Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nu er netværksdisken trådløs

Den nye tendens inden for netværksharddiske, NAS’er, er, at de skal være trådløse. Så kan du nemt få adgang til dine filer uanset, om du benytter en computer, en smartphone eller en tablet. Her tester vi tre transportable nyheder.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

NAS’en skal med på tur og er samtidig ved at sige farvel til kablet. Efter få år på markedet kan du nu vælge mellem flere kompakte og bærbare netværksbaserede harddiske, som giver trådløs adgang. Der er flere fordele.

Blandt andet kan du nu få adgang til dine filer på en NAS fra både din computer, smartphone og tablet. Du kan sidde i sommerhuset eller i bilen og streame en film til din tablet i full HD-opløsning eller uploade alle de flotte billeder, du har taget i meget høj opløsning.

Lagerplads er der som regel nok af. De kompakte, Wi-Fi-baserede NAS’er rummer typisk 1-2 TB, hvilket er rigeligt til backup eller til at lagre film og andre multimediefiler.

I de nye NAS’er er datastrømmen sluppet fri og kan nå alle enheder i din bolig.

Rent teknisk er der tale om ganske almindelige harddiske, som dem du finder i en traditionel, USB-baseret enhed. Der er indbygget en trådløs sender/modtager samt elektronik til håndtering af det program, der gør det muligt at ”tale” trådløst med harddisken. Desuden er der indbygget genopladeligt batteri, som du naturligvis skal sørge for, er opladet, inden du drager af sted. På den måde kan NAS’en blive helt ledningsfri.

Nemmere end med USB

En anden fordel ved den trådløse NAS er, at flere kan tilgå disken samtidig. Der medfølger software, så du kan give andre fuld eller delvis tilladelse til at se og bruge diskens indhold. På den måde kan hele familien få adgang til et fælles lager, hvorfra alle kan lagre filer, streame en film, eller hvad man nu har lyst til. Man skal blot befinde sig inden for harddiskens rækkevidde.

Det vil sige omkring 5-10 meter. Disken laver nemlig sit eget Wi-Fi-net, så du ikke er afhængig af, om der er en trådløs router der, hvor du befinder dig.

Smartphones og tablets har sjældent stor lagerkapacitet, så disse produkttyper vil kunne få særlig glæde af disken – for eksempel til streaming, eller når der skal arbejdes med større filer.

Når NAS’en bruges hjemme, kan den selvfølgelig tilsluttes boligens Wi-Fi-netværk. Nogle modeller har endda DLNA, så de kan anvendes sammen med for eksempel en spillekonsol eller et smart-tv. De små bærbare NAS’er er ikke en erstatning for NAS’en hjemme, men kan sagtens bruges her. Skal NAS’en kun bruges hjemme, er det billigere at investere i en større, normal type.

Men skal du ofte ud, er de små nyheder oplagte. Markedet bugner endnu ikke med trådløse NAS’er, men i denne test kan vi konstatere, at de trods den spæde begyndelse fungerer godt og efter hensigten. De tre transportable, Wi-Fi-baserede NAS’er, vi tester, kan umiddelbart det samme, men i praktisk brug er de ret forskellige og henvender sig til hver sin gruppe brugere. Mindst en af dem vil sikkert passe perfekt til dig.

Læs testene her:

WD My Passport Wireless

Seagate Wireless Plus

QNAP QGenie

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs testene her:

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]