Home » Andet » Nu tager de lærenemme maskiner over
Nu tager de lærenemme maskiner over

Nu tager de lærenemme maskiner over

Share

Maskinlæring er ikke blot smarte algoritmer. Det vender op og ned på alting og vil snart gennemsyre hele vores liv

Maskinlæring er over det hele. Digitale assistenter bruger den til at oversætte tale. Facebook bruger den til automatisk at tagge billeder (DeepFace hævder at levere en nøjagtighed på 97,25 procent). Amazon, Spotify og Netflix bruger den til at udvælge de anbefalinger, du får tilsendt. Google inddrog RankBrain i sin søgemaskine i 2015, Gmail har sin Smart Reply-tjeneste, og forrige år begyndte Google Maps at uddrage vejnavne og husnumre fra billeder.

Disse eksempler er kun toppen af isbjerget. Bag kulisserne har store virksomheder taget maskinlæring til sig. Pengeinstitutter bruger den til at spore markedstendenser, beregne risici og dykke ned i strømmene af finansielle data. Kapløbet om den førerløse bil bliver drevet af maskinlæring. Enhver virksomhed, der prøver at finde hoved og hale i det datarod, som mennesker laver, kan drage nytte af maskinlæring.

Maskinlæring og kunstig intelligens (AI) er to forskellige ting. Kunstig intelligens er en enhed, et program eller et system, der virker “klogt” og som kan handle og reagere på en menneskelignende facon. Maskinlærings-applikationer kan lære, mens de arbejder. Det er denne evne til at tilpasse sig, der ligger bag revolutionen. Maskinlæring har til formål at lave et program, der efterligner menneskets hjerne – den er ikke en regnemaskine.

I stedet for at prøve at programmere for enhver eventualitet, enhver opgave og enhver form for data laver man en maskine, der tænker mere som et menneske. Her bevæger vi os ind på området for neurale netværk – et system, der er udviklet til at efterlige den flydende måde, hvorpå menneskets hjerne danner og forandrer sine interne forbindelser, mens den tager ved lære.

Det startede med et spil dam

Maskinlæring bliver som regel tilskrevet Arthur Samuel, der lancerede begrebet i 1959. Han var med til at skrive et damspillende program, der tog ved lære af sine fejltagelser. Dets rødder rækker dog endnu dybere. I 1943 beskrev neurofysiologen Warren McCulloch og matematikeren Walter Pitts, hvordan et neuralt netværk fungerer, og de lavede en model, der brugte elektriske kredsløb. I 1949 gav psykologen Donald Hebb os Hebbs lov: “Nerveceller, der arbejder sammen, forbinder sig med hinanden”, og den er afgørende for den måde, hvorpå interne forbindelser bliver forstærket gennem læring.

Se også:  Kraftfuld Huawei-processor sætter nye standarder for kunstig intelligens

Fremskridtene kom langsomt, hvilket navnlig skyldtes den daværende hardwares tekni-ske begrænsninger og manglen på vigtige algoritmer såsom tilbagepropagering (der bruges til at beregne vægtning). På trods af årtiers forskning og teoretiseren skulle vi frem til 1990, før vi havde udbredte og anvendelige maskinlæringsprogrammer, og det var først i 2010, man kunne lave store neurale netværk, der fungerede.

Et neuralt netværk består af et sæt af input- og outputenheder. Mellem dem er der et net af kunstige neuroner, også kaldet noder. De er arrangeret i lag, og outputtet fra ét lag bliver leveret videre til det næste. Forbindelserne får tildelt en vægt, en grad af indflydelse, der ændrer sig i takt med, at netværket lærer. Hver node bliver fodret med data, foretager en handling og sender resultatet videre i overensstemmelse med vægten.

Prøv det selv
DeepDream
http://deepdreamgenerator.com

Neurale netværk kan se alle mulige mønstre i billeder, ligesom vi kan se forskellige figurer i skyer. DeepDream bruger algoritmiske skikkelser til at bringe monstrene til live – levende og psykedelisk. Når et billede bliver bearbejdet talrige gange, sker der sære ting, idet hidtil usete mønstre bliver uddraget. Bizart.

Mitsuku
http://pandorabots.com/mitsuku

Denne chatbot har tre gange modtaget Loebner Prize Turing Test. Hun kan chatte på en række platforme, herunder Messenger, Twitch og Telegram, eller blot almindelig webchat. Det er sjovt et stykke tid, men man skal ikke vige langt fra emnet, før hun bliver forvirret.

Microsoft CaptionBot
www.captionbot.ai

Upload et billede, så skriver denne bot en billedtekst for dig. Den har eksisteret i nogen tid, og den burde have haft god tid til træning. Den er dog stadig kun gennemsnitlig – det er ikke særlig svært at lokke den på glatis. Når man kører den, fører dens manglende præcision og komiske gætterier til et væld af practical jokes.

Se også:  Derfor får vi mere kunstig intelligens i fremtiden
Image-to-image
http://affinelayer.com/pixsrv/

Her bliver dine primitive tegninger af katte, bygninger, sko eller håndtasker udsat for en trænet maskinlæring-engine, der på baggrund af dem genererer kunstige fotografiske billeder. De kan rangere fra klamme til ret gode, navnlig bygningerne. Jo bedre din tegning er, desto bedre bliver resultatet.

Experiments with Google
http://experiments.withgoogle.com

Dette site omfatter masser af interaktive maskinlæring-eksperimenter, som er blevet samlet af Googles ingeniører i årenes løb. Der er data, som er kortlagt på nye måder: tricks med billeder, håndskrift, tekst, lyde og meget mere.

Du kan prøve Quickdraw fra Experiments with Google.

TensorFire
http://tenso.rs/demos/fast-neural-style/

Upload et billede til dette site, så omdanner et neuralt netværk det til et kunstværk – eller rettere et interessant stiliseret billede ud fra et udvalg af forskellige metoder. Resultaterne bliver genereret forbavsende hurtigt, og de kan faktisk se vældig godt ud.

TensorFlow Playground
http://playground.tensorflow.org

Et simuleret neuralt netværk på en browserside. Kast et hurtigt blik på det, hvis du vil se, hvor kompliceret maskinlæring er på trods af den relativt enkle underliggende teori. Der er endda tale om et lille og simpelt netværk. Advarsel: indeholder matematik.

Netværket skal i skole

Et neuralt netværk kræver undervisning (bevares, ikke dem alle, men det kommer vi senere ind på). En udbredt brug er mønstergenkendelse i billeder. Hvis man for eksempel udsætter sit netværk for et billede, der bærer titlen “indeholder kat”, kender netværket det ønskede output, og konfigurationen af noden er derfor enkel. Så dynger man flere billeder på: sorte katte, røde katte, løbende katte, sovende katte, beskårede billeder og billeder uden katte.

TAGS
deep fake
Kunstig intelligens
Maskinlæring

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S