Home » Internet » Nu kommer Wi-Fi 6E: Så meget bedre bliver dit trådløse net
Nu kommer Wi-Fi 6E: Så meget bedre bliver dit trådløse net

Nu kommer Wi-Fi 6E: Så meget bedre bliver dit trådløse net

Share

Det næste store Wi-Fi-fremskridt bliver Wi-Fi 6E. Det er kort fortalt det Wi-Fi 6, vi kender, men udvidet med et ekstra 6 GHz-frekvensbånd. Produkterne er lige om hjørnet, siges det – og det har de snart været i et år. Hvornår lander de? AOD gør status over det, som nogle kalder den største Wi-Fi-opgradering i 20 år

I 2021 har vi it-nørder kunnet glæde os over, at trådløse netværksprodukter med Wi-Fi 6-teknologi har fået deres store gennembrud. Priserne er kommet ned på et niveau, hvor både virksomheder og private kan nyde højere hastigheder, bedre dækning, større stabilitet og stærkere kryptering.

Lige så længe har vi vidst, at en endnu bedre standard er på vej. Den hedder dog ikke Wi-Fi 7, som ligger længere ude i fremtiden, men noget forvirrende blot Wi-Fi 6E, hvor E’et kan stå for Extended (udvidet) eller Enhanced (forbedret).

En mere omfattende beskrivelse af teknologien kan findes i AOD nr. 08/2021 eller her.

Se også:  Mesh-netværk med ekstra båndbredde til hjemmekontoret
Fra 2,4 GHz og op, op, op

I Wi-Fi-teknologiens helt spæde barndom lige før årtusindskiftet kunne man kun bruge et 60 MHz bredt frekvensområde i 2,4 GHz-båndet. Her startede man med en teoretisk hastighed på 2 Mbps (millioner bit per sekund), som med tiden blev presset op til 600 Mbps.

Det næste store step var at bygge grej til at arbejde i 5 GHz-båndet, hvor man kunne brede sig over et 500 MHz-frekvensområde. Dette gav plads til mange flere brugere og meget højere hastigheder – helt op til 1,3 Gbps plus de 600 Mbps i 2,4 GHz-området. Det skete i 2012 og var efter vores mening en kæmpe opgradering, som i 2018 gjorde det muligt at gennembryde 10 Gbps-loftet.

Så meget er farten steget
Det er ikke småting, der er sket med Wi-Fi, siden trådløse netværk blev en kommerciel realitet i 1997. Den maksimale båndbredde er øget fra 2 Mbps til over 10 Gbps – mere end 5000 gange. Kilde: Extreme networks/Broadcom.

Og nu – 10 år senere – kan vi tage en del af 6 GHz-frekvensbåndet i brug, så vi får endnu mere kapacitet til vores konstant voksende bestand af opkoblede enheder. Det teknologiske fundament er fortsat Wi-Fi 6, og så kunne E’et betyde Extended (udvidet). Men det er en anden historie.

Se også:  Wi-Fi 6-adaptere [TEST]: Skyd genvej til Wi-Fi 6 med en USB-adapter

På det virtuelle CES 2021-show præsenterede netværksfirmaer som Asus, Linksys, Netgear m.fl. adskillige Wi-Fi 6E-enheder og udsendte pressemateriale, som vi har labbet i os. I USA er det heller intet problem at købe de nye produkter.

Ping-tiden er faldet
En gamer vil ikke være ked af den trådløse netværks-opkobling til vores desktop-pc. Ping-tiden er reduceret en smule i forhold til det tidligere modul, og hastighederne opleves som
endnu mere stabile.

Det burde det heller ikke være i Europa, for tilbage i november 2020 godkendte den europæiske Electronic Communications Committee (ECC) en udvidelse af Wi-Fi 6-frekvenserne med et 500 MHz bredt område i den lave ende af 6 GHz-båndet.

Det blev mange steder tolket sådan, at i midten af 2021 skulle tingene være på plads, så forbrugere og virksomheder i Europa kunne få adgang til fordelene ved den forbedrede Wi-Fi 6E-standard.

Sådan er det ikke ligefrem gået. AOD har løbende plaget branchen om opdateringer af situationen. I andet kvartal (Q2) 2021 blev lanceringerne skubbet til Q3, og mens dette skrives midt i Q4, bliver vi stillet noget i udsigt engang i Q1 2022.

1 2 3 4Næste

TAGS
Internet
netforbindelse
wi-fi 6E
wifi

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S