Home » Netværk » Guide: Sæt fart på hjemmets Wi-Fi
Guide: Sæt fart på hjemmets Wi-Fi

Guide: Sæt fart på hjemmets Wi-Fi

Share
Få mere ud af routeren

Lær, hvordan du løser diverse netværksproblemer, som omfatter din router, forstærker dens sikkerhed og opdager nye funktioner.

Din router eller modemrouter er limen, som binder dit netværk (og det eksterne internet) sammen, og det er her, du kan fejlfinde, sikre og justere dit netværk. Har du et forbindelsesproblem, der strækker sig over hele dit netværk, bør du starte fejlfindingen i din router.

Metoden ”sluk og tænd igen” er velegnet i denne sammenhæng. Din router er designet til at være på 24-7, men kan, ligesom din pc, snuble over tingene, hvis den ikke genstartes fra tid til anden. Er dit netværk gået ned, er trin 1 derfor at slukke (ved strømstikket, hvis den ikke har egen tænd/sluk-knap), vent 30 sekunder og tænd derefter igen.

Forsætter problemerne, åbner du Start > Indstillinger > Netværk og internet og kontrollerer status. Klik på ”Vis dine netværksegenskaber” for detaljer. Er det i drift, har du i det mindste forbindelse til din router. Kontroller, at din pc er blevet tildelt en IPv4-adresse, og at der er angivet en standard gateway, din routerens IP-adresse.

Windows kan fortælle, om problemerne med forbindelsen er på internettet
eller på hjemmets Wi-Fi-net eller i routeren.

Virker det ikke, skal du prøve at tilslutte en pc direkte til routeren via en af dens Ethernet-porte og tjekke igen. Er der stadig et problem, skal din router muligvis repareres eller udskiftes. Prøv inden da at nulstille til fabriksindstillinger, da det kan løse problemet (se side 52 for tips om adgang til internettet, mens dit netværk er nede).

Din router er konfigureret via din browser. Skriv standard gateway-IP-adressen, og din browser sender dig til din routers konfigurationsside. Log ind som anvist. Har du aldrig ændret adgangskoden, skal du undersøge undersiden af din router eller i dens manual for standardkoden, som du skal bruge. Sørg for at ændre den og beskytte dit netværk mod forbipasserende hackere.

Du bør nu lande på en side med status for din internetforbindelse samt dit netværk, herunder dets Wi-Fi-forbindelse. Hvis ikke, skal du bladre gennem de tilgængelige undersider. Hvis problemet er din internetforbindelse, får du flere fejlfindingstips på de to sidste sider i artiklen. Selvom du bliver fortalt, at du er tilsluttet, men ikke har adgang til internettet, ligger problemet muligvis i din routers DNS-indstillinger.

Se også:  Wi-Fi 6 er kommet – og hvad så …?

Disse fungerer som en slags ”adressebog” til nettet. Erstat standardindstillingerne (normalt leveret af din internetudbyder) med 1.1.1.1 og 1.0.0.1 (Cloudflare) for at se, om det løser problemet. Du opdager sikkert også, at Cloudflares DNS er hurtigere end dine standardindstillinger.

Stram sikkerheden

Din routers konfigurationsindstillinger er stedet, hvor du kan tætne netværkets sikkerhed. Start med at ændre standardadgangskoden, som bruges til at logge på routeren. Aktiver også HTTPS for at få adgang til routerens konfigurationsprogram. Dette krypterer forbindelsen og giver større sikkerhed. Find og deaktiver eventuelle fjernstyringsfunktioner for at forhindre routeren i at være konfigureret uden for dit lokale netværk.

Kontroller dine krypteringsindstillinger; sørg for, at WPA2-PSK er angivet som krypteringstype, og brug et stærkt kodeord. Hvis du vil give besøgende adgang til internettet, aktiverer du gæstenetværket (igen med WPA2-PSK-kryptering og et stærkt kodeord) for at beskytte både dig selv og dem fra dit lokale netværk.

Brug tid på at tjekke for eventuelle firmwareopdateringer, der kan rumme sikkerhedsrettelser, som for eksempel lukker KRACKS-sårbarheden. Du kan muligvis gøre det fra routerens konfigurationsværktøj. Ellers skal du hente filen manuelt via din routerproducents hjemmeside (eller din internetudbyder, hvis routeren er leveret derfra).

Genindtast indstillingerne

I de fleste tilfælde bruges routerens konfigurationssider til at justere og sikre dit netværk. Når det handler om fejlfinding, hvis du ikke kan finde de relevante oplysninger, skal du søge efter en hurtig installationsguide. Med den kan du forsøge at genoprette netværket fra bunden.

Du kan også prøve at genindtaste de indstillinger, som tidligere fungerede, specielt Wi-Fi-netværkets navn og adgangs-kode, for at se, om det løser problemet. Hvis ikke, søg efter en indstilling, som nulstiller til fabriksindstillingerne. Det findes typisk i afsnit som Avanceret eller Systemværktøjer. Her findes måske også nyttige værktøjer, såsom et diagnosticeringsværktøj til din netforbindelse, som kan hjælpe dig med at finde en løsning, så du ikke skal rive hele netværket fra hinanden og bygge det op igen.

Routerens USB-porte kan bruges til netværksdrev og printere.

Gør du maksimal brug af din router? Moderne routere gør langt mere end blot at administrere dit netværk. Start med at under-søge den for USB-porte. Disse kan bruges på flere forskellige måder. Du kan muligvis forbinde en USB-printer og dele den direkte via netværket (i stedet for at skulle tænde en printer-forbundet pc først) eller tilslutte et USB-drev til delt lager eller backup. Overvej også at opgradere til en ny router. Tjek om du må, hvis du pt. bruger en model leveret af din internetudbyder. Fordelene er næsten helt sikkert hastighedsforbedringer inden for dit netværk.

Se også:  Det vildeste Wi-Fi til studieboligen
Brug Gigabit Ethernet

Sørg for, at din valgte model har Gigabit Ethernet-porte til hurtige forbindelser, og at den trådløse forbindelse er 802.11ac for at kunne bruge både 2,4 GHz og 5 GHz til at reducere overbelastning og interferens og øge 2,4 GHz-netværkets ydeevne i tilstødende lokaler. Routerens AC-nummer (for eksempel AC3200) angiver den sammenlagte hastighed: Mellem 300 og 600 Mbps til 2,4 GHz-netværket og resten tildelt 5 GHz-båndet.

3 skjulte funktioner der er gode at kende
1 UPnP

Også kendt som Universal Plug ‘n’ Play. Funktionen er designet til at gøre det nemt for enheder og tjenester at oprette forbindelse til hinanden via lokale netværk og internettet. Det er et potentielt sikkerhedshul, så søg efter en manuel indstilling (Virtual Servers) til at styre din trafik.

2 QoS

Også kendt som Quality of Service. Hvis nogle i husstanden bruger mere netværksbåndbredde end andre, kan du med denne kontrolfunktion dæmpe deres hastighed og forhindre flaskehalse for alle andre. Se også efter forældrekontrol, som begrænser adgangen til IP-adressen.

3 Reservér adresse

Address Reservation er en funktion, hvormed du kan allokere en bestemt adresse direkte fra selve routeren. Dermed kan du tildele en bestemt IP-adresse til en netværksenhed uden at konfigurere enheden selv. Praktisk, hvis den er mobil og bevæger sig mellem flere netværk.

TAGS
nætværk
Tips og trick
Wi-Fi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S