Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nu kommer det smarte tv

Dit tv er ikke længere noget, der bare viser tv-udsendelser eller videofilm. Det smarte tv er allerede ankommet, og fremover kan du surfe på nettet, gå på Facebook eller vælge blandt tusindvis af apps som på en smarttelefon.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Tv’et er på vej ind i en ny æra: det smarte tv. Fremover vil du ikke blot bruge tv-skærmen til at se fjernsynsudsendelser eller video fra dvd’en eller blu-ray’en.

Du vil med tv-fjernbetjeningen i hånden kunne foretage dig alle de ting, som du kender fra din computer eller fra en smarttelefon, hvis du har sådan en. Sagt med andre ord er tv’et ved at erobre pladsen tilbage fra pc’er og mobiler som hjemmets centrale underholdningscentral – med en langt bredere palet af muligheder, end du har været vant til hidtil.

Faktisk findes dette fremtidsperspektiv allerede. De dominerende tv-producenter har det seneste par år fyldt flere og flere funktioner på tv’et. Først kom muligheden for at koble tv’et på hjemmenes trådløse eller kablede netværk og surfe på udvalgte internetsider. Det gav samtidig mulighed for at ”streame” (løbende at sende) musik eller video fra en computer eller en netværksserver.

Internetfunktionen er siden blevet udvidet, og nogle producenter tilbyder nu fuld adgang til internet. Det betyder, at du med tv’ets fjernbetjening kan gå på internet og chatte med dine venner eller lægge opdateringer op i din foretrukne sociale tjeneste.

Du kan også kommentere en tv-udsendelse, du ser, løbende på Facebook. Det er virkelig et hit, hvis der sker et eller andet, som mange af dine venner følger med i: en fodboldkamp, et royalt bryllup, et folketingsvalg og så videre.

Det er også praktisk, at mange smarte tv nu tilbyder Skype, den internetbaserede videotelefon-tjeneste. Så kan du virkelig kommunikere igennem med vennerne i det helt store billedformat.

En ekstra lille bonusting her er, at du faktisk slet ikke behøver at betjene alle mulighederne med tv’ets fjernbetjening – som alligevel altid er væk, når man skal bruge den. Du kan benytte en smarttelefon eller en tablet-pc. De fleste tv-fabrikanter har udviklet en app, som blot hentes ned på den mobile enhed, og så er den omdannet til en fleksibel fjernbetjening.

App’en er det stor gennembrud

Men det helt store gennembrud for smart-tv’et er nok app’en – præcis som det var for smarttelefonen. På tv’et er en app præcis det samme som på en mobil: et lille computerprogram, der giver adgang til en ny, afgrænset funktion eller tjeneste.

På mobiltelefoner er der snart apps til alt – lige fra spil over vejvisere til nyheder. Det samme er ved at ske på tv-skærmen. Nogle af apps’ene fra mobilverdenen duer ikke rigtigt (for eksempel vejvisere), men til gengæld kommer der andre apps til. En særlig tv-app kan give adgang til video on demand, det vil sige leje af spillefilm, eller den giver mulighed for at hente tv-udsendelser fra eksempelvis TV 2 Sputnik.

Meget tyder i det hele taget på, at fremtidens tv vil blive fuldstændig betjent ved hjælp af apps, der på skærmen optræder som små ikoner organiseret efter type. Ikke kun de nye funktioner såsom spil og film, men også betjeningen af tv’ets indstillinger.

I dag er det sådan, at alle tv-producenter arbejder med deres egen app-standard, og det kan i nogen grad hæmme udviklingen af dette nye app-marked. Det vil nemlig komme til at ligne det, som du kender fra smarttelefoner: En masse uafhængige udviklere vil skabe en masse apps til alle mulige formål, og dem kan man så hente ned via nettet fra en app-butik – præcis som det sker på mobiltelefonområdet.

Udfordringen for udviklerne er dog, at hvor der på mobiltelefonmarkedet kun er to dominerende standarder, Apple og Android (måske er Windows på vej som en tredje), er der på tv-området nærmest lige så mange standarder, som der er tv-producenter.

Det ved producenterne godt, og der gøres i øjeblikket forsøg på at skabe en fælles standard for apps. På den toneangivende IFA-messe i Berlin tidligere på efteråret annoncerede LG, Philips og Sharp, at de indgår et partnerskab, der skal skabe en fælles platform baseret på programmeringsstandarder, der kendes fra internettet. Hensigten er i første omgang at udvikle et softwarekit, som gør det nemt for udviklere at skabe apps, der kan bruges på tværs af tv-fabrikaterne.

Det skal vi forbrugere formentlig være glade for. Det betyder nemlig – i princippet – at det bliver en bedre forretning at udvikle en app, og derfor vil flere softwareudviklere turde kaste sig ud på dette marked. Vi får mange flere apps at vælge imellem. Om standarden får dominerende producenter som Sony og Samsung med på vognen, er dog usikkert, men initiativtagerne til den nye standard ser det ifølge en fælles udtalelse meget gerne.

Sådan fungerer det

Netop Samsung er blandt de tv-producenter, som er længst fremme med det smarte tv. Samsungs koncept hedder netop Smart TV, og lad os tage et kig på det, for det viser meget præcist, hvor intelligent tv’et allerede er blevet.
Samsungs mål har været at gøre det nemt for sine kunder at søge efter film og tv-programmer, at surfe på nettet, at få nye funktioner gennem apps og chatte med venner og familie.

Udgangspunktet er en såkaldt Smart Hub, der er Samsungs navn til en hovedmenu på tv-skærmen, hvorfra du får adgang til alle tv’ets funktioner som at søge udsendelser og film, åbne en webbrowser (her har Samsung sin egen browser, der også kan vise netindhold udviklet i flash-teknologien), gå på nettet, finde tv-programmer og så videre.

Desuden kan du vælge Samsung App Store og hente de apps ned, som du ønsker at gøre brug af. Du kan få adgang til for eksempel YouSee Cinema eller SF Anytime og på den måde se film efter video on demand-princippet.

Hent en app til 3D-tv

Du kan også hente en særlig 3D-app og få fri adgang til 3D-materiale, som du kan se på dit Samsung Smart TV, eller du kan vælge mellem apps, som giver adgang til sociale tjenester som YouTube, Facebook, Skype eller Twitter.

Samsung lover, at der løbende kommer nye apps til i onlinebutikken, så du får flere og flere muligheder for at vælge den underholdning, du har lyst til. Det er vist ikke længere et spørgsmål om, hvordan du undgår at kede dig, men snarere hvordan du skal vælge mellem de utallige muligheder, som tv-skærmen fremover tilbyder.

En spændende funktion hos Samsung er funktionen Your Video, der er en aktiv tjeneste, som løbende følger med i, hvilken type underholdning du foretrækker. Så når du derefter klikker dig ind i denne menu, har tv’et forberedt en række anbefalinger, som er baseret på, hvad du tidligere har foretrukket af film og programmer. Hvis du for eksempel foretrækker actionfilm, vil du få anbefalinger til lignende film og programmer.

Det smarte tv handler med andre ord ikke blot om at give dig et nyt univers af muligheder, men også om at kende dine vaner og gøre det nemmere for dig at vælge imellem de fantastisk mange tilbud, der dukker op på skærmen.

Det er ikke kun Samsung, der er leveringsdygtig i de smarte tv’er. Det er også værd at kigge på fladskærme fra andre store tv-fabrikater som Philips og Panasonic, der er lige så langt fremme med den nye teknologi. Slå om på næste side og se nogle af de bedste smart tv-nyheder lige nu.

Philips 42PFL7606T

Du får perfekt detaljerede billeder i fuld hd med dette indbydende tv fra Philips. Nyheden benytter den prisbelønnede Pixel Plus-teknologi. Den bringer hd-billedkvaliteten op på et nyt niveau med mulighed for hele 4 billioner farver. Takket være Super Resolution giver Pixel Precise HD upåklagelig hd-billedkvalitet, uanset om du ser en video på internettet eller en blu-ray-film i god kvalitet.

Tv’et har også Ambilight Spectra 2. Denne patenterede Philips-teknologi forstørrer skærmen ved at projicere lys fra bagsiden af skærmen på den omgivende væg. Og der er smart-tv-funktionen Net TV, hvor du kan leje film direkte fra dit tv fra online-videobutikker. Du kan se arkiv-tv fra dine yndlingskanaler og opleve en mængde online-programmer. Du kan også søge på internettet.

FAKTA: Skærmstørrelse: 42” Skærmteknologi: Led, 3D Tilslutning: Hdmi, 2 stk. usb, Wi-Fi ready, dlna Dimensioner og vægt: 99x66 (med fod) x25 cm, 16 kilo (med fod)

Samsung UE40D6577

Supertyndt smart tv, der benytter den fine led-billedteknik – i kombination med Samsungs Clear Motion Rate-teknologi og den særlige Micro Dimming-teknologi, som styrker kontrasten i billedet og gør sort kulør rigtig sort. Så er grundlaget lagt for virkelig god billedkvalitet.

Samsung-nyheden er virkelig præsentabel med en ramme omkring billedskærmen på blot 12 mm.

UE40D6577 har mange brugbare smart tv-funktioner. En af dem er Skype, der gør det muligt at videotelefonere gratis til andre Skype-brugere. Du skal blot tilslutte et webkamera.

FAKTA: Skærmstørrelse: 40” Skærmteknologi: Led, 3D Tilslutning: 4 hdmi-indgange, usb, ethernet, dlna Dimensioner og vægt: 93,3x60,8 (med fod) x2,99 cm, 14 kilo (med fod).

Panasonic TXP55VT30

Et plasma-tv gør sig altid godt i de helt store formater, og du er tæt på en biografoplevelse med dette Panasonic TXP55VT30.

Billedteknologien er Panasonics NeoPlasma. I NeoPlasma-skærmene er kontrastforholdet under dårlige lysforhold forbedret i forhold til tidligere plasmaløsninger.

Forbedringer af skærm og filter er med til at gengive billeder med bløde, naturlige gråtoner og dyb, mættet sort, selv under lyse rumforhold. I film gengives ægte, dybe sorte farver, fuldstændig som produceren havde forestillet sig, hvilket gør seeroplevelsen endnu bedre og mere realistisk.

FAKTA: Skærmstørrelse: 55” Skærmteknologi: Plasma, 3D Tilslutning: 4x 2 stk. hdmi, 3 stk. usb, Wi-Fi ready, dlna Dimensioner og vægt: 133x85 (med fod) x39 cm, 44,5 kilo (med fod).

Panasonic TXP42GT30

Full HD NeoPlasma-tv med flot billedkvalitet i 2D og 3D og en række avancerede netværksmuligheder.

Den hurtigt skiftende fosfor, der benyttes i NeoPlasma-skærmene, og den indbyggede skærmstyring minimerer dobbeltbilleder ved 3D-billeder og sikrer optimal seeroplevelse. Denne teknologi er også med til at forbedre billedkvaliteten i 2D. Netop Panasonics tv er blevet rost af anmeldere for deres effektive 3D-gengivelse, hvilket ikke kun skyldes plasmateknologiens indbyggede styrke, men også Panasonics Vreal 3D-chipsæt.

Der er tale om et fuld hd-tv med hele tre usb-indgange (så du kan optage tv-udsendelser for eksempel) og Panasonics Viera-link, så du med én fjernbetjening kan styre hele dit Panasonic-underholdningsanlæg.

FAKTA: Skærmstørrelse: 42” Skærmteknologi: Plasma, 3D Tilslutning: Hdmi, 3 stk. usb, Wi-Fi ready, dlna Dimensioner og vægt: 99,3x64,9 (med fod) x32 cm, 23 kilo (med fod)