Home » AOD Pro » Nu er .NET-platformen på vej til den store forening
Nu er .NET-platformen på vej til den store forening

Nu er .NET-platformen på vej til den store forening

Share

I web-relaterede applikationstyper er der ikke de store nyheder i MVC eller Razor Pages bortset fra support for HTTP/3, men Microsofts nye Blazor-teknologi (se faktaboks) baseret på webassembly er blevet opdateret. Her er det især udskiftning af det tidligere benyttede Mono-klassebibliotek med det nye fælles klassebibliotek, som er interessant – både set ud fra performance og når det handler om genbrug af kode.

Ordknuser

.NET

En runtime, som gør det muligt at afvikle forskellige typer af applikationer udviklet med blandt andet C# på computere, mobile enheder, internetforbundne enheder, internet osv. 

.NET SDK

SDK (Software Development Kit) gør det muligt at udvikle, fejlfinde og distribuere applikationer udviklet med blandt andet C#.

C# og F#

Programmeringssprog, som kan benyttes på .NET-platformen.

Farvel til Web Forms og WFC

En ting er opdateringer og tilføjelser, men det er også interessant at se på, hvad der bliver efterladt på perronen – og her er både kendte, men også for nogle lidt bekymrende nyheder. 

Det kommer sikkert ikke som den store overraskelse for webudviklere, at Microsofts gamle ASP.NET Web Form-teknologi nu endelig officielt må lade livet. Den bliver tilbage på .NET Framework 4.7, så nu er det ved at være tid til at konvertere de gamle applikationer. Microsoft anbefaler konvertering til Blazor, men der er lidt blandede meninger blandt udviklere omkring Blazor som teknologi.

Se også:  Skriv koden hurtigere med ny C#

Nogle er meget glade for den meget effektive og hurtige udviklingsproces, mens andre er lidt bange for, at Blazor som teknologi er for ny og måske især for abstraheret i forhold til mere gennemprøvede og  gennemskuelige applikationstyper som MVC eller SPA baseret på JavaScript frameworks som Angular, Vue eller lignende.

Mere overraskende er det måske, at WCF (Windows Communication Foundation) og WF (Windows Workflow Foundation) også må lide den kranke skæbne at blive droppet ligesom Web Forms. Især WCF kan blive et problem, fordi mange udviklere sikkert havde håbet at kunne konvertere applikationer til den nye generation af .NET.

Microsoft anbefaler, at WCF konverteres til gRPC (se faktaboks) og WF til et open source-projekt kaldet CoreWF fra UIPath. 

Måske farvel til VB.NET

VB.NET (Visual Basic.NET) har i mange år levet et liv på kanten, og nu er programmeringssproget rykket endnu tættere på at blive forladt. Umiddelbart bliver det en del af .NET 5, men Microsoft har understreget, at det er slut med opdateringer til sproget. Hvis det ikke følger med udviklingen i C# og F#, er det jo i praksis en dødsdom, og det betyder, at sproget ikke længere bør blive benyttet til at udvikle nye applikationer. 

Videreudvikling af VB.NET har i mange år været en religiøs, politisk og økonomisk problemstilling for Microsoft, men nu tyder det altså på, at man har taget beslutningen. Det vil dog ikke være første gang, at Microsoft lader VB.NET overleve efter pres fra brugerne – så vi må se, hvad der sker. 

Situationen for C# 9 og F# 5

C# opdateres til version 9 uden de helt store ændringer. De fleste ændringer er mindre optimeringer af syntaks – eksempelvis flere nye måder at foretage patterns matching. Der er dog en feature relateret til immutable datatyper som mange C#-udviklere sikkert hurtigt vil tage til sig.

TAGS
Microsoft

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S