Vågn op med dagslys i den mørke tid

Vågn op med dagslys i den mørke tid

Share

Vintertræthed viser sig typisk i form af mindre energi, dårligere humør og større søvnbehov. Danske Needlite har en løsning på dette.

Mange kender følelsen af et irriterende vækkeur, der hiver dig op til en kold og mørk vintermorgen, hvor du ikke nødvendigvis føler dig udhvilet, mens humøret og energiniveauet typisk heller ikke følger trop. For en stor del af danskerne er denne følelse tilsyneladende mere ekstrem. Hele seks ud af ti (63 pct.) af danskerne tilkendegiver nemlig, at de har oplevet at føle sig vintertrætte. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov på vegne af den danske virksomhed, Needlite.

Mangel på dagslys er et stort problem

Symptomerne på vintertræthed beskrives i undersøgelsen som en følelse af, at manglen på dagslys har en negativ effekt på energi, søvnbehov og humør. Halvdelen (53 pct.) af danskerne nikker genkendende til, at manglen på dagslys påvirker deres humør, mens 61 pct. føler, at mangel på dagslys har en negativ effekt på deres overskud i hverdagen. Endelig mener 45 pct., at manglen på dagslys påvirker deres søvnbehov. Professor i psykiatri fra Glostrup Psykiatriske Center, Poul Videbech, forklarer:

Se også:  Test: Få smartere lys i hjemmet

“I vinterperioden oplever vi, at mange danskere bliver energiløse og endda noget triste. Årsagen er, at lysmængden og temperaturen falder i vinterperioden, hvilket vi, i Danmark, er meget udsatte for”, siger Poul Videbech som en kommentar til undersøgelsens resultater.

Der er heldigvis meget, man selv kan gøre for at imødekomme vintertrætheden. Poul Videbech uddyber: ”Den primære behandling af vinterdepression er dagslys. Mere dagslys forbedrer stemningslejet, og man får mere energi. Mange oplever derfor, at behandling med lysterapi gør det nemmere at holde sig vågen om dagen. Lysterapi er tilmed stort set uden bivirkninger, hvilket er værd at notere sig”, fortæller han.

Preben Bitsch, medstifter af den danske virksomhed Needlite, nikker genkendende til de gode råd og tilføjer: ”Udfordringen ved lysterapi har været, at det tidligere har virket som en lidt besværlig måde at komme vintertrætheden til livs på, fordi det krævede, at man satte tid af derhjemme til terapien. Det har derfor været vigtigt for os at udvikle et dagslysprodukt, der også kunne bruges på arbejdspladsen, så det ikke tager ekstra tid, men bliver en naturlig del af hverdagen. På den måde skal man ikke bekymre sig om at ændre rutiner. Lamperne efterligner dagslyset og giver et signal til kroppen om, at den skal være vågen, hvilket mange vil opleve har en positiv effekt på følelsen af vintertræthed”, fortæller han.

Se også:  TP-Link gør belysningen smartere
Del denne