Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nvidia GeForce GTX 770

Der er sagt grimme ting om Nvidias nylige beslutning om at lancere en ny
serie af GeForce 700-kort. Problemet er, at chipsene under overfladen
slet ikke er nye. De er gamle travere.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der er sagt grimme ting om Nvidias nylige beslutning om at lancere en ny serie af GeForce 700-kort. Problemet er, at chipsene under overfladen slet ikke er nye. De er gamle travere.

Vi holder ikke af den slags marketingfif, men hvis det betyder, at man kan få en fremragende grafikchip til langt færre penge, hvad er så problemet? Det er situationen med Nvidia GeForce GTX 770.

Det bygger på den samme GK104-chip som det gamle GTX 680. Som med 680 får man 1536 shaders, 32 ROP’er, en 256-bit-hukommelsesbus og 2 GB hukommelse. Og så er 770 endda billigere.

Til al overflod har Nvidia justeret frekvensen lidt i 770’s favør. Man får altså et lidt hurtigere 680 for langt færre penge. Hvad venter vi på? Der er blot en ting. Sagen er, at det er ikke en rigtig flagskibs-gpu, og det har den aldrig været. Den er ret kompakt, og den har en beskeden 256-bit-hukommelsesbus.

Takket være Nvidias dygtige konstruktion og chipdesign klarer den sig meget bedre, end man ville forvente af en mellemklassechip. Men det nager lidt, at Nvidia solgte større chips end denne billigere i GeForce 500-æraen for et par år siden.

Imidlertid er 770 et herligt bæst ved 1080p, og vi regner med, at det vil holde i adskillige år. Hvis du vil fremtidssikres ved 1080p, er 770 en fin langtidsinvestering. Den eneste hage er, at det samme gælder for Radeon HD 7970. Og i dag kan man få sådan et kort til mindre end 2500 kroner. Den svier.