Home » Kamera » Nu kan du tage fotos uden at stille skarpt
Nu kan du tage fotos uden at stille skarpt

Nu kan du tage fotos uden at stille skarpt

Share

Lytro-kameraet beskrives som den største revolution siden kameraet blev opfundet og sidestilles med overgangen fra sort-hvid til farvefotos. Vi undersøger og forklarer

Der sker noget virkelig spændende inden for gadgetverdenen i øjeblikket. Nej, det er ikke en ny tablet eller smartphone, eller et flad-tv med højere opløsning. Vi har alle vænnet os til, at vores grej bliver hurtigere, bedre og tyndere, men sjældent dukker der produkter op, der virkelig revolutionerer markedet.

Men det sker nu. Kameraet Lytro tager nemlig fotos på en helt anden måde end traditionelle kameraer. Teknologien bag hedder light field-fotografi, og firmaet bag, der også hedder Lytro, beskriver det som ”den største store forandring inden for fotografi, siden fotokameraet blev opfundet”. Det er store ord, men det er også sandt.

Med et traditionelt kamera måles de farver og det lys, der kommer ind igennem objektivet og rammer billedsensoren. Det bliver lavet til et billede, og det gemmes som jpg- eller raw-fil på hukommelseskortet. Lytro-kameraet tager skridtet videre og ser ikke bare farver og lys, men også hvor lyset kommer fra samt intensiteten af lyset. Lytro-kameraet er i stand til at registrere op til 11 millioner lysstråler i motivet og gemme informationen i en speciel fil i den indbyggede hukommelse.

Og hvad betyder det så? Ja, den korte historie er, at det er slut med at fokusere på dit motiv. Du skyder bare løs, og senere kan du så vælge fokuspunkt på billedet. Det betyder, at du lige pludselig kan stille skarpt på noget i baggrunden, hvis du skulle have lyst, eller du kan lege med billedets sammensætning og opnå flotte og dramatiske effekter.

Læs også: Lytro – en fotografisk revolution

[pt id=’2022553′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Teknologien i Lytro-kameraet er baseret på en doktorafhandling fra 2006.”‘]

Teknologien i Lytro-kameraet er baseret på en doktorafhandling fra 2006.

Kommer til Danmark i år

Lytro-kameraet er baseret på forskning og en doktorafhandling af Ren Ng (ja, det hedder han) lavet på Standford Universitet i 2006, og de første eksemplarer af kameraet er netop røget ud til kunderne i USA. Firmaet satser på at sælge kameraerne i andre lande, inklusive Danmark, senere i 2012.

Ambitionen er at ændre folks opfattelse af, hvad et foto egentlig er for noget. Når du først har uploadet filerne til din computer, kan du ændre og behandle dem på måder, der virker helt utrolige i dag. Lytro siger også, at de arbejder på en forbedring af konceptet, hvilket betyder, at du vil være i stand til at justere vinklen på fotografiet, efter at du har taget det, eller ligefrem skyde fotos i hele tre dimensioner.

[pt id=’2022554′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Kritikerne påpeger at det er svært at holde Lytro-kameraet. Og ja det kræver tilvænning.”‘]

Kritikerne påpeger, at det er svært at holde Lytro-kameraet. Og ja, det kræver tilvænning.

Lytro kalder selv opfindelsen for ”kamera version 3.0” og beskriver billedfilerne som ”levende fotos”. Du kan se eksempler på sådanne på Lytros webside, hvor du frit kan skifte fokus ved at klikke rundt i billederne.

Netop fordi, at Lytro-kameraet er baseret på helt ny teknologi, så ligner det heller ikke et traditionelt kamera. I stedet for er det en aflang firkantet kasse, der måler 41x 41×112 millimeter og har objektiv i den ene ende og en berøringsfølsom LCD-skærm i den anden. Der er kun to knapper – en til tænd/sluk og en udløserknap. Derudover har kameraet en berøringsfølsom zoom-stribe og en USB-port, så billederne kan overføres til din computer. Du får 8x optisk zoom at lege med, mens blænden er konstant på f/2.

Læs også:Tip: Få bedre mobilfotos

De amerikanske anmeldere, der har haft fingre i Lytro-kameraet er alle imponerede over teknologien og mulighederne, men kameraet får også lidt kritik med på vejen. Der er konsensus om, at det anderledes design føles mærkeligt i hænderne, og man skal øve sig i at tage billeder på en helt ny måde. Derudover er Lytro-kameraet heller ikke i stand til at gemme højtopløste fotos, som du kan printe ud i stort format. Dine pletskud er kvadratiske og kun på lidt over en megapixel, og det betyder, at du maksimalt kan printe ud i 9×9 centimeter.

Det lyder muligvis lidt skuffende, men man skal tænke på, at vi lever i en verden, hvor de fleste fotos efterhånden ses på computer- og tv-skærme via e-mails, Facebook og lignende tjenester.

[pt id=’2022555′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”De færdige fotos er ikke egnede til print med 1 megapixel opløsning men fine nok til at blive delt på nettet eller til at blive publiceret på Facebook.”‘]

De færdige fotos er ikke egnede til print med 1 megapixel opløsning, men fine nok til at blive delt på nettet eller til at blive publiceret på Facebook.

Ikke uden problemer

Kritikerne påpeger også, at Lytro-kameraet har det svært med motiver i dårlig belysning, og da der ikke er indbygget blitz, har du behov for en ekstern lyskilde eller dagslys for at få virkelig gode billeder i hus. Prøver du alligevel at skyde et motiv i dårlig belysning, så ender du med grynede fotos og masser af billedstøj. Men når du skyder under optimale forhold, så bliver du også forkælet med fotos af en anden verden, lyder konklusionen.

Når du har fyldt kameraets hukommelse med fotos, så kan du uploade dem til dit eget område på Lytros’ webside eller overføre dem til din computer via et specielt program. I øjeblikket understøtter firmaet kun Apples Mac-computere, men er på vej med et program til Windows. Med programmet kan du printe fotos ud, ændre fokuspunkt, foretage andre ændringer og derefter uploade slutresultatet direkte til Facebook.

[pt id=’2022556′ size=’large’ link=’file’]

 

[pt id=’2022557′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Skarpheden kan placeres hvor du vil – efter at billedet er taget! På det øverste billede ligger den på sønnikes ansigt mens den på det nederste billede er placeret forrest ved koglerne.”‘]

Skarpheden kan placeres, hvor du vil – efter at billedet er taget! På det øverste billede ligger den på sønnikes ansigt, mens den på det nederste billede er placeret forrest ved koglerne.

De amerikanske anmeldere er enige om, at Lytro ikke kan erstatte dit nuværende kompaktkamera eller spejlreflekskamera – dertil er begrænsningerne og ulemperne endnu for store. Men for kameranørder, der elsker at lege, beskrives Lytro-kameraet som en sjov ekstra gadget at have med i tasken. Alle synes at være enige om, at de sjoveste, flotteste og mest imponerende fotos fremover sandsynligvis vil komme fra Lytro.

Kameraet kan i USA nu købes i en model med otte gigabyte lagerplads, og det fås i enten blå eller grå finish. Prisen er 400 dollar, hvilket skulle give en dansk pris i omegnen af 3.000 kroner, når det bliver lanceret herhjemme. Har du behov for mere plads, så er der også en rød model med 16 gigabyte til 500 dollar svarende til en dansk slutbrugerpris på cirka 3.700 kroner.

* 8x optisk zoom

* f/2 blænde

* Fotos: 1080×1080 pixel opløsning

* 1,5” skærm med 128×128 pixel opløsning

* 8 eller 16 gigabyte lagerplads

* Fås i blå, grå og rød

* Dimensioner: 41x41x112 mm

* Vægt: 214 gram

Snart kan du gøre som med Lytro. Ærgrer du dig over, at nogle af dine bedste fotos fra ferien endte med at være lidt slørede og uskarpe? Så har vi godt nyt. Adobe – skaberne af Photoshop – er nemlig på vej med en teknologi, der gør det muligt at gøre slørede fotos knivskarpe. Firmaet har demonstreret speciel software, der er i stand til at analysere de bevægelser, der skabte sløringen, og kompensere for det.

Resultatet? Dine slørede og uskarpe fotos bliver forvandlet til pletskud så skarpe, at man kan skære sig på dem. Adobe har ikke sagt, hvornår softwaren kommer ud i hænderne hos os brugere, men vi krydser fingre for, at der ikke går alt for lang tid.


TAGS
Lytro

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S