Home » Hardware » Nye el-løbehjul er langt mere bæredygtige
Nye el-løbehjul er langt mere bæredygtige

Nye el-løbehjul er langt mere bæredygtige

Share

Ernst & Young udarbejdet en rapport, der viser, at CO2-udledningen fra nye el-løbehjul med udskiftelige batterier er langt lavere end hidtil antaget

Færdselsstyrelsen offentliggjorde 26. februar en evaluering af el-løbehjul, hvor det skabte det en del opmærksomhed, at klimaaftrykket fra el-løbehjul er større end fra en bybus. Ifølge evalueringen er klimaaftrykket ved at transportere en person 1 kilometer i en bybus 89 gram CO2, mens det er 91 gram CO2 med et el-løbehjul.

Nu kan Voi imidlertid i samarbejde med Ernst & Young påvise, at klimaaftrykket for den nyeste generation af el-løbehjul med udskiftelige batterier, som Vois nyeste model Voiager3, er mere end halveret i forhold til de tal Færdselsstyrelsen fremlagde.

61 procent mjndre end en bus

Ved at lave en såkaldt livscyklusanalyse (LCA) konkluderer Ernst & Young, at klimaaftrykket ved at transportere en person 1 kilometer på en Voiager3 blot er 34,7 gram CO2 – altså 61 procent mindre end en bybus.

Set i forhold til de date om udledningen fra el-løbehjul, som hidtil har været tilgængelige, er faldet endnu mere markant. De hidtidige beregninger er baseret på tal fra USA, og i forhold til disse er der tale om et fald på hele 72 procent.

Dermed byder el-løbehjul på et bæredygtigt alternativt transportmiddel, som kan være en del af løsningen til at nå målsætningen om 70 procent reduktion i udledningen af CO2. Indenfor transportsektoren går det nemlig den forkerte vej, og udledningen er steget støt siden 2014. Det har EU netop offentliggjort en analyse om: https://www.eea.europa.eu/highlights/member-states-must-cut-emissions

Se også:  Den her kan blive Danmarks billigste elbil
Fakta kort:

• Voiager3 har et klimaaftryk fra vugge til grav på 34,7 gram CO2/kilometer – en reduktion på 72 procent i forhold til de hidtil tilgængelige tal.
• Voiager3 udleder 61 procent mindre CO2/passagerkilometer end en bybus.
• Voiager3 kommer til Danmark foråret 2020.

Til sammenligning viser Ernst & Youngs analyse, at klimaaftrykket ved at køre i bil i gennemsnit er 120 gram CO2/km for nye biler – færdselsstyrelsen arbejder endda med et noget større tal, nemlig 212 gram CO2/km.

Hurtig udbredelse

LCA-analysen fra Ernst & Young, som er den første af sin slags foretaget på foranledning af en udbyder, dokumenterer således de store fremskridt der er sket med el-løbehjul siden den første free-sharing model så dagens lys i Santa Monica, USA i 2017.

På blot to år er el-løbehjul blevet udbredt til 626 byer i 53 lande, hvor millioner af mennesker hver dag bruger el-løbehjul som et alternativ til biler, busser og andre fossile transportmidler.

Dermed er el-løbehjul et af de transportmidler, som brugerne hurtigst tager til sig – faktisk er de fire gange så populære som free sharing el-cykler.

Kan reducere biltrafik

El-løbehjul viser dermed sit potentiale som et middel til at nå målet om at reducere biltrafik især i de større byer. En målsætning, man arbejder frem mod i en række europæiske byer. Og det er der god grund til:

Se også:  Dansk elbil bliver en af de mest miljøvenlige i verden

• Luftforureningen stiger i de store byer, og biler er den væsentligste årsag til dette. I Danmark vurderes det, at 3750 dør af luftforurening om året – på europæisk plan er tallet 800.000.
• I gennemsnit udgør veje og parkeringspladser til biler 50 procent af arealet i europæiske byer.
• 40 procent af alle europæere er udsat for trafikrelateret støj på mere end 55 decibel, hvilket kan føre til angst, depression og nedsat indlæringsevne.

Det sker ifølge rapporten fra Ernst & Young bedst i et tæt samarbejde med de byer, hvor el-løbehjulene findes. Rapporten dokumenterer, at når samarbejdet mellem myndigheder og udbyder fungerer, kan det effektivt flytte trafik fra biler over til kollektiv trafik – fordi man kæder hubs for el-løbehjul sammen med knudepunkter for kollektiv trafik.

Et supplement til kollektiv trafik

Et eksempel, som fremhæves, er Aarhus, hvor Voi i samarbejde med kommunen har indført parkeringszoner. Resultatet er, at 60 procent af el-løbehjulene i dag parkeres indenfor disse zoner, som i overvejende grad er placeret i forbindelse med kollektiv trafik.

Dermed løser man den ”last mile”-problematik, som trafikforskere ser som den største forhindring for, at flere benytter kollektiv transport: At det er besværligt at komme det sidste stykke fra offentlig transport til sit bestemmelsessted og omvendt.

Til info skal det dog nævnes at Voi i dag har lukket ned for driften i Aarhus, Odense og Vejle, da der ikke er kunder til el-løbehjulene her under Corona-krisen.


TAGS
el-løbehjul
elektriske transportmidler
voi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S