Home » Erhverv » Ny taskforce skal redde Danmarks digitale førerposition
Ny taskforce skal redde Danmarks digitale førerposition

Ny taskforce skal redde Danmarks digitale førerposition

Share

Takket være en førerposition inden for anvendelsen af digitale værktøjer har Danmark klaret sig bedre gennem coronakrisen end mange andre lande. Men verden står ikke stille, og hvis vi hviler på laurbærrene, sakker vi bagud. Det vil Dansk Industri forhindre med en ny taskforce

Hvert år udgiver brancheorganisationen Dansk IT i samarbejde med Rambøll Management Consulting rapporten ”IT i Praksis”, og den seneste rapport for 2020-2021 viser, at hovedparten af de danske CIO’s vurderer, de har godt styr på den daglige IT. Når det gælder kompetence og modenhed inden for drift og support, svarer 96 procent af de offentlige CIO’er således, at det er der styr på, mens tallet for de private CIO’er er 65 procent.

Men når der bliver spurgt ind til, hvorledes det står til med evnen til at fokusere på den forretningsmæssige innovation, er billedet langt mere dystert. Når de samme CIO’er skal svare på, om man besidder de nødvendige forretnings- og innovationskompetencer, så man har en struktureret tilgang til innovationstiltag, svarer kun 49 procent af de offentlige CIO’er ja til dette, mens tallet for de private er helt nede på 36 procent.

 

”I udfordrende tider for vores samfund har digitale løsninger og digital parathed spillet en afgørende rolle og bundet danskerne sammen i en grad, vi aldrig har set før,”

– Administrerende direktør i Netcompany, André Rogaczewski

 

Røde lamper blinker

Det er tal, der virkelig må få de røde advarselslamper til at blinke, og derfor har Dansk Industri nu oprettet en taskforce, der skal være med til at sikre Danmarks digitale førerposition. Det nye initiativ er blevet døbt ”CEO Commitment – Vision for et stærkere Danmark”, og her samles en række topledere fra danske virksomheder, ligesom specialister fra ind- og udland kommer til at indgå i samarbejdet.

Selvom vi er et af de mest digitaliserede samfund i verden, er det nødvendigt med fremdrift, og tallene fra ”IT i Praksis” dokumenterer, at der er plads til forbedring. Selvom samme rapport viser, at det offentlige har sat turbo på digitaliseringen under coronakrisen, viser den også, at hele 65 procent af de adspurgte borgere vurderer, at de offentlige digitale løsninger ikke tilbyder en god og sammenhængende service på tværs af myndigheder.

 

”Resten af verden har i høj grad opdaget de digitale muligheder, og derfor skal vi lægge os i selen for at bevare og udvikle vores internationale, digitale førerposition,” 

– Administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen.

Skal arbejde hurtigt og bredt

Initiativet ”CEO Commitment” er tænkt som et hurtigt arbejdende organ, der skal sikre den digitale udvikling som en del af fundamentet under fremtidens velfærd og velstand. Det skal ske gennem en række af topmøder, og de konkrete forslag fra drøftelserne i taskforcen vil løbende blive præsenteret for regeringen som indspark til Danmarks kommende digitaliseringsstrategi.

Se også:  Pas på, hvor du gemmer virksomhedens data

Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, vil sammen med it-virksomheden Netcompanys administrerende direktør, André Rogaczewski, igangsætte og lede initiativet. Derudover vil omkring 20 topchefer fra DI’s 18.000 medlemsvirksomheder deltage. Det samme vil en række inviterede ministre, politikere, borgmestre, regionsformænd, forskere, fagbevægelse, internationale eksperter og andre interessenter.

Verden flytter sig hastigt

Ifølge Dansk Industri har Danmark klaret sig bedre gennem Coronakrisen end de fleste andre lande, ikke mindst takket være vores globale førerposition inden for brugen af digitale værktøjer. Men situationen ser også ud til at have fremskyndet den digitale transformation i mange andre lande, og derfor frygter en række topfolk i dansk erhvervsliv nu, at Danmark bliver overhalet digitalt inden om.

”Resten af verden har i høj grad opdaget de digitale muligheder, og derfor skal vi lægge os i selen for at bevare og udvikle vores internationale, digitale førerposition,” siger Lars Sandahl Sørensen.

Han henviser til, at den øvrige verden har sat turbo på digitaliseringen og peger på, at eksempelvis Tyskland, der hidtil ikke har været lige så langt fremme som Danmark, nu sætter hele sin økonomiske og industrielle styrke ind på at digitalisere samfundet.

“Tyskland, der hidtil ikke har været lige så langt fremme som Danmark, sætter nu hele sin industrielle styrke ind på at digitalisere samfundet.”

Dansk digitalt fællesskab

André Rogaczewski fra Netcompany konstaterer, at i en verden, der er under hastig digital forandring, har Danmark brug for en ambitiøs politisk vision og klare mål for samfundets digitale udvikling. Det er ganske enkelt en nødvendighed, hvis vi også i fremtiden skal være helt i front både nationalt og internationalt. Han glæder sig således over ”CEO Commitment”-initiativet, der samler en række yderst kompetente aktører på tværs af brancher og sektorer.

Se også:  Trust Iris [TEST]: Skarpt videokonferencesystem til skarp pris

”I udfordrende tider for vores samfund har digitale løsninger og digital parathed spillet en afgørende rolle og bundet danskerne sammen i en grad, vi aldrig har set før. Med alle tænkelige tekniske og virtuelle værktøjer har myndigheder og virksomheder holdt hjulene i gang. Der er ingen tvivl om, at et digitalt Danmark har været afgørende for, at vi i dag står i en langt bedre situation end frygtet”, siger André Rogaczewski. 

10 milliarder til digital udvikling

”CEO Commitment – Vision for et stærkere Danmark” er en del af et større udspil fra Dansk Industri om en digitaliseringsstrategi, som lægger op til, at regeringen over de næste fire år investerer 10 milliarder kroner i den digitale udvikling af samfundet.

De kommende drøftelser skal blandt andet komme med bud på, hvordan pengene helt konkret kan bruges på at flytte Danmarks digitale udvikling fremad.

Udspillet skal især række ud mod fire indsatsområder:
  • Data og teknologi redder klimaet

Endnu flere danske virksomheder skal reducere CO2-udledningen og optimere produktion samt arbejdsmiljø ud fra den viden, de får ved at analysere store datamængder.

  • Data redder liv

Social- og sundhedspersonale skal have adgang til teknologiske løsninger, der kobler store mængder data, f.eks. røntgendata eller sociale data, sammen med kunstig intelligens.

  • Teknologi fjerner bøvl

De teknologier og løsninger, virksomhederne anvender dagligt i deres forretning, skal kobles sammen med de offentlige systemer.

Digitale kompetencer hele livet

Alle skal kunne dygtiggøre sig på det digitale område og på nye teknologier igennem hele livet, så vi forstår, hvad teknologierne kan og gør ved vores liv og samfund.


TAGS
digital udvikling
erhverv
erhvervsliv
Erhvervsnyheder

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S