddet en elefant af vejen. Vi taler om den ekstraordinært lange forsinkelse af Intels 10 nm-produktionsproces, afløseren for 14 nm i alle dens afskygninger.

Ifølge Moores lov burde 10 nm-teknologi været i fuldt flor i slutningen af 2016. Som bekendt forudsagde Gordon Moore, der er medstifter af Intel, en fordobling af transistortætheden hvert andet år, og den forudsigelse indebærer en ny produktionsproces fra Intel hvert andet år.

Se også:  Bundkort [STORTEST]: Intel-bundkort der rykker

Årene gik. I 2018 lancerede Intel en meget lille mængde dual core-processorer, der byggede på firmaets 10 nm-node. Men de var ekstremt sjældne og ikke egentlige detailhandelsprodukter. Selv Intel beskrev disse 10 nm-produkter som “begrænsede i antal”. Hvis vi skulle være kyniske, ville vi sige, at de kun eksisterede, for at Intel kunne hævde, at 10 nm var i produktion og til salg.

Uanset, hvad der er sandheden, er det først nu, at 10 nm-cpu’er fra Intel for alvor er til rådighed, om end med begrænsninger. Ved lanceringen er 10 nm udelukkende forbeholdt mobile platforme. Hvad er der sket? Som sædvanlig har Intel ikke fremsat mange forklaringer, men der har højst sandsynligt været tale om to fundamentale problemer.

Intel har været aggressiv med 10 nm, når det gælder transistortæthed. I tidens løb er den nomenklatur, der knytter sig til produktions-nodes, blevet løsrevet fra funktionsstørrelsen i chippene. Med andre ord er funktionerne i en “14 nm”-Intel-processor – transistorporte, logiske celler og så videre – faktisk ikke 14 nm.

1 2 3 4 5Næste

TAGS
core-cpu
intel
processorer

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S