Home » Robot » Nu skal robotter samarbejde ligesom myrer
Nu skal robotter samarbejde ligesom myrer

Nu skal robotter samarbejde ligesom myrer

Share

Hvorfor skal robotter være store og tunge? Forskere har ladet sig inspirere af myrernes legendariske arbejdsiver og samarbejdsevner og har skabt en hær af bittesmå, simple robotter

Små myrers flid, styrke, effektivitet og samarbejdsevne er legendarisk. Man kan godt få den opfattelse ved at observere de små insekter, at myrer kan tænke og bevidst er i stand til at bygge store indviklede tuer over som under jorden, udkæmpe strategiske slag med fjender eller andre myrestammer og endog holde husdyr
i form af bladlus. Men moderne forskning viser, at det langt fra forholder sig sådan.

Deres præstationer bygger alene på et instinkt, der fortæller dem, hvad de skal gøre i bestemte tilfælde, og hvordan de skal reagere på bestemte begivenheder. Alt, hvad den enkelte myre reelt er i stand til at overskue, er fire simple instruktioner, og deres instinkt minder forbavsende meget om den kendte simple computeralgoritme ”if … then”. Det er faktisk ikke helt forkert at sige, at myrer er små levende robotter, der er programmeret efter et meget simpelt program af denne type.

Se også:  Det kniber med innovationen i de danske it-organisationer

Nu har et fransk-baseret forskerteam fra L’Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) i samarbejde med Osaka Universitet udviklet nogle små robotter, der på mange måder minder om myrer. Tribots kaldes de, og der er tale om et meget basalt design og en spartansk opbygning. Robotterne består af blot tre sæt tynde printplader, der er foldet sammen til en sandwich og hængslet sammen.

Tribots kan både foretage længde- og højdespring. Den kan springe op til 23 cm langt eller næsten fire gange egen længde og 14 cm højt, hvilket svarer til 2,5 gange egen højde.

Vejer kun 5 gram

De små robotter er udviklet under ledelse af lektor og ph.d. Zhenishbek Zhakypov og professor Jamie Paik, der også er direktør for det genkonfigurerbare robotlaboratorium på EPFL. ”Myrerne” er omkring 5 cm høje og vejer 10 g, og deres tre sandwichplader består af tre tynde kompositprints foldet sammen som en slags origami – eller vel nærmere robogami – og de rummer alle robottens fornødne processorkredsløb, strømforsyning mv.

Samtidig er hver enkelt robot helt autonom. Robotterne er som standard udstyret med infrarøde sensorer og afstandsmålere, der gør det muligt for dem at navigere og kommunikere indbyrdes. Flere andre typer sensorer vil kunne tilføjes afhængigt af formål.

TAGS
innovation
Robot-projekt
robotteknologi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S