Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ny sikkerhedsbrist giver hackere adgang til flere millioner WhatsApp og Telegram konti

Check Point afslører ny sikkerhedsbrist hos de populære beskedtjenester WhatsApp og Telegram, der gør hackere i stand til at få fuld kontrol over brugerkonti og adgang til alle samtaler, billeder, kontakter og video- og lydfiler.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I dag afslører eksperter fra IT-sikkerhedsvirksomheden Check Point en ny sårbarhed i to af verdens mest populære beskedtjenester, WhatsApp og Telegram, der sammenlagt har mere end en milliard brugere. Sikkerhedsbristen findes på beskedtjenesternes online platforme, Whatsapp Web og Telegram Web, hvor hackerne kan udnytte en sårbarhed til at overtage brugeres konti og få adgang til samtlige samtaler, fotos, videoer og andre delte filer.

”Denne nye sårbarhed bringer flere hundrede millioner af WhatsApp og Telegram brugere i fare for at miste adgangen til deres konti,” siger Jan Johannsen, sikkerhedschef hos Check Point Danmark. ”Ved at sende et uskyldigt udseende billede, kan hackere få fuld kontrol over kontoen og få adgang til historikken af beskeder, alle tidligere delte billeder, og samtidig sende nye beskeder på vegne af brugeren.”

Skjult i et billede

Sårbarheden gør det muligt for en hacker at sende skadelig kode til ofrene skjult inde i et billede, der fremstår uskyldigt. Når brugeren klikker på billedet, får hackeren fuld adgang til offerets WhatsApp eller Telegram konto og al brugerens gemte data. Hackeren kan derefter sende nye skadelige billedfiler til ofrets andre kontakter, som potentielt gør det muligt at foretage et omfattende angreb på mange brugere ad gangen.

Check Point videregav disse informationer til WhatsApp og Telegrams sikkerhedsafdelinger den 8. marts 2017. WhatsApp og Telegram anerkendte sikkerhedsproblemet og udviklede efterfølgende rettelser til deres globale web-tjenester. ”Heldigvis reagerede WhatsApp hurtigt og ansvarligt ved at udvikle en opdatering, der forhindrer udnyttelse af sårbarheden i alle web-klienter”, siger Jan Johannsen. WhatsApps og Telegram webbrugere, der vil sikre, at de bruger den nyeste version, anbefales at genstarte deres browser.

Blinde for filerne

WhatsApp og Telegram benytter sig af end-to-end kryptering af beskeder, som skal beskytte brugernes data ved at sikre, at det kun er de mennesker, der kommunikerer med hinanden, som kan læse beskeder og ikke kan tilgås af udefrakommende. Dog betød den selvsamme kryptering, at WhatsApp og Telegram var blinde overfor de ondsindede filer, hvilket gjorde dem ude af stand til at forhindre afsendelsen af dem. Efter at have fixet sårbarheden, vil alt nyt indhold fremover blive valideret inden krypteringen finder sted, hvilket gør det muligt at blokere afsendelsen af ondsindede filer.

Begge webudgaver indeholder alle beskeder sendt og modtaget af brugeren via mobilappen og er synkroniseret med alle brugerens enheder.

WhatsApp har over 1 milliard brugere på verdensplan, hvilket gør den til den mest udbredte instant messaging service til rådighed i dag. Virksomhedens web version er tilgængelig på alle browsere og WhatsApp støttede platforme, herunder Android, iPhone (iOS), Windows Phone 8.x, BlackBerry, BB10 og Nokia smartphones.

Telegram er en cloud-baseret messaging app til mobil og desktop, der har over 100 millioner månedlige aktive brugere, der sender mere end 15 milliarder beskeder hver dag.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere