Home » Sikkerhed » Nu går it-kriminelle efter alle platforme
Nu går it-kriminelle efter alle platforme

Nu går it-kriminelle efter alle platforme

Share

Virus og hackere er ligeglade med, om du går på nettet via din computer, tablet eller mobil. Det er internetadgangen, der er afgørende for, om du får malware i systemet, ikke enheden, forklarer sikkerhedsekspert Henrik Lindholm fra Bullguard

Vi bruger mobiler og tablets som aldrig før – til Facebook, nyheder, mails og bankoverførsler. Ifølge Gartner overhaler mobiltelefoner i 2013 pc’en som vores foretrukne værktøj til at surfe på nettet. Hvilket selvfølgelig er smart. Hvem kan ikke lide at tjekke netbanken eller købe noget online, mens man sidder i toget?

Problemet er bare, at smartphones og tablets er lige så udsatte for hackerangreb og vira som almindelige computere. Det er der bare ikke ret mange, der ved – eller tager sig tilstrækkelig af.

De fleste af os er godt klar over, at der skal installeres antivirus på en computer. Det har vi efterhånden fået at vide i mange år. Men når det kommer til mobilen, så har vi ikke antivirus installeret. Hackerne er fuldstændig ligeglad med, om du logger på internettet fra en smartphone eller fra en pc. Det handler om internetadgangen og ikke enheden.

Her er det især vigtigt at være opmærksom på, hvilket netværk man logger på fra, da det kan være hackernes indgang til din telefon. Derfor skal man være forsigtig med for eksempel at overføre penge via netbank, når man er koblet op på et offentligt WiFi-hotspot. Ligesom man skal være varsom med at have andre indgange – som Bluetooth – slået til, når man logger på fra et åbent netværk.

Falske Angry Birds

Mange ved ikke engang, at de har virus på deres telefon. De fleste former for malware gør nemlig meget lidt opmærksom på sig selv, så der skal særlig antivirussoftware til at opdage det. I gamle dage kom der en mand ind og dansede på skærmen, når en computer brød sammen, men i dag er det noget helt andet. Hackere og virusangreb vil helst ligge så stille som muligt. Jo længere tid de ligger på en enhed, jo mere kan de stjæle. Lige fra kreditkortoplysninger til oplysninger om, hvordan du surfer på nettet. Derfor er det vigtigt, at man har et virusprogram, der kan scanne hele telefonen og ikke bare apps.

I Bullguard anbefaler vi, at man indstiller programmet til at scanne, hver gang der kommer noget nyt ind i systemet. Derudover kan de fleste antivirusprogrammer sættes til at scanne telefonen med faste intervaller – for eksempel hver anden dag. På den måde kan man være mere sikker på, at der ikke ligger malware og gemmer sig et sted.

Virusprogrammet kan se, hvis en app ser forkert ud, og så kan den blive fjernet. For eksempel havde vi for nylig en sag, hvor mange havde downloadet en app, som de troede var Angry Birds, men som i virkeligheden var en falsk app, der endte med at trække otte kroner fra deres konto hver måned.

Der er ingen tvivl om, at Android er det mest udsatte styresystem, fordi det er den mest åbne platform. Og fordi man gennem Android downloader tredjepartsprogrammer. Men man kan selvfølgelig også få virus på en iPhone. Lige meget hvilken enhed man har, er man i risikozonen. Der er ikke noget, der er helligt. Heller ikke Apple.

Arbejde versus privat

En stor udfordring for os sikkerhedsfirmaer er, at mange bruger den samme telefon på arbejdet som i privatlivet. Og det kan være problematisk.
For hvis man har telefonen med hjem, og den bliver inficeret med malware, risikerer man at smitte systemet på arbejdspladsen.

Selvfølgelig har de fleste arbejdspladser en skrappere antivirus-løsning eller generelt højere sikkerhedsstandarder, end de fleste har derhjemme. Men vi har alligevel set mange eksempler på at, at malware slipper ind i firmaernes systemer.

Man kan selvfølgelig også få stjålet sin telefon. Og hvor der i gamle dage ikke gik mere end telefonnumre og sms’er tabt, har de fleste i dag værdifulde oplysninger og personfølsomme data liggende på mobilen. Derfor er det vigtigt at tage backup af sine data, så man eksempelvis kan få kontaktoplysninger, billeder, mails, og hvad man ellers måtte have liggende på telefonen igen.

I den forbindelse er det også vigtigt at have et system, der kan lave remote wipeout, så telefonen ikke kan udnyttes til kriminelle formål. Der findes systemer, som giver brugeren lov til at slette alle data på telefonen, ligesom det også er muligt at få telefon til at slette data automatisk, hvis simkortet bliver skiftet.

Der kommer stadigt mere malware på nettet, og det bliver stadigt mere avanceret. Et af de seneste skud på malware-stammen var en trojansk hest, der stjal brugerens billeder. Den angreb folk, der surfede på nettet, scannede deres harddisk for alle filer med endelserne jpeg, jpg og dmp og uploadede dem til en fremmed server.

Man har været vant til at lægge billeder online på for eksempel Facebook, mens private billeder, som man ikke ville have offentliggjort, lå på harddisken. Men nu kan hackerne få fat i billederne, der ligger på harddisken, og det kan bruges til identitetstyveri. De går også efter alle personlige dokumenter – for eksempel indscannede pas.

Man skulle tro, at man kunne købe en ny telefon eller computer og så gøre det hele rigtigt fra starten.

Men selv helt nye enheder kan være inficeret med malware. Vi har set en række eksempler på enheder, der har været inficeret, allerede da de kom fra fabrikken. Det tyder på, at de et sted i produktionen har været i kontakt med en computer, der har været inficeret med malware. Derfor bør man som det første installere et antivirusprogram på sin enhed og scanne den for virus.

Sund fornuft

Men it-sikkerhed handler ikke kun om at have gode antivirusprogrammer. Det handler først og fremmest om at opdrage it-brugerne til at være fornuftige. Vi kan hjælpe med at bekæmpe virus og malware, men vi kan ikke forhindre folk i at opføre sig dumt.

De fleste sikkerhedsprogrammer inddeler sider på nettet i sikre og ikke-sikre. Hvis man alligevel vælger at klikke sig ind på en usikker side, er det svært at gøre noget ved det. Ligesom vi heller ikke kan forhindre folk i at sende deres kontooplysninger forkerte steder hen. It-sikkerhed handler i høj grad om at tænke sig om og bruge sin sunde fornuft.


TAGS
bullguard

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S