Home » Netværk » Guide: Sæt fart på hjemmets Wi-Fi
Guide: Sæt fart på hjemmets Wi-Fi

Guide: Sæt fart på hjemmets Wi-Fi

Share
Løs internetproblemer

Hvis du ikke kan få hul igennem eller ikke får den hastighed, du forventer og betaler for, så læs videre her for at få en håndsrækning.

Hvad nu, hvis du har prøvet at løse netværksproblemerne og indtil videre ikke haft held med det?
Så skyldes det nok, at problemer ligger i din internetforbindelse, og at du sandsynligvis skal bruge ekstern hjælp.

Forhåbentlig har du en ekstra forbindelse til rådighed, typisk din smartphone. Lav en fejlfinding via enheden eller undersøg mulighederne for at oprette et mobilt hotspot, hvilket gør det muligt for andre trådløse enheder på dit netværk, for eksempel din bærbare pc eller hybridtablet, at udnytte forbindelsen og få adgang til internettet.

Brug din mobil

Ejer du en iPhone, skal du åbne din enhed, gå til “Indstillinger” og søge efter internetdeling for at indstille det. Har du en Android-smartphone, skal du lidt dybere: Gå til Indstillinger > Forbindelse > Mobilt Hotspot. Slå det til, og tilslut din computer til dette netværk via Wi-Fi-ikonet i Windows’ proceslinje.

Har du et mobilt USB-bredbåndsmodem, skal du tjekke, om din router understøtter 3G-modemer. Gør den det, kan du sætte det i routeren og lave opsætningen via din routers konfigurationsværktøj, så det kan betjene hele dit netværk, indtil din bredbåndsforbindelse er genoprettet. Du har nok en øvre grænse for, hvor meget mobildata du kan bruge, så brug dem primært til at finde fejlen på dit netværk, ellers ender du med en meget ubehagelig regning, hvis du kun har et par gigabyte at lege med.

Tjek routerens eventuelle understøttelse af mobile USB-bredbåndsmodems som en backup-mulighed.eller på hjemmets Wi-Fi-net eller i routeren.

Har du ikke et alternativ, kan du spørge dine venlige naboer, om du eventuelt for en kortere tid må hoppe på deres bredbåndsforbindelse, forudsat selvfølgelig at deres virker, så du kan fejlrette dit problem.

Se også:  Netgear Orbi Pro SXK80 [TEST]: Stærkt mesh-system til fire Wi-Fi 6-netværk

Når din backup-adgang kører, er det tid til at tage næste skridt. Først skal du besøge siden for din internetudbyder og se efter en statusside (søg på firmanavnet og ”status”, hvis det gemmer sig). Her kan du se efter registrerede forbindelsesproblemer og tjekke eventuelle supportsider for mere hjælp samt telefonnumre til personlig kontakt.

Mål på din internetforbindelse

Hvor hurtigt er dit net – både under ideelle omstændigheder og lige nu? Besøg først din routers konfigurationsværktøj i din browser for at få vist aktuel hastighed og dens maksimum. Up-stream refererer til upload-hastigheder og er uundgåeligt langsommere end downstream eller download-hastigheder. Konverter Kbps til Mbps ved at dividere med 1000. Kan du ikke bestemme det, skal du ”benchmarke” din forbindelse på www.speedtest.net.

Din udbyder findes automatisk (eller den aktuelle udbyder bruges, hvis du er kunde hos en udbyder, der anvender en tredjepartsforbindelse). Vælg en server tæt på din nuværende placering. Klik på ”Go” for at udføre testen. Resultaterne varierer, afhængigt af din forbindelses aktuelle tilstand samt antallet af brugere online. Vil du gemme præstationer over tid, opretter du en konto. Dermed kan du overvåge din resultathistorik. Bevæbnet med denne information bør du få en idé om forbindelsens overordnede præstation.

Få løst fartproblemerne

Føles din internetforbindelse træg, skal du først afgøre, hvad den samlede hastighed er. Læs mere i boksen ”Benchmark din internetforbindelse” på foregående side. Dette giver dig et udgangspunkt. De hastigheder, du ser, er sandsynligvis lavere end forventet (deraf ”op til”-forbeholdet hos din udbyder). Er de radikalt forskellige, skal du undersøge det yderligere.

Husk, at den reelle ydeevne bliver bestemt af tidspunktet på dagen, hvor du er på, kvaliteten og typen af linje, der leverer forbindelsen – især hvis du bruger ældre kobberledninger og ikke kan få fibernet. Er du heftig netbruger, vil din forbindelse også sløves på bestemte tidspunkter på dagen og af måneden på grund af din internetudbyders ‘fair use’-politik. Tjek deres hjemmeside og din data-pakke for detaljer.

Se også:  Nu kan du opgradere din pc til Wi-Fi 6 med en USB-adapter

Kører dit net, men får du stadig kun træg ydelse fra enhederne på netværket, er det noget, du kan ændre. Du kan have for mange enheder, som vil oprette forbindelse på samme tid, eller nogle af dem æder hele den tilgængelige båndbredde, som jo deles på tværs af netværket.

På forrige side var vi inde på, hvordan du forhindrer enheder i at gøre netop det (se punktet om QoS eller Quality of Service i boksen om tre skjulte features). Ønsker du ikke at begrænse en enhed, så overvej hvilke programmer, apps og funktioner, der sætter sig på hele båndbredden (synkronisering hos skytjenester er berygtede for at tvinge internetforbindelser i knæ). Har du problemer med at udpege de ansvarlige, så se mere i trin-for-trin-vejledningen nedenfor.

Dine undersøgelser kan endda afsløre, at synderen er malware. Er din egen antimalware-software ikke opgaven voksen, skal du downloade et værktøj på en ren pc, for eksempel Emsisoft Emergency Kit (www.emsisoft.com/en/software/eek/). Kopiér det over ved hjælp af en disk i et USB-flashdrev, for at se om de kan være mere effektive.

Emsisoft Emergency Kit (EEK) er et transportabelt værktøj, der kan fjerne bredbåndsfråsere.

Find og fiks båndbredde-fråserne
1 Hent NetBalancer

Hent og installer NetBalancer (https://netbalancer.com). Den gratis udgave har alle relevante funktioner. Gen-start efter installation og dobbeltklik på widget’en for at åbne hovedprogrammet. Annuller registreringen og tillad opsætningen af foruddefinerede prioriteter.

2 Her er fråserne

En liste over programmer, der bruger din internetforbindelse, vises. Klik på kolonnerne ”Down R” og ”Up Rate” for at se, hvilke der for øjeblikket bruger mest båndbredde. Under ”Downloaded” og ”Uploaded” ser du historikken for, hvilke der har overført mest data.

3 Tæm løbske apps

Prøveversionen fanger automatisk programmer, der æder løs af båndbredden, men funktionen forsvinder, når NetBalancer vender tilbage til den gratis version. Når du har fundet de relevante programmer, skal du fjerne dem eller finde måder at begrænse deres forbrug på.

TAGS
nætværk
Tips og trick
Wi-Fi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S