Home » Software » Nu kan du heller ikke stole på, hvad du hører
Nu kan du heller ikke stole på, hvad du hører

Nu kan du heller ikke stole på, hvad du hører

Share

Helt ny software vil kunne efterligne din stemme på grundlag af blot et minuts autentisk lydoptagelse. Endnu er resultatet måske ikke 100 % overbevisende, men teknologien demonstrerer, hvad vi har i vente fra fremtiden

Måske kender du den gamle amerikanske krimithriller ”Sneakers” fra 1992? Den indeholder en scene, hvor karakteren Werner Brandes i skikkelse af skuespilleren Stephen Tobolowsky skal skaffe sig adgang til et sikret område ved hjælp af et voice-ID, og pågældende affyrer den udfordrende replik: ”Hi, my name is Werner Brandes. My voice is my passport. Verify Me.”

Din stemme udgjorde dengang et skudsikkert identitetsbevis. Var du ikke den, du udgav dig for, var sammenklippede audiosamples dengang det bedste, du kunne prøve. Men den tekniske udvikling står ikke stille. Computergrafik har for længst overskredet grænserne for, hvad det er muligt at skabe på en billedskærm eller et lærred (se første temaartikel om emnet i Alt om DATA nr. 3/18).

Men i dag kan intelligente programmer og stemmesyntese også efterligne den menneskelige stemme med skuffende overbevisning. Men kan en computer også efterligne netop din stemme med alle betoninger og særkender? Ja, det kan den godt, hvis det står til det unge canadiske AI-firma, der er en udløber af Institute for Learning Algorithms (MILA) under University of Montreal.

Se også:  Sennheiser MKE 200 [TEST]: Få bedre lyd i dine videoer

Firmaet kalder sig Lyrebird og har netop udviklet et nyt softwareprogram med samme navn. Lyrebird behøver angiveligt kun 60 sekunders digital optagelse af en persons stemme for at skabe en fuldkommen syntetisk kopi, som du endog kan bringe til at ytre hvad som helst. Programmet benytter en speciel deep learning algoritme, der løbende forbedrer resultatet undervejs, og reelt vil denne nye software kunne lade lyddesignere tumle rundt med lydsvingninger på samme måde, som grafiske designere kan gøre med billedpixels.

Lyrebird hævder tilmed, at programmets intelligente algoritmer kan lægge følelser som vrede, glæde eller fortvivlelse ind i stemmeføringen og eksempelvis få et glad budskab til at lyde sørgeligt og omvendt. Jo længere optagelser af originalstemmerne, programmet får at arbejde med, jo mere overbevisende vil resultatet ikke overraskende blive, men du kan også designe din helt egen personlige stemmekarakter.

Det forudsætter alt andet lige en del computerkraft at generere det første voice-print, og firmaet anvender kraftige GPU’ere (Graphic Processing Units) til at afvikle programmet på, men derpå er en fuld digital stemmesimulering også let at lave. Lyrebird påstås at kunne frembringe tusindvis af sætninger på under et halvt sekund!

Se også:  Sennheiser MD 435 / MD 445 [TEST]: Lad din stemme trænge igennem

Lyrebird vil efter firmaets opfattelse med fordel kunne anvendes til både oplæsning af e-bøger (med stemmer fra berømte personer eller lignende) og som digitale stemmer til gavn for talehandicappede. Teknikken vil også kunne lave billige stemmer til animations-film og videospil og kunne få dine personlige assistenter til at tale som din moster, eller hvem du ellers vil foretrække.

Programmet er dog endnu ikke ganske færdigudviklet, og firmaet bag Lyrebird er bl.a. i gang med at udvikle forskellige sprogversioner, så de syntetiske stemmer kan tale både fransk, og spansk og efterhånden også flere andre sprog. Firmaet erkender, at de syntetiske stemmer kan indeholde lidt støj og gnitren, der stammer fra originaloptagelsen, men holdet arbejder ihærdigt på at træne algoritmerne i at kunne genkende og bortfiltrere den slags støj.

TAGS
autentisk lyd
lydkvalitet
lydoptagelse

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S