Home » Andet » Nu tager de lærenemme maskiner over
Nu tager de lærenemme maskiner over

Nu tager de lærenemme maskiner over

Share

Hver gang skal forbindelsens vægt justeres, således at man til stadighed får det korrekte output – ikke kun for det aktuelle billede, men også for alle de foregående. I takt med at netværket lærer, bliver hver forbindelses vægt etableret mellem noderne.

Nu opstår der et system af mønstergenkendelse i netværket – det lærer en kats konturer, dens øjnes og ørers placering og så videre. Til sidst kan man udsætte netværket for et foto uden at afsløre det korrekte output, og systemet vil korrekt se – eller ikke se – en kat. Dette er klassificeringsmodellen; den forsøger at forudsige et eller flere resultater. Regressionsmodellen fungerer tilsvarende, men outputtet er en kontinuerlig variabel, for eksempel et antal kroner eller et flydende komma-tal.

Nvidia har trænet dette deep learning-system til reduktion af billedstøj med 50.000 billeder. Det mest imponerende er, at systemet blev trænet ved hjælp af fejlbehæftede billeder.

Magien ved et neuralt netværk består i, at den interne proces er skjult. Man har måske selv lavet det, men når det er blevet trænet i at løse en opgave, ved man faktisk ikke, hvad vægten er for hver node. Det bruger måske faconen på en kats øje til at identificere den, eller også gør det noget andet. Man kan ikke nøjagtig vide, hvordan det opnår sine resultater, og her er vi langt fra den fikserede logik i et traditionelt program.

Der er en indlysende ulempe: Det er fejlbarligt. Der er en vis grad af nøjagtighed, og man har aldrig 100 procents garanti. Det er usædvanligt for et computerprogram, hvor outputsvipsere bliver betragtet som programfejl – fejl i koden, som kan afhjælpes.

Et neuralt netværk er mere menneskeligt og har derfor også fået vores evne til at fejle. Det har ikke den store betydning, når vi tagger billeder af katte på Facebook, men det er noget, man skal tage i betragtning, når man udvikler et system til en førerløs bil.

Denne lille fugl blev genereret af et Microsoft-forskningsprojekt ved navn Drawing Bot. Billedet blev lavet ud fra en billedtekst: “Denne fugl er rød og hvid og har et meget kort næb”.

Neuroner og indlæring

Der er også andre problemer. Det er af og til svært at finde ud af grunden til, at ét resultat overtrumfer et andet, fordi så meget af processen er skjult i den interne vægtfordeling. Det kan også gøre det vanskeligt at finjustere systemet.

Et simpelt neuralt netværk kan køre på en håndfuld noder. Detaljeret arbejde kræver lidt mere. Facebooks DeepFace kører på ni lag og har 120 millioner forbindelsesvægte. Til sammenligning kan vi nævne, at man som regel tilskriver menneskets hjerne 100 milliarder neuroner. Et nyere eksperiment når dog kun op på 86 milliarder. Hver neuron har forbindelse til et sted mellem 1000 og 10.000 andre neuroner.

Se også:  Danmarks nationale strategi for kunstig intelligens er håbløs

Det betyder, at antallet af forbindelser skal regnes i billioner – det overstiger antallet af stjerner i Mælkevejen. De største kunstige systemer, der hidtil er lavet, tæller en milliard forbindelser.

Dette stopsignal, der er lavet af forskere fra University of Washington, narrer førerløse biler – de ekstra klistermærker er beregnet til at forvirre billedgenkendelsen.

Maskinlæring drejer sig imidlertid ikke kun om neurale netværk; SVM’er (support vector machines) er en anden populær metode. De bliver trænet på en tilsvarende måde, men bruger en anden matematisk model internt. Disse systemer er enklere, de kræver ikke enorme mængder af computerkraft eller Big Data-sæt, og de interne processer er mere åbne for undersøgelse. Men de har ikke samme kraft som et neuralt netværk.

Man kan kun træne et system, hvis man ved, hvilke outputkriterier man søger. Hvis man ikke ved, at man leder efter katte, kan man ikke træne et system til at finde dem. Ikke-overvågede systemer kan gøre gavn ved at oprette datamarkeringer, der derefter kan blive videregivet til overvågede systemer. Det kan for eksempel dreje sig om at finde et klynge af billeder, der synes at rumme det samme objekt. De er også gode til at finde anomalier i data, hvilket er ideelt, når man leder efter tegn på svindel eller hacking.

Deep Learning

Et andet meget udbredt maskinlæring-buzzword er deep learning, der i grunden blot bruges til at beskrive store, flerlagede neurale netværk. For eksempel kan lag, der bruges i systemer til billedgenkendelse, opdele billeder i områder eller blokke, der kan være objekter; det næste lag prøver måske at definere kanter; og andre lag identificerer specifikke former. Hele historien ender med et output, der kan trænes.

Jo flere lag, desto større kompleksitet, idet inputtet bliver brudt op i en stadig mere abstrakt repræsentation af dataene. Simple neurale netværk har måske nogle få lag; et deep learning-system kan løbe op i tre cifre. De skalerer godt, men de kræver anselige ressourcer.

Det, maskinlæring kræver for at trives, er adgang til en masse data. De bliver nu leveret af os – takket være internettet. Vi har skrevet utallige søgeanmodninger, e-mails og blogs, og vi har uploadet millionvis af billeder og videoer. Vi har skrevet indkøbshistorier og rejseberetninger; vi har delt ting, som vi kan lide, eller som vi har set, hørt og læst – og meget mere. Dette er Big Data, og der er nok til at afsløre underliggende mønstre, associationer og handlinger. Vi har fodret internettet med data i årevis, og en forfærdelig mængde af dem ligger i datafarme og venter blot på at blive bearbejdet.

Virkelighed eller ej?

Vi er vant til digitale fupnumre fra Photoshop-bearbejdede modebilleder til gevaldige computerskabte effekter (computer-generated imageri, CGI). Vi ved godt, at alt ikke er, som det ser ud. Fup er ikke nyt, men den nemhed og præcision, hvormed man kan lave det ved hjælp af et maskinlæringssystem er skræmmende.

Se også:  Nu skal danske chatbots også kunne dansk

Tag blot deepfake: Begrebet dukkede op i efteråret 2017, da en række pornografiske videoer dukkede op. De omfattede tilsyneladende kendte mennesker. Det hele var fup. Deepfake bruger et neuralt netværk til at overføre ansigter til figurer i videoer.

Systemet er trænet til at bruge flere billeder af det udvalgte offer, og det kan fungere i noget nær realtid. Det blev hurtigt efterfulgt af FakeApp, der er en simpel applikationsversion, der har krævet beskedne programmeringsevner. Nu kunne man nemt undergrave ligheden i de videoer, der blev delt online.

Deepfake blev bandlyst på en række sociale medier, men det er stadig meget udbredt. Det er blevet brugt til politisk satire og rent drilleri, men det er også blevet brugt til mere udspekulerede og skadelige formål – som at indsætte Nicolas Cages ansigt ind i berømte filmscener uden andet formål end at lave noget, der går viralt på internettet.

Denne deepfake-præsident blev lavet af Jordan Peele og Jonah Peretti for at illustrere farerne ved deepfake: Han følger Perettis stemme.

Der er grænser. Teknikken er temmelig imponerende, men en nærmere undersøgelse afslører ejendommeligheder. Men hvis man blader gennem videoklip på sin telefon, kan en deepfake-forfalskning sagtens smutte ubemærket forbi. Dette er et farligt område, og det betyder, at det er vigtigere end nogen-sinde før, at man altid sporer kilden til noget, før man fæster lid til det. Det er desværre betydelig nemmere sagt end gjort.

Der kommer mere endnu: Deep Video Portraits, for eksempel. De går videre endnu, idet man kan bruge bevægelser og ansigtsudtryk hos én person og hovedet fra en anden. Nu kan man lade forfalskningerne be-væge sig og udtrykke sig, som man ønsker. Det går langt videre end blot at overføre et ansigt på en video.

Komplette digitale avatarer af levende mennesker kan ikke være særlig langt væk. Det er muligvis en demokratisering af Hollywoods CGI-effekter, men der er stor risiko for, at troværdigheden går fløjten.

Det andet, der kræves, er processorkraft. Gpu’en (grafikchippen) har vist sig at være lige det, systemerne skulle bruge til de simple, men gentagne operationer, og i dag har vi dedikeret hardware fra Google og IBM, mens Intel og andre følger trop. Vi har trådløst internet i vores hjem, og den hardware, der kræves for at forbinde enhederne er billig, og der er meget af den. Når man samler disse faktorer, får vi de ideelle vilkår for en eksplosion i maskinlæring.

TAGS
deep fake
Kunstig intelligens
Maskinlæring

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S