Home » Bærbar computer » Ny teknologi på vej til din pc
Ny teknologi på vej til din pc

Ny teknologi på vej til din pc

Share

De seneste 12 måneder har vist utrolige fremskridt for vores elskede pc’er, men hvad sker der i fremtiden? I hvilken retning går udviklingen? Vi sorterer i rygtestrømmen for at se, hvad vi kan vente os i de kommende måneder

Nyt håb AMD’s nye – Zen angriber Intels imperium

Kan du huske dengang, da AMD havde konkurrencedygtige cpu’er?

Man kan roligt sige, at forventningerne til AMD’s kommende Zen-cpu-arkitektur er store. Vi kan betragte den som et nyt håb eller som AMD’s absolut sidste chance for at overleve. Nu er vi i det år, hvor Zen omsider ankommer, og spændingen er enorm. Zen er virkelig en stor begivenhed.

Det skyldes navnlig, at konkurrence forbedrer kvaliteten, og lige siden AMD lancerede sin fejlslagne Bulldozer-arkitektur i 2011, har Intel faktisk ikke haft nogen konkurrenter på markedet for pc-processorer. Konsekvensen af denne situation har været en generel stagnation, når det gælder pc-ydelse på desktopmaskiner. Intels processorer har været quad core-enheder, og vi har kun set marginale forbedringer i de seneste fem år.

Nu håber vi, at AMD kan smide en bombe ind i dette dødvande med Zen. Og det træffer sig så heldigt, at der er god grund til at være optimistisk. AMD har talt ret åbent om Bulldozers fejl. Det er altså slut med Bulldozers radikale modulære arkitektur.

Zen vender tilbage til hårdtarbejdende cpu-kerner, der hver har komplette ressourcer til at kværne så mange instruktioner pr. clockcyklus som muligt. Zen rummer også simultan multithreading, der betyder, at hver kerne kan håndtere to threads parallelt. Lyder det bekendt? Det er ligesom en moderne Intel-chip.

AMD’s mål med Zen er at øge antallet af de instruktioner, som arkitekturen kan håndtere pr. clockcyklus – også kendt som IPC – med 40 procent i forhold til eksisterende AMD-kerner. Og det skal ske uden en stigning i strømforbrug pr. cyklus.

Det lyder godt, men kan Zen leve op til det? AMD har demonstreret en Zen-chip med otte kerner, som kunne slå en tilsvarende Intel-chip med en lille margen – om end kun i en enkelt test. Hjernen bag Zen tilhører Jim Keller. Det var den mand, der gav os AMD’s forrygende Hammer-arkitektur i 2003. Nyere rygter antyder på den anden side, at en Zen med otte kerner vil levere en ydelse på linje med en Intel-processor med seks kerner.

Under alle omstændigheder forventer man, at AMD vil begynde med kun ét Zen-cpu-kredsløb til desktopmaskiner, nemlig en enhed med otte kerner ved navn Summit Ridge. Hvis AMD virkelig indsætter en chip med otte kerner på omtrent den samme plads, som Intel i øjeblikket afsætter til quad core-chips, bliver der i sandhed tale om en revolution. Vi venter i spænding.

En platform for succes

En ting er, at AMD’s cpu’er ser mugne ud, men dets platforme og chipsæt har heller ikke imponeret. Man leder forgæves efter medfødt support af moderne tilslutninger og lager med høj båndbredde. Med andre ord: Selv hvis AMD’s nye Zen-arkitektur lever op til løfterne, er vi kun halvvejs. AMD skal også have nye platforme.

Derfor er det os en glæde at sige velkommen til AM4, AMD’s nye sokkel, og chipsættene X370, B350 og A320.
AM4 omfatter support af ddr4-systemhukommelse. Men det virkelig interessante skal man finde et andet sted. De nye platforme har tilsyneladende det hele. I skrivende stund er intet officielt, men NVMe- og M.2 storage plus medfødt USB 3.1 Gen 2 og PCI Express 3.0 skal alle være med i blandingen ifølge de lækkede dokumenter.

Det stærkeste chipsæt heder X370. Det kommer til at omfatte dual x16 PCI Express 3.0-porte til flere gpu’er. X370 får også en komplet række overclocking-funktioner. Bortset fra det er der ikke sluppet meget ud. Vi håber inderligt, at der bliver mulighed for flere PCI Express 3.0-lanes til dual-grafik plus et lynhurtigt pci-e-ssd.

På baggrund af de lækkede oplysninger er der grund til at tro, at mellemklasse-chipsættet B350 vil omfatte support af to pci-e-drev, men det præcise antal lanes, der vil være til rådighed for hvert drev, kendes ikke. Alt i alt ser det lovende ud, og det synes at være nøjagtig det, AMD har brug for til sin kommende serie. Alt tyder på, at Zen og dens understøttende platforme bliver lanceret i begyndelsen af 2017, og vi håber, at Intel omsider får kam til sit hår.

Pins, pins, pins: AMD’s nye AM4-sokkel skal kunne rumme 1331 små stikkende pinde.

1 2 3 4 5Næste

TAGS
ny teknologi
pc
tilbehør

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S