Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nvidia GeForce GTX Titan

Bortset fra en stor tørst, når det gælder strømforbrug, er det et vidunderligt grafikkort. Men så er der lige prisen ...

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi skal ikke bebrejde Nvidia, at de synes, at vi er for kræsne. Vi har jamret over, at de solgte en mellemklasse-gpu, GK104-chippen, som et entusiastprodukt, mens Nvidia havde en ægte entusiastchip gemt af vejen, men ikke til salg som et gaming-produkt.

Omsider lancerede Nvidia det overdådige GeForce GTX Titan, og endelig var GK110-chippen med sine 7,1 milliarder transistorer, hvor den hørte hjemme. Inden i en pc. Og atter flæbede vi.

I anden omgang gjaldt det prisen. Og den klage er stadig relevant.
Til 7800 kroner er Titan alt for dyrt til at være relevant for 99 procent af spilfolket.

Ingen af os får meget ud af dyre kort, som vi ikke ejer. Det er ikke som eksotiske biler, som man kan savle over eller nyde at se og høre, når de buldrer ned ad hovedgaden. Med Titan får man den deprimerende erkendelse, at der findes noget virkelig hurtigt. Og man har ikke råd til det.

Det gør Titans mange fortrin temmelig uinteressante. Det er afgjort det hurtigste single-gpu-kort, man kan få, og det leverer en helt konsekvent ydelse. Det sidste er noget, som AMDs sommetider superhurtige, sommetider tumpede dual-gpu 7990 ikke kan levere.

Titan er også smukt bygget, og det har Nvidias komplette gpu-arkitektur, herunder double-precision-ydelse. Hvis man får lyst til lidt GPGPU-arbejde ved siden af, er det forbløffende godt. Bortset fra stor tørst, når det gælder strømforbrug, er det vidunderligt. Men så er der lige prisen. Den afsindige pris.