Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nu bliver pc-skærmen ultraskarp

Den nye, ultraskarpe 4K-opløsning er kommet til pc-skærmene. Det giver en ekstremt detaljeret computeroplevelse, men også nogle praktiske udfordringer. For eksempel bliver skærmikonerne på Skrivebordet meget små.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Alene størrelsen på 31,5 tommer i det brede 16:9-format er nok til at imponere de fleste. Når der så kommer billede på den luksuriøse Asus PQ312QE-skærm, bliver det endnu vildere. For opløsningen er fire gange højere end fuld HD. Skærmen byder på en ny, ekstremt finkornet billedopløsning, som for nylig blev introduceret på tv-skærme – under betegnelsen 4K eller UHD – og nu kommer den til pc-skærmene. Der er store forventninger til 4K i tv-verdenen, og der er grund til at tro, at denne opløsning også gradvist vil indtage markedet for pc-monitorer.

Med så høj opløsning får du nemlig en detaljering, der er nærmest overvældende. Det er blandt andet en fordel, hvis du redigerer billeder. For du skal zoome mindre ind for at tjekke detaljer. Også til videoredigering giver det mening, for vi har snart mulighed for at optage i 4K-format (faktisk fås der allerede kameraer med den ultrahøje opløsning).

Ved almindeligt pc-brug giver den nye standard dog nogle udfordringer. Det første, du opdager, er, at alle ikoner er utrolig små. Det giver selvfølgelig mere plads på skrivebordet, men reelt er ikonerne næsten for små. Og når du ikke har pixel for pixel opløsning af ikonerne vil de fremstå grumsede. Vi mangler med andre ord en variant af Windows, som understøtter 4K fuldstændigt for at få Skrivebordet til at se ordentligt ud på en skærm af denne type.

Den ser vi frem til, for til typiske Windows-opgaver giver den høje opløsning god mening. Du kan have mange vinduer åbne på samme tid og kan hoppe mellem forskellige programmer uden at skulle gemme dem i Proceslinjen.

Skærmen er i øvrigt ikke trykfølsom, men det kan du givetvis regne med i kommende modeller.

Skærmen er selvfølgelig også til underholdning, men i øjeblikket er det kun via internettet, du kan finde enkelte, ægte 4K-oplevelser. Det forventes at nogle af nettets streamingtjenester – herunder Netflix – snart vil tage det nye format op. Æterbårne tv-stationer har en udfordring med den båndbredde, som 4K kræver. Så de første 4K-film kommer du måske til at opleve på en pc-monitor.

Tjek pc’ens specifikationer

Der er dog en hindring her. 4K-teknikken er nemlig hundedyr. Asus PQ312QE koster ikke mindre end 21.000 kroner. Så nogle af os vil nok ”holde hestene” lidt, før vi kaster ud i det ultraskarpe eventyr.
Vi vil dog snart se billigere 4K-skærme. For med PQ312QE har Asus ikke blot ville vise 4K, men også demonstrere overlegen billedkvalitet. Således lader skærmen flere små transistorer styre hver enkelt billedpunkt. Det sikrer fantastiske nuancerede farver – noget professionelle grafikere, fotografer og filmfolk sætter pris på.

Asus’ skærm er en trendsætter og et varsel om, hvad du kan forvente i fremtiden af en pc-skærm. Der er allerede modeller i mindre størrelser på markedet. Blandt andet har Lenovo en 28”-variant med 4K-opløsning. Men inden du farer ud at køber, skal du sikre dig, at din computer har et grafikkort, som kan trække den høje opløsning. Kig i computerens specifikationer.

Her kan du se, om der er angivet understøttelse med betegnelser som ”4K” eller ”UHD”. Det kan også være angivet med tallene for opløsningen, dvs. 3840 x 2160 pixel (hvilket i øvrigt svarer til godt 8 millioner pixel).