Home » Netværk » Guide: Sæt fart på hjemmets Wi-Fi
Guide: Sæt fart på hjemmets Wi-Fi

Guide: Sæt fart på hjemmets Wi-Fi

Share
Tips til hjemmets Wi-Fi

Med disse ekspertråd optimerer du din Wi-Fi-forbindelse og får en hurtigere og mere driftssikker adgang til internettet.

vis din pc’s trådløse forbindelse er langsommere end andre dele af dit netværk, eller du kæmper med at opretholde en stærk og vedvarende forbindelse, så er der potentielle problemer med dit Wi-Fi-netværks rækkevidde. Der kan også være mulig interferens fra andre overlappende netværk eller enheder.

Den trinvise vejledning på næste side viser, hvordan du bruger en gratis app, Wi-Fi Analyzer, til at diagnosticere problemer. Statusskærmen viser to vigtige informationer: hastigheden på dit Wi-Fi-netværk og en måling dBm (decibel-milliwatts).

Her vises din faktiske hastighed versus den teoretisk maksimale, som er til rådighed for det pågældende netværk. Den faktiske vil altid være betydeligt lavere end den teoretiske. DBm-målingen refererer til dit W-Fi-signal, og jo lavere den er, desto svagere er signalet.

Find den bedst mulige placering for routeren.

Fiks dårlig modtagelse

Tallene er baseret på to faktorer: din routers fysiske placering i forhold til din pc og antallet af overlappende signaler fra dine naboers Wi-Fi-netværk. Routerens placering er vigtig, for er den for langt væk, eller er der fysiske barrierer (typisk faste vægge), bliver signalet for svagt.

Den indlysende løsning er at flytte din router tættere på din pc, hvis det er muligt. En central placering er normalt bedst, men overvej hvilke værelser, der er vigtigst, og find ud af, hvor mange faste vægge, signalet skal passere.

Der kan også være interferens med andre trådløse enheder på 2,4 GHz-frekvensbåndet. Prøv at skifte til 5 GHz (se nedenfor) eller udskift ældre enheder. For eksempel sender moderne trådløse DECT 6.0-telefoner over 1,9 GHz for at undgå interferens. Alt efter dit hjems størrelse og indretning, skal du sandsynligvis indgå nogle kompromiser, før du får et rimeligt signal til de fleste dele af det. Tjek her boksen nedenunder for fire muligheder for opgradering.

Se også:  Det vildeste Wi-Fi til studieboligen

Reducer overbelastning

En anden årsag til langsom ydeevne er trafikpropper. Vores hjem fyldes med flere og flere trådløse gadgets; fra bærbare computere og mobiler til sikkerhedsenheder og smarte tv’er. De tilstopper nemt netværket i deres intense konkurrence om båndbredden på din enlige 2,4 GHz-kanal.

Har du en 802.11ac-router, er der endnu en grund til at flytte enheder over på 5 GHz-netværket, hvor du kan, for at reducere belastningen. Husk, at 5 GHz-netværket har mindre rækkevidde, og at ældre enheder, som bruger 802.11n og 802.11g Wi-Fi, ikke understøtter det. Det er værd at lave en oversigt over, hvilke enheder der er forbundet til dit netværk.

Naboerne stjæler fra dit netværk

Måske har du et par frække naboer, som nasser på din forbindelse (skift adgangskode, for at smide dem af). Det har man faktisk hørt om, selvom det i dag hører til sjældenhederne, alene af den grund at dit netværk forhåbentlig er beskyttet med en adgangskode. Mere sandsynligt er det derfor, at du simpelthen må indse, at du har (for) meget opkoblet på samme tid. Du genererer en liste over tilsluttede enheder med det gratis program Advanced IP Scanner (www.advanced-ip-scanner.com).

Opgrader dit netværk

Hvis din router er mere end et par år gammel, understøtter den kun den ældre, trådløse protokol 802.11n. Overvej at opgradere til en 802.11ac-model, hvis du kan. Tal med din udbyder, hvis routeren er leveret som en del af et abonnement. Alternativt kan du investere i en Wi-Fi-extender, som videresender signalet til en bestemt del af dit hjem. Den placeres centralt mellem din router og din pc. Eller udvid dit kablede netværk til andre rum med HomePlug-enheder, som udvider det gennem elnettet. Endelig kan du overveje en mesh-router. Læs mere om den særlige routertype på www.altomdata.dk.

Se også:  Wi-Fi 6 er kommet – og hvad så …?
Minimer Wi-Fi-interferens
1 Installer og opsæt

Åbn appen Microsoft Store og søg efter ”Wi-Fi Analyzer”. Installer den gratis version og åbn appen. Angiv din placering som Europa og klik på ”Luk”. Giv appen mulighed for at skifte dine Wi-Fi- og Bluetooth-forbindelser, hvis du bli-ver bedt om det.

2 Gennemgå din forbindelse

Aktuel hastighed og signalstyrke på dit Wi-Fi-netværk vises. Hold øje med eventuelle orange ikoner under disse målinger. Klik på ”Help” for at se, hvad de refererer til. Et sandsynligvis orange ikon i stjernen, (vist ovenfor), angiver, at netværket er belastet.

3 Find overlappende netværk

Skift til fanen ”Analyze”. Nu vises en række koncentriske cirkler, der angiver nabonetværk. Et eller flere vil nok overlappe dit, som er markeret med et Wi-Fi-ikon. Notér de anbefalede kanaler, som typisk er 1, 6 eller 11, afhængigt af andre netværk.

4 Skift kanal

Log på din routers konfigurationsindstillinger via din browser (se næste side). Find sektionen for Wi-Fi-opsætning. Her har du mulighed for at skifte kanal. Vælg din foretrukne, og klik på ”Save”. Din netværksforbindelse ryger, men skal nok returnere.

5 Test den nye forbindelse

Åbn Wi-Fi Analyzer igen og kontroller hovedfanen. Nu bør både tophastighed og signalstyrke være betydelig for-bedret. Hvis ikke, skal du gennemgå andre forslag og eksperimentere med forskellige kanaler for at finde den, der giver bedst resultat.

6 Skift til 5 GHz

Hvis din router og pc understøtter det, og signalet er stærkt nok, så opret forbindelse til dit 5 GHz-netværk. Her er både netværk og trafik mindre overbelastet. Er du fysisk tæt på din router, får du også markant bedre ydeevne og overførselshastighed.

TAGS
nætværk
Tips og trick
Wi-Fi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S