Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ny gratis svampe-app: Må du spise svampen foran dig?

Kan du kende de svampe, du finder på din vej? Statens Naturhistoriske Museum er en af hovedkræfterne bag Danmarks Svampeatlas, som nu giver mulighed for, at du kan finde ud, hvilken art svamp du står overfor. Du skal bare tage et billede af svampen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I appen Svampeatlas kan du hurtigt og nemt få hjælp til at artsbestemme den svamp, der står i skovbunden foran dig. Du tager simpelthen et billede af svampen, og så kommer appen med gode bud på, hvilke svampearter der kan være tale om.

Det er forskere fra Naturhistorisk Museum på Københavns Universitet, der står bag appen, som er kædet sammen med hjemmesiden for Danmarks Svampeatlas, svampe.databasen.org.

Både i appen og på hjemmesiden kan du få hjælp på skovturen ved hjælp af billedgenkendelse baseret på kunstig intelligens.

"Det er første gang, at det er muligt at få hjælp til at artsbestemme svampe med det samme ved hjælp af elektronisk billedgenkendelse i Danmark. Vi forventer, at den nye funktion kan skabe glæde på svampeturen, både hos mere erfarne svampejæger og blandt andre, som er nysgerrige efter at vide mere om naturen," siger Jacob Heilmann-Clausen, der er lektor og projektleder for Danmarks Svampeatlas.

Sådan fungerer det

I appen fungerer billedgenkendelsen ved, at du vælger "navneforslag". Her får du analyseret dit foto og får en række bud på, hvilke arter af svampe der kan være tale om. Den svampeart, som algoritmen anser for at være den mest sandsynlige, vil altid ligge øverst. På hjemmesiden hedder funktionen ligeledes " navneforslag" og findes under Svampebogen.

Spørg altid en svampekender til råds

Selvom billedgenkendelse kan se ud som en hurtig genvej til at skelne mellem giftige og spiselige svampe, er det dog vigtigt at understrege, at den ikke kan stå alene.

"Du må aldrig spise en svamp, bare fordi fotogenkendelsen foreslår, at det er en spiselig svamp, du har fundet. Du bør altid sørge for også at spørge en erfaren svampekender til råds," siger Jacob Heilmann-Clausen, som samtidig opfordrer alle til at dele deres svampefund på Danmarks Svampeatlas:

"Ved at dele dine svampefund på svampeatlasset bliver du del af et lærende fællesskab. Du bidrager til udforskningen af Danmarks svampe, og du kan få feedback fra eksperter, ligesom du kan hjælpe andre med at bestemme svampe. Endelig kan du bidrage til, at kommende versioner af billedgenkendelsen bliver endnu bedre, da den er trænet på baggrund af de svampefotos, som vores brugere har bidraget med."

Selve løsningen bag fotogenkendelsen er udviklet af forskere fra Det Tjekkiske Tekniske Universitet (CTU) i Prag i samarbejde med Danmarks Svampeatlas.

Svampeatlas kan hentes på Google Play og App Store.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere