Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nu skal du i gang med trådløs lyd

Trådløs lyd stormer frem – fordi det er rart at skulle slippe for signalkabler, og fordi lyden er blevet god. Her giver vi dig en introduktion, så du selv kan komme i gang med trådløs lyd, og så du kan blive klogere på, hvordan du får mest ud af din favoritmusik i hjemmet.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det bliver mere og mere populært i boligen at overføre musik trådløst. Det er ikke så sært, for den trådløse metode har mange fordele. Du slipper for besværlige og grimme signalkabler. Godt nok skal du have særlige, trådløse højttalere, men du kan til gengæld stille dem hvor som helst i boligen: køkkenet, i stuen, på børneværelset, i soveværelset osv.

Du kan med den trådløse metode benytte din smartphone, tablet eller pc som signalkilde. Særligt er tabletten blevet populær som hele familiens musikcentral.

Det er særlig smart, hvis du henter musik fra netbaserede musiktjenester som Spotify og Wimp – eller hvis du er endnu mere avanceret og har overført indholdet af dine musik-cd’er til en netværksharddisk. I begge tilfælde ”streamer” (sender trådløst i realtid) du musikken til en eller flere trådløse højttalere.

Musiksignalet sendes som radiobølger fra din styreenhed – for eksempel en tablet – til den trådløse højttaler, som har en signalmodtager og -forstærker indbygget. Der findes i dag to udbredte måder at sende signalet på. Man kan enten vælge et Bluetooth-signal eller et Wi-Fi-signal. Om det er det ene eller andet bestemmes af den trådløse højttaler, som modtager signalet, og langt de fleste tablets og smartphones, som sælges i dag, kan sende begge standarder.

Bluetooth – den personlige lyd

De fleste, små trådløse højttalere modtager musikken som et Bluetooth-signal. Det er også denne standard, som benyttes til at overføre signalet til trådløse hovedtelefoner. Bluetooth vælges som regel, når der skal overføres lyd fra en mobil enhed til en højttaler eller et musikanlæg, der befinder sig i nærheden. Bluetooth-signalets rækkevidde er nemlig kort. Der må ikke være mere end 10 meter mellem signalkilden, for eksempel en smartphone, og signalmodtageren, for eksempel en trådløs højttaler.

Bluetooth er heller ikke den bedste løsning, hvis lydkvaliteten skal leve op til de krav, som en hi-fi-connaisseur vil stille, men derfor kan Bluetooth alligevel være den rigtige løsning i mange situationer. For du har måske ikke brug for ekstrem høj lydkvalitet i køkkenet eller soveværelset. Og Bluetooth er i de fleste tilfælde en nem og hurtig løsning. En pc eller mobil enhed som en tablet kan hurtigt ”finde” trådløse Bluetooth-højttalere inden for rækkevidde, og du kan på et øjeblik komme i gang med at lytte til dine yndlings-toner.

Bluetooth er dog en standard i konstant udvikling, og nogle versioner af Bluetooth er mere egnede til højkvalitetsmusik end andre. Bluetooth 3.0 og 4.0 er bygget til stereolyd i langt højere grad end 1.0 og 2.0, som ikke skaber perfekt lydoverførsel. Hvis du leder efter det bedst mulige Bluetooth-headset eller de bedste Bluetooth-højttalere, skal du helst op i Bluetooth 4.0 med – og nu bliver det teknisk – understøttelse af såkaldt aptX codec. Det giver lyd i 16 bit-opløsning ved 44.1 kHz, hvilket svarer til cd-kvalitet. Vær opmærksom på, at aptX skal understøttes både af senderen og modtageren – altså både smartphone/tablet og højttaler/anlæg.

Ud i alle rum med Wi-Fi

Bluetooths begrænsede rækkevidde betyder, at du typisk kun kan streame til én højttaler ad gangen. Hvis du vil have signalet ud i alle boligens rum, skal du vælge en løsning, hvor signalet overføres med den såkaldte Wi-Fi-standard. Det er den måde at sende data på, som du også benytter, når du går på nettet via en trådløs router – som der jo snart sagt står i ethvert dansk hjem.

Wi-Fi-signaler rækker længere og kan bedre passere hindringer – for eksempel døre og vægge – så du kan streame fra for eksempel din bærbare computer via hjemmets trådløse netværk og ud til et musikanlæg eller en højttaler, der har en Wi-Fi-modtager indbygget.

Denne metode har vundet frem de senere år. Blandt de meste kendte producenter er Sonos. Her kan du købe forskellige størrelser af højttalere, der kan modtage musik via hjemmets trådløse netværk. Fordelen ved Sonos og andre lignende systemer er, at du kan have mange højttalere tilsluttet samtidig. Du kan opnå at få musik i flere rum og endda spille forskellig musik i de forskellige rum. Det hele styres typisk af din smartphone, tablet eller et program på din computer, og det kan du hente gratis på nettet.

Mulighederne, når du benytter Wi-Fi, er omfattende. Du kan streame til små stand-alone-højttalere med indbygget Wi-Fi-modtager, men også til komplette musikanlæg. Et sådan anlæg kan sagtens have både radio, cd-afspiller plus Wi-Fi-modtagelse, så du kan vælge, hvad der passer dig bedst i situationen.

Wi-Fi lyder bedre

Som udgangspunkt vil du i stort set alle tilfælde kunne opnå bedre lyd med Wi-Fi end med Bluetooth, da sidstnævnte har en forholdsvis begrænset båndbredde, selv i de seneste versioner. Så hvis du har købt dig adgang til musik i meget høj kvalitet – fra for eksempel musiktjenesten WIMP Hi-Fi – vil du kunne høre tydelig forskel mellem et Bluetooth- og Wi-Fi-signal.
Med Wi-Fi kan du på et godt netværk endda streame film i HD-kvalitet. Det kan ikke lade sig gøre via Bluetooth og illustrerer meget godt forskellen mellem de to standarder.

Et sikkert alternativ

Der findes alternativer til Bluetooth og Wi-Fi. Det mest oplagte er Airplay, en fin standard opfundet af Apple. Her overføres signalet direkte eller via hjemmets router til højttaleren eller musikanlægget. Det er nemt, og det er gennemprøvet.

Bagsiden af medaljen er, at signalkilden skal være et produkt fra Apple – dvs. en iPhone eller en iPad. Du kan benytte en Windows-pc, men så skal du styre afspilningen via iTunes, og det er ikke nogen optimal løsning. En anden ulempe er, at højttaleren eller anlægget, der modtager signalet, skal have en indbygget AirPlay-modtager. Det begrænser udvalget af produkter mærkbart.

Uanset hvad du vælger, kan du føle dig tryg ved, at trådløs lyd fungerer godt. Det er ikke længere et pionerområde fyldt med børnesygdomme. I langt de fleste tilfælde kommer du ubesværet og hurtigt i gang med det væsentlige: at høre musik.

1 Du slipper for at trække signalkabler mellem afspiller og højttaler.

2 Du skal ikke længere kigge på uskønne kabler – eller falde over dem.

3 Du kan flytte og stille din højttaler der, hvor den står bedst her og nu.

4 Du kan styre afspilningen og vælge musik fra en mobil enhed som en tablet.

5 Det bliver nemt at bruge streamingtjenester på nettet som Spotify og Wimp.

Musikken behøver ikke komme fra musiktjenester, din computer eller en netværksdisk. Du kan også lytte til nettets mange radiostationer. Alle de vigtige, danske radiostationer har en app, så du kan afspille dem direkte fra for eksempel en tablet. Så strengt taget har du slet ikke brug for et anlæg med indbygget radio. Du stiller bare en trådløs højttaler op, og så henter du underholdningen med et klik på tabletten.

Bedst i klassen

Den medium store Play:5 har eksisteret i nogle år og regnes for en af de bedste i sin klasse. Der er tale om en højttaler, som leverer høj lydkvalitet og -styrke – og ikke mindst fungerer med det fine Sonos multirumssystem. Kan kombineres med anden Play:5 som stereosæt.

FAKTA
Type: Trådløs højttaler, multirum
Trådløs teknologi: Wi-Fi
Størrelse: 36,5 x 21,7 x 12,3 cm

God lyd

Personlig højttaler med avanceret teknologi, der kan genskabe lydkvaliteten fra de komprimerede MP3-filer. Det kombineret med en kraftig S-Master digital forstærker sikrer dig en meget ren lydkvalitet. Overførsel kan ske med NFC.

FAKTA
Type: Bærbar højttaler
Trådløs teknologi: Bluetooth og Wi-Fi
Størrelse: 30 x 13,2 x 6 cm

Flot transistordesign

Kompakt og yderst velspillende transportabel højttaler med design som en gammeldags transistorradio. Vægten er kun 1,37 kg, men kvaliteten er tårnhøj, og du kan tilslutte både via Bluetooth og kabel. Det indbyggede batteri kan oplades via USB-stik og kan spille i 14 timer! Soundlink fås med farvede covers så du kan gøre den mere personlig.

FAKTA
Type: Bærbar højttaler
Trådløs teknologi: Bluetooth
Størrelse: 13,15 x 25,6 x 4,8 cm

Kombiner flere

Elegant og smart trådløs højttaler, hvor du kan kombinere flere højttalere: enkeltstående, stereo-par eller en i hver sit rum. Der overføres både via Wi-Fi, Bluetooth og NFC, så du er virkelig godt stillet her. WAM 751 er et fremragende produkt, som har fået den prestigefyldte EISA-pris som bedste multirumssystem 2014-15.

FAKTA
Type: Trådløs højttaler, multirum
Trådløs teknologi: Bluetooth og Wi-Fi
Størrelse: 40,2 x 19,4 x 13,7 cm

Tag den med rundt

Trådløs højttaler til hjemmet. Du kan også tage den med dig fra rum til rum, da der er indbygget batteri med 10 timers batteritid. Tag den for eksempel med ud i haven, på terrassen eller altanen – så længe der er Wi-Fi-dækning.

FAKTA
Type: Trådløs højttaler, multirum, bærbar
Trådløs teknologi: Wi-Fi
Størrelse: 24,8 x 15,2 x 6,4 cm

Nem at have med

Smart tag med-højttaler, der både kan tåle vandstænk og har et smart kabel integreret i bunden, hvis du vil tilslutte højttaleren direkte. Den lille bærbare højttaler har subwoofer, så lad ikke de små dimensioner snyde dig – her er der god bund i lyden! Har indbygget, genopladeligt batteri, der holder op til 8 timer.

FAKTA
Type: Bærbar højttaler
Trådløs teknologi: Bluetooth
Størrelse: 17,2 x 6,4 x 7 cm

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

"Du kan gøre en tablet til hjemmets musikcentral.”

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

”Bluetooth er i de fleste tilfælde en nem og hurtig løsning.”

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]