Nu leger vi med hinanden i computerspil

Nu leger vi med hinanden i computerspil

Share

Computerspil er ikke længere nørdernes domæne. I dag er spil alt fra familieunderholdning til store onlineturneringer i for eksempel fodboldspillet FIFA. Rigtig mange af spillene er sjovest, når de spilles sammen med andre, ikke mindst med familien

 dag behøver et spil ikke bestå af et utal af scener, være fyldt med ekstrem vold eller have overimponerende grafik for at blive populært. Computerspil er nemlig langsomt, men sikkert blevet en oplevelse for alle, og der udvikles masser af spil inden for en bred vifte af genrer. Du og din familie kan næsten med garanti finde et spil, I kan lide. Og I kan endda lære af det.
”Computerspil blev i mange år betragtet som underlødig underholdning og spild af tid, men det er klart ved at ændre sig,” siger Carsten Jessen, lektor, ph.d., Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet.

Han har i mange år fulgt børns brug af digitale medier og computerspil og kan hurtigt nævne flere, måske lidt overraskende områder, hvor computerspil er ved at finde vej.
”Spil er langsomt, men sikkert ved at rykke ind på skoler og arbejdspladser som undervisningsmidler.”
Fordelen ved spil er nemlig, at spilleren prøver og fejler. Og prøver igen. Det er vi mennesker skabt til.

Se også:  Test: Slank gamingbærbar bider fra sig

”Vi danner hypoteser, prøver dem af og retter dem til. Det er vi født til at kunne, og børn gør det konstant, også med computerspil, hvor man kan iagttage dem prøve utallige gange uden at miste tålmodigheden,” uddyber Carsten Jessen.

Spil er socialt samvær
Computerspil er heller ikke længere noget, som kun unge køber til en tv-konsol eller en pc. Underholdningen har bredt sig til alle aldersgrupper og platforme. Statistisk set er der lige så mange mænd og drenge, der spiller, som piger og kvinder. Og den gennemsnitlige alder for en spiller er steget. I dag ligger den i midten af 30’erne. Flere voksne er altså også kommet med på vognen – eller holder fast i deres lyst til at spille computerspil.

Se også:  Pokemon radar viser hvor du kan fange dem alle

Med så mange interesserede har spilbranchen fået øjnene op for, at spil er meget mere end fejende flotte scenerier som i krigsspillet Call of Duty, og det er især godt for børnefamilierne. Flere firmaer laver nemlig familieegnede spil til små håndholdte konsoller som Sonys Vita og Nintendos DS-serie samt til smartphone og tablet. Nogle er endda tilpassede udgaver af et rigtigt pc- eller konsolspil, så spilleren også får en historie og en kæmpeverden at udforske.
Udvalget af sociale og familieegnede spil er meget varieret. Der findes sjove, korte spil, hvor det gælder om at løse gåder og opgaver eller indsamle point. Andre er længere spil, som aldrig ender.

QM02_spil09

Tænk blot på Candy Crush, SimCity, Tetris og Minecraft. Fælles for spillene er, at de er nemme at gå til, du kan spille dem alene eller gå sammen med andre eller udfordre dem. Og det er en af de vigtigste grunde til, at de er blevet populære.

Del denne