Home » Hi-Fi » Nu udgives den første miljøvenlige vinylplade, skabt af bioplastik
Nu udgives den første miljøvenlige vinylplade, skabt af bioplastik

Nu udgives den første miljøvenlige vinylplade, skabt af bioplastik

Share

Michael Stipe er den første kunstner, der udgiver en vinylplade skabt af organisk bioplastik, som forurener langt mindre end den PVC, der ellers anvendes

At kalde den en vinylplade er faktisk helt forkert. Hele pointen er nemlig, at den nye plade ikke er skabt af poly-vinyl-chlorid, som traditionelt er det materiale man presser plader i. Det er, ifølge Greempeace, blandt de mest miljøskadelig materialer overhovedet. PVC-produktionen udleder giftige gasser og klorin-baserede kemikalier, som hober sig op i vandet, i luften og i fødekæder, fortæller miljøorganisationen.

Så undskyld, herfra bruger vi betegnelsen grammofonplade.

En mere bæredygtig musikindustri

Vinylpladens store comeback de senere år har, grundet mediets forurenende produktion, bidraget til stigende klimabelastning og samtidig startet en desperat jagt på PVC hos pladeselskaberne. En jagt der har gjort, at man tyer til tvivlsomme leverandører for at skaffe sig materialet. Ifølge forfatteren Kyle Devine, som har skrevet bogen “Decomposed” om musikindustriens miljøpåvirkning, stammer 90 procent af alle amerikansk producerede vinyler siden 2015 fra en thailandsk fabrik, der hælder det stærkt forurenende affaldsmateriale direkte ud i Bangkok-floden.

Se også:  Bærbare højttalere [STORTEST]: Fyr op for musikken i det fri

Den britiske organisation Evolution Music, som kæmper for en mere bæredygtig musikindustri, satte sig for at udvikle en grammofonplade uden de skadelige materialer. Efter næsten fem års udviklingsarbejde har det resulteret i en plade af bioplastik, hovedsageligt bestående af sukker og stivelsesmiddel.

Den første kunstner, der får lov at udgive en plade i det nye materiale er Michael Stipe, sanger i et af 80’erne og 90’ernes helt store rockbands, REM. Stipe har selv beskæftiget sig aktivt med klimaproblematikken og ser udgivelsen af nummeret “Future If Future” som en unik mulighed for at skubbe mod en positiv udvikling i musikindustrien.

“I’m thrilled to be working with EarthPercent and Evolution Music on this release, imagining positive innovation through action,” siger Stipe i en bekendtgørelse. “Simply showing that this type of solution-based project is possible opens pathways to a brighter future.”

Se også:  Få en kreativ sampler til næsten ingen penge

Det er lydtroldmanden, Brian Eno, der har produceret nummeret. I næste måned udgiver Eno selv en soloplade med titlen FOREVERANDEVERNOMORE, som har fokus på klimakrisen.

Her en bid af Michael Stipes nummer fra den nye bioplastik-plade, her:


TAGS
grøn omstilling
klimavenlig
miljøvenlig
musik
vinylplade

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S