Home » Netværk » Guide: Sæt fart på hjemmets Wi-Fi
Guide: Sæt fart på hjemmets Wi-Fi

Guide: Sæt fart på hjemmets Wi-Fi

Share

Du kan forbedre dit trådløse netværk og få et endnu bedre internet. Datatid TechLife giver dig her en guide til, hvordan du øger ydelsen og løser en lang række problemer, hvis der er knas på linjen

I dag har næsten alle et hjemmenetværk af en slags. Selv om du har kun en enkelt pc, så er du sand-synligvis forbundet til internettet via en trådløs router, og du bruger sikkert også hjemmets bredbånd til at forbinde en lang række af forskellige enheder, fra en smartphone eller tablet til et smart-tv via et Wi-Fi-netværk.

Alt burde køre i smør i vores moderne, trådløse verden, men det er selvfølgelig ikke altid tilfældet. I denne store guide hjælper vi dig med at løse de mest almindelige netværksproblemer, fra tabte forbindelser til svagt internetsignal. Vi ser på de tre kritiske punkter i dit netværk: din pc som en individuel klient, der ikke opretter forbindelse til et ellers fungerende netværk, din router, som styrer både dit interne netværk og internettet og endelig selve internetforbindelsen, der leveres af din internetudbyder (ISP) via enten kobberledninger eller et fiberoptisk netværk.

Vi gennemgår også metoder til at forbedre dit Wi-Fi i hele hjemmet, og vi hjælper med at løse problemer med overbelastede netværk samt forstyrrelser, der kan stække ydeevnen og føre til ”døde” steder i bestemte områder af din bolig. Vi har også fundet plads til at se på nogle af din routers skjulte funktioner, hvordan du tætner sikkerheder, og hvad du skal gå efter, når du vælger din næste router. Hvis dit netværk ikke kører så godt, som det burde, er du kommet til det rigtige sted.

Løs Wi-Fi-problemerne

Kæmper du med at få forbindelse til dit netværk, så læs videre her, hvordan du trin for trin og med basale metoder får løst det irriterende problem.

Normalt kan mange forbindelsesproblemer spores til din pc. Med andre ord fungerer resten af dit netværk, som det skal, men din pc kan ikke oprette forbindelse af en eller anden grund. Et hurtigt blik på Proceslinjens meddelelsesområde kan give det første fingerpeg. Er der et gult udråbstegn ved det trådløse ikon, betyder det, at du er tilsluttet, men at der er et problem. Klik, for få en mere dybdegående diagnose. Et rødt kryds angiver, at forbindelsen er gået tabt. Også her skal du klikke for at få vejledning.

Er dit netværk nede, ser du muligvis et gråt, nedtonet ikon med en hvid stjerne, som angiver, at du er ”afbrudt”, men at forbindelserne er tilgængelige. Klik for at se, hvilke netværk der er synlige. Sandsynligvis ser du flere valg, hvoraf ingen genkender dig. Det er dine naboers netværk. Er der for mange og i kombination med din pc’s position i forhold til routeren, kan det give forstyrrelser. Gå til side 48 for at få tips om, hvordan du løser det.

Windows har en indbygget fejlfinder-funktion, som forhåbentlig kan løse de fleste typer netværksproblemer.

En ting ad gangen

Før fejlfindingen skal du kontrollere, at dit Wi-Fi fysisk er tændt. Er det en USB-forbundet adapter, så tjek, at den er tilsluttet korrekt. Er den indbygget i din bærbare, skal du se efter en fysisk kontakt og sørge for, at den også er aktiveret. Klik på Wi-Fi-ikonet i Meddelelsesområdet. Er ikonet tonet ud i funktionsmenuen, må du et spadestik dybere ned for at prøve at rette tingene op. Mens du er her, kontrollerer du, at flytilstand ikke er blevet slået til ved et uheld.

Se også:  Wi-Fi til en hel parkeringsplads eller et komplet varehus

Hjælper det ikke, så klik på linket ”Netværks- og internetindstillinger” og ret opmærksomheden mod sektionerne ”Status” og ”Wi-Fi”. I den første kan du se, om din forbindelse er afbrudt. Er den det, kan du også se, hvor problemet ligger. Er du forbundet til netværket, men har det ikke adgang til internettet, skal du bladre hen til slutningen af denne guide for hjælp.

Længere nede finder du værktøjer til forbindelsesproblemer. Klik for eksempel på ”Fejlfinding af netværk” for at teste forbindelsen. Får du ingen løsningsforslag, leder værktøjet dig gennem en serie spørgsmål for at spore sig ind på dit problem. Du kan også skifte til sektionen ”Wi-Fi” og klikke på ”Administrer kendte netværk”. Vælg det problemramte netværk, og klik på knappen ”Glem”. Prøv at oprette forbindelse igen.

Fiks firewallen

Complete Internet Repair 5 er værd at føje til værktøjskassen.

Problemerne kan også stamme fra din firewall, hvis den af en eller anden årsag er konfigureret forkert. Deaktiver den midlertidigt via underretningsområdet i dens Proceslinje. Er der ikke nogen indlysende mulighed, så prøv følgende kommando ved en administratorkommandoprompt: $ netsh advfirewall set allprofiles state off. Løser det forbindelsesproblemet, skal du fjerne og geninstallere firewallsoftwaren. Hvis du bruger Windows egen firewall, skal du muligvis bare nulstille den.

Gå til Start > Indstillinger > Opdatering og Sikkerhed > Windows Sikkerhed > ”Firewall og netværksbeskyttelse”. Klik på ”Gendan firewalls til standardindstillinger”. Kontrollerer du Windows’ firewall ved hjælp af et tredje-partsværktøj, for eksempel Windows Firewall Control (www.binisoft.org/wfc.php), kan det være fejlkonfigureret. Tjek og ret indstillinger, før du prøver en gendannelse, som sletter alle dine tidligere indstillinger. Uanset om du fik løst problemet eller ej, bør du tænde for din firewall igen.

Se også:  Mesh-routere [STORTEST]: Mesh til business – og pleasure
Skridtet efter fejlfinding

Er problemet opstået efter en nylig opdatering af netværksdriveren, muligvis via Windows Update (besøg Start > Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > ”Vis opdateringsoversigt”; en opdatering skal være tydeligt mærket som sådan), skal du rulle tilbage til den forrige driver. Højreklik på knappen ”Start”, og vælg ”Enhedshåndtering”. Højreklik på dit Wi-Fi-netværkskort, vælg posten ”Egenskaber” fra funktionsmenuen, og skift til fanen ”Driver”. Er det muligt, klikker du på ”Annuller driveropdateringen”. Genstart din pc.

Vil du tjekke installation af en nyere driver, skal du bruge en anden pc med en netforbindelse. Besøg hjemmesiden for producenten af din Wi-Fi-adapter eller pc (hvis den er indbygget i din pc) for at se, om der findes en. Hvis der gør, henter du den og overfører til den første pc via et USB-flashdrev. Leveres driveren med sin egen installationsfil, skal du installere fra den.

Ellers vender du tilbage til fanen ”Driver” i Enhedshåndtering. Klik denne gang på ”Opdater driver”, og vælg ”Gennemse computeren …” for at finde mapper med driverfilen.Kontroller også dine antivirusprogrammer, hvis en deaktivering af dem viser sig at være kilden til problemet. Er det tilfældet, så prøv at afinstallere og geninstallere ved hjælp af et værktøj, som giver en grundigere afinstallation, for eksempel ESET AV Remover (https://support.eset.com/kb146/), hvis producenten af din antivirus ikke har lavet et.

Opdaterede drivere kan ikke altid rulles tilbage, men afinstallering og genstart kan få Windows til at finde enheden automatisk og installere en bedre, nyere driver.

To ekstra løsninger

Først skal du gå til Enhedshåndering. Denne gang afinstallerer du netværksdriveren fra fanen ”Driver” og genstarter. Windows forsøger nu at geninstallere nyeste driver, hvilket kan løse problemet. Fejler det, skal du vende tilbage til sektionen ”Netværket og internet” i indstillingerne. Under sektionen ”Status” klikker du på ”Netværksnulstilling”. Et drastisk skridt, men forhåbentlig vil du fjerne eventuelle stædige fejlkonfigurationer og gøre det muligt at forbinde igen.

Nulstil netværket

Det er værd at fravælge enhver firewall-ændring, du har foretaget, før du splitter hele din opsætning ad for at begynde forfra.

Nogle gange skal du nulstille bestemte dele af netværks-indstillingerne i Windows 10 for at få tingene til at fungere igen. Den enkleste metode er med et gratis værktøj kaldet Complete Internet Repair (www.rizonesoft.com). Sæt kryds i de første fire bokse, og klik på ”Go!”. Dette forudsætter, at du allerede har værktøjet installeret.

Er det ikke tilfældet, højreklikker du på Startknappen og vælger posten ”Kommandoprompt (Admin)” eller ”Windows Powershell (Admin)”. Når vinduet vises, skal du skrive følgende kommandoer én ad gangen, trykke på ”Enter” efter hver: • netsh winsock reset • netsh int ip reset • ipconfig /release • ipconfig /renew • ipconfig /flushdns Fortsætter problemet, skal du vende tilbage til artiklens hovedtekst og fortsætte fejlfindingen.

1 2 3 4Næste

TAGS
nætværk
Tips og trick
Wi-Fi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S