Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ny teknologi løfter Teams til fjern- og parallelundervisning

Ved hjælp af nye skærme og et videosystem har EUC Syd fået lettere ved at undervise elever digitalt, både når de er på campus og når de modtager fjernundervisning.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Udviklingen af fjern- og parallelundervisning betyder, at langt de fleste undervisningssteder i dag benytter en eller anden form for digital platform, når de underviser, både når alle elever er til stede i klassen, og når de bliver undervist online, fordi de af en eller anden årsag ikke kan deltage fysisk.

Der er sket en rivende, digital udvikling på dette område, og hos uddannelsesinstitutionen EUC Syd har man taget teknologien til sig i en grad, der giver undervisningen et ekstra løft.

Allerede tidligt i pandeminen var EUC Syd ude og hente inspiration til, hvordan fjern- og parallelundervisning kunne finde sted, og Peter Martensen, it-chef hos EUC Syd, havde på et tidligere tidspunkt set en teknologisk løsning, hvor specielle skærme, digitale whiteboards og videosystemer gav helt nye muligheder til at benytte Teams i undervisningen.

Uddannelsesinstitutionen ønskede nye og fleksible muligheder for parallel- og fjernundervisning og generelt at få adgang til et fleksibelt pædagogisk værktøj, der kunne give undervisningen et digitalt løft.

Pædagogisk værktøj

I efteråret 2021 valgte man derfor at implementere et helt nyt undervisningssystem baseret på Microsoft Teams-platformen.

”På EUC-Syd fokuserer vi på at tilbyde elever og kursister de bedste og mest moderne undervisningsfaciliteter. Vi arbejder ud fra et helt klart formuleret fælles didaktisk og pædagogisk grundlag. Et grundlag som blandt andet fokuserer på, at de it-baserede løsninger og redskaber, som vi vælger at implementere, skal understøtte undervisningen og det pædagogiske læringsmiljø,” siger Peter Martensen.

Løsningen består af to videostrømme, som gør det muligt for eleverne samtidig at se og høre både underviseren og indholdet af den skærm, der undervises på. Underviseren kan tilslutte stort set alt det udstyr til skærmen, der pædagogisk giver mening at anvende, som for eksempel dokumentkamera og whiteboard-kamera.

Herved bliver fjernundervisningen af samme kvalitet, som hvis man sad fysisk i lokalet. Løsningen har herudover funktioner, som både kan anvendes virtuelt eller til almindelig klasseundervisning, hvor elever og underviser befinder sig i samme lokale.

For eksempel har Yealink-kameraet, der benyttes i løsningen, tre prædefinerede indstillinger, så underviseren med et tryk kan zoome ind på katederet, whiteboard, flipover eller plancher. Eksempelvis kan der fokuseres på en genstand på katederet, og dermed gøre det muligt for alle elever samtidig at se detaljer på et emne.

Hermed får de studerende en fornemmelse af form og figur, og der spares undervisningstid, da genstanden ikke skal rundsendes. En anden gevinst er, at såvel undervisning som indhold fra skærmen bliver optaget og lagret, hvilket gør det muligt for undervisere og elever at hente og dele tidligere undervisningssessioner for eksempel i forbindelse med repetition før eksamen.

Skal føles som at være der selv

Erfaringen hos EUC Syd har været, at det har vist sig, at når undervisningen bliver optaget, så er eleverne er langt mere ”på”, end de var tidligere. Både lyd og billede er i en kvalitet, der giver en oplevelse af live-undervisning, hvor eleverne føler sig mere involverede og socialiserede i forhold til underviser og de andre elever – præcis den ekstra dimension, som mange netop savner i forbindelse med fjernundervisning.

Løsningen er tilpasset undervisningen og de pædagogiske principper. Den er justeret, så den passer præcis til undervisernes og elevernes behov. Derved har det ikke været nødvendigt at ændre på noget af hensyn til teknikken. Tværtimod åbner teknikken op for, at der tænkes i helt nye baner med hensyn til undervisningen – uanset om man befinder sig i lokalet eller ej.

Fokus på undervisningen – ikke teknikken

”Dette undervisningssystem er skabt ikke alene med fokus på brugernes behov, men også i et meget brugervenligt design. Tanken er, at det skal være hurtigt og nemt for både undervisere og elever at sætte sig ind i systemet og komme i gang helt uden teknisk indsigt – og det synes jeg faktisk er lykkes. Desuden giver det et utal af nye muligheder for alle uddannelsesinstitutioner, der overvejer at nedlægge og/eller flytte studiepladser, fordi samme underviser nu nemt kan undervise flere steder på samme tid,” fortæller Henrik Thomsen fra Avdan, som har brugt sin erfaring fra tidligere ansættelse hos Århus Universitet med teknik som pædagogisk værktøj, til udvikling og implementering af løsningen.

Løsningen teknisk set

Undervisningssystemet er bygget på en Yealink Native Teams Room-platform, og er udstyret med en Prowise touch-skærm, som underviseren skriver eller viser sit undervisningsmateriale på.

Underviseren kan tilslutte stort set alt det udstyr, der pædagogisk giver mening at anvende, for eksempel dokumentkamera, mikroskop og whiteboard-kamera. Ved siden af underviseren er der opsat en projektor, som viser indholdet fra undervisningsskærmen samt yderligere en skærm, som viser de elever og andre undervisningslokaler, der deltager i fjernundervisningen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere