Home » Internet of Things » Nu bliver bier koblet på nettet
Nu bliver bier koblet på nettet

Nu bliver bier koblet på nettet

Share

Beefutures har udviklet en særlig overvågningskube, Onibi, der både indvendigt og udvendigt er udstyret med sensorer, mikrofoner og kameraer til nærmest overflod. Sensorelektronikken registrerer alle begivenheder og bevægelser i realtid, og på denne baggrund er det lykkedes forskere fra divisionen for Internet of Things i det amerikanske softwarefirma SAS at udvikle et bioakustisk monitor-system, der non-invasivt (altså skånsomt og på afstand) kan overvåge bifamilier i deres stader.

Forskerne har anvendt Bioni-bikubens mikrofoner til at lytte på biernes summen, som i sig selv kan give et fingerpeg om sygdom, stress og generel status for kubens population. Denne summen har man yderligere renset for enhver uønsket ”bilyd” gennem brug af effektiv ”principal component analysis” (RPCA), der også er en maskinlæringshjulpet støjfiltreringsteknologi. Derudover benyttede forskerne fra SAS digitale signalbehandlingsværktøjer og maskinlæringsalgoritmer, der indgår i firmaets avancerede ”event stream processing”-værktøjer og den cloudbaserede analyseplatform Viya. 

»Små flyvende bier er blevet gjort til
levende sensorer.«

Gennem realtids-monitorering og brug af in-stream maskinlæringsmodeller har forskerne kunnet nå frem til en ganske nøjagtig indsigt i biernes verden. Dermed kan biavlere ikke blot følge og forudse biernes og hele bikubens sundhedstilstand med en høj grad af præcision, men denne information kan også sammen med oplysninger om den aktuelle kubes placering, solhøjden, tidspunktet og markafgrødernes fordeling rundt om bistadet danne kernen i en app, som på et interaktivt, grafisk kort angiver den optimale placering af bistadet.

Elektronisk rygsæk gør humlebier til droner

Hvorfor bruge droner til at overvåge landbrugsarealers tilstand, når bierne alligevel er i luften? Den tanke har forskere fra universitetet i Washington, USA, gjort til virkelighed. I forhold til elektriske droner er bier både meget mindre og mere effektive, ligesom de kan holde sig på vingerne gennem næsten en hel dag. 

Forskerne har udviklet en diminutiv ”rygsæk”, der kan spændes på ryggen af flyvende bier. Rygsækken rummer sensorer (for både lys, fugtighed og temperatur), datasender og -modtager samt 30 kB hukommelsesplads til indsamlede data plus et lille genopladeligt batteri. Alligevel er vægten kun 102 mg eller det samme som syv ukogte riskorn. Med disse små rygsække på bagkroppen kan insekterne gå direkte online og fungere som elektronisk overvågningsredskab.

De udvalgte bier er dog humlebier, der har en vis størrelse og dermed er i stand til at bære en vis vægt. Umiddelbart ville det være oplagt at inkludere et lille GPS-system, men forskerholdet afgjorde, at det ville trække for meget strøm. I stedet opretter forskerne jordstationer med antenner, der sikrer en positionsbestemmelse inden for 80 meter. Batteriet kan holde til syv timers vedvarende drift eller stort set en hel arbejdsdag for humlebier, og bliver trådløst opladet hjemme i kuben om natten, hvor rygsækken også uploader dagens indsamlede data.

Det er endda muligt at sende ordrer til bierne (eller deres rygsække) om eksempelvis at tage en temperaturmåling over et bestemt område. Derfor arbejder forskerholdet på at gøre det muligt at livestreame data fra bierne og måske yderligere udstyre dem med et lille kamera.

En voksen humlebi på arbejde er ikke generet af den lille rygsækschip, der kun vejer 102 milli-gram.

Forskere gør nu med elektronik bier til en del af et muligt fremtidigt levende Internet of Beings.

Se også:  Butikkerne automatiserer salget med ny 5G-baseret edge-løsning

Det levende internet

Dermed er små flyvende bier i praksis blevet gjort til levende sensorer i verdens første IoB, Internet of Beings – eller Bees – som vi kan kalde det. Biernes færden kan følges direkte via en app gennem hele dagen, og gør det muligt for biavlere på en nem måde at finde den placering til staderne, som vil sikre det største fødeudbytte med den kortest mulige flyveafstand og det mindst mulige energiforbrug. Dermed bliver det også muligt i samarbejde med områdets landmænd at opnå et bedre grundlag for at beslutte, hvilke nye afgrøder, det vil være mest gavnligt at plante og på hvilken tid af året. 

Men de virkelige vindere er bierne, som får lettere og hurtigere adgang til deres føde og et langt længere livsforløb. Den nye teknologi giver yderligere meget mere præcis indsigt i biers generelle helbredstilstand og kan muligvis også indkredse årsagerne til den markante nedgang i bipopulationen. Det baner vejen for en bedre og mere bæredygtig fremtid for bierne og dermed os selv. 

TAGS
internet of everything
internet of Things

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S