Hør musik i bilen helt uden højttalere

Hør musik i bilen helt uden højttalere

Share

Continental har vendt bilens lydsystem på hovedet, så man nu kan høre musik i høj kvalitet helt uden højttalere. I stedet bruges overflader i cockpittets interiør til at frembringe lyde ved hjælp af små vibrationer. Det giver lavere totalvægt samt designmæssige fordele

Enhver, der har hørt en klassisk koncert, vil kunne nikke genkendende til, at violinen er det instrument, der har den mest fremherskende klang. Den karakteristiske og meget melodiske lyd er resultatet af mange års arbejde, hvor selv millimeter har betydning for den musik, der bliver frembragt ved hjælp af et samarbejde mellem strenge, violinkasse og bue.

Continental har ladet sig inspirere af det funktionelle princip bag strengeinstrumenterne og udviklet en ny teknologi, hvor højttalerne er blevet overflødiggjort i bilens lydsystem. Den store koncern, der er bedst kendt for sine højkvalitetsdæk til biler, lastbiler, busser og industrielle køretøjer huser en innovativ teknologivirksomhed. De arbejder hver dag for at skabe nye løsninger, der både gør køreturen mere komfortabel og samtidig bidrager til at højne sikkerheden på vejene.

Se også:  Den selvkørende bil stoler stadig mere på dig end omvendt
Vibrationer bliver til lyd

Det højttalerløse lydsystem bygger på aktuatorer, der skaber lyd ved hjælp af vibrationer i bilens indvendige overflader. De kompakte aktuatorer, der svarer til kernen i en konventionel højttaler, består af en magnet og en spole, der frembringer mikrovibrationer. I stedet for den oscillerende membran i en højttaler bliver interiør og overflader i bilens cockpit udnyttet til at få lyden til at bølge igennem bilen.

Hattehylden er god til de lave toner

Og det er her sammenligningen med violinen kommer ind. For hvis man sammenligner aktuatoren i bilen med buen og strengene, så er det sted, aktuatoren er placeret svarende til violinens bue, mens den omkringliggende overflade er violinens krop. I en personbil af almindelig størrelse vil man placere flere aktuatorer på overflader, så man dækker de tre hovedfrekvensområder, der findes i den optimale lydoplevelse. Eksempelvis er dørpanelerne oplagte til at generere mellemfrekvenser, mens tagbeklædningen eller hattehylden egner sig til de lave frekvenser.

Se også:  Nissan Leaf 2018 [TEST]: Elbil til den brede masse

Del denne