Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ny printer med superopløsning skaber farve ved at forme nano-strukturer

Med svimlende 127.000 dpi kan forskere fra DTU skabe farvebilleder så små, at de er usynlige for det blotte øje.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En ny printer kan lave billeder i ekstrem høj opløsnings. På billedet nedenfor har printeren genskabt billeder af berømte bygningsværker i 127,000 dpi. Nano-strukturer i små germaniumsøjler skaber farver, der ikke falmer, ved hjælp af en særlig laserteknik.

Forskere fra DTU har udviklet den nye trykningsteknik som et alternativ til blækbaseret trykning, hvor farver falmer med tiden. Bortset fra kunst, der holder til evig tid, kan teknikken føre til nye typer farvedisplays eller forbedre sikkerhedsetiketter.

Anders Kristensen og kolleger fra DTU har konstrueret laserprintteknikken, så det kun kræver tre materialer: plastik, germanium og beskyttende belægning. I traditionel blækbaseret tryk fungerer papir som base; I den nye metode er plast fundamentet.

Overfladen af plastik er formet, så den har mange små søjler, en omtrent hver 200 nanometer. En tynd film af germanium spredes derefter over plastikken. Varme fra en laser smelter germaniumet på hver søjle og formler dens form og tykkelse. Som følge heraf afspejler det en bestemt farve. Belægningen beskytter nano-strukturene.

Set før – og dog

Forskere har tidligere forsøgt sig med strukturbaseret farveprint, men den nye metode er meget bedre.

”Fysikken bag resonant laserprinting og selve farve-dannelsen i germanium er en helt anden end i det hidtidige arbejde, hvor vi brugte aluminium og andre metaller. Vi opnår meget bedre farvekontrast og opløsning med germanium,” siger Anders Kristensen

Den nye printer genererer billeder ved opløsninger op til 127.000 punkter pr. tomme. Traditionelle laserprintere, der bruger et fint pulver kaldet toner i stedet for blæk, kan kun nå op på ca. 20.000 dpi, mens blækprintere ikke når højere end ca. 4.800 dpi.

Den nye printer kan også lave ekstremt små billeder: kun 50 til 50 mikrometer .

Den nye teknik skaber farve uden baggrundsbelysning, så det kan føre til nye skærme, herunder 3-D-enheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere