Home » AOD Pro » Nu er .NET-platformen på vej til den store forening
Nu er .NET-platformen på vej til den store forening

Nu er .NET-platformen på vej til den store forening

Share

Det er snart slut med flere runtime-udgaver af programmeringsplatformen .NET. Med den nye .NET 5 har Microsoft gjort livet nemmere for udviklere ved at forene det oprindelige .NET Framework med det nyere .NET Core

1. november 2020 blev en mærkedag i udviklingsplatformen .NETs historie. Her kunne Microsoft langt om længe frigive den helt nyeste version af platformen, .NET 5. Releasen er godt nok uden de store revolutionerende nyheder i de enkelte komponenter, men det er alligevel en stor begivenhed.

Der er nemlig tale om en ret stor ændring af hele .NET-økosystemet, som tidligere har bestået af flere forskellige runtimes med forskelligt formål. Det gamle oprindelige .NET Framework til Windows blev født i 2003, men for nogle år siden blev .NET Core også frigivet, således at der kunne afvikles applikationer på både Windows, Linux og Mac. Til den mobile platform benyttes et tredje framework kaldet Xamarin/Mono. 

Med .NET 5 bliver det første store spadestik taget til en sammensmeltning af de forskellige runtimes. Her kombineres .NET Framework med .NET Core, således at der benyttes samme grundlæggende komponenter. I senere versioner af .NET følger de resterende frameworks, så det kan ende med én udgave af .NET.

Se også:  Sådan ser den ud indeni: Microsoft Surface Duo

Hele ideen med disse ændringer er, at udviklere fremover vil kunne tage udgangspunkt i et samlet framework til udvikling og afvikling af applikationer relateret til desktop, web, mobile, cloud, gaming, IoT (internet of things) og AI (artificial intelligence, kunstig intelligens).

Opdateringer af komponenter

Ud over den overordnede sammensmeltning er der en del opdateringer og tilføjelser til interne komponenter i frameworket. Således er det blevet nemmere at skabe eksekverbare filer til alle platforme, hvor runtime er inkluderet, samt generere mere kompakte containerfiler.

Der er kommet support til Windows ARM64 og Apache Spark, og komponenter som garbage collector (GC) og JIT-compiler er opdateret med bedre performance til følge.

Se også:  Guide: Kom godt i gang med Windows 11

Det nu samlede .NET-klassebibliotek (Base Class Library) er også optimeret, herunder blandt andet JSON-serialisering og funktioner relateret til regulære udtryk, og mange interne metoder er nu endelig tilrettet for at supportere nullable reference types, som blev introduceret i version 8 af programmeringssproget C#.

Transformering af applikationer

Transformeringen af desktop-applikationstyperne WinForm, WPF (Windows Presentation Foundation) og UWP (Universal Windows Platform) til den nye platform er mere komplet. Til gengæld er designene til Visual Studio 2019 muligvis ikke helt færdiggjorte ved frigivelsen af .NET 5 (dette er skrevet før releasen). Selvom .NET 5 er cross-platform kan WinForm, WPF og UWP stadig kun afvikles på Windows.

TAGS
Microsoft

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S