Home » Andet » Du troede de var væk? Men de findes stadig!
Du troede de var væk? Men de findes stadig!

Du troede de var væk? Men de findes stadig!

Share

Hvis du længes inderligt efter fortidens teknologiske milepæle – Floppydisken, DAT-båndet og filmkameraet – kan du tørre tårerne væk. For de findes stadig!

Storskærme med 8K, krystalklar Dolby Atmos-lyd, 5G og internet via højhastighedsfiber. Listen over strålende teknologier her i 2020’erne er lang, men ikke alle brugere overgiver sig hundrede procent til nymodens griller.

Rundt om findes stadig fællesskaber, som holder fast i deres Pentium-pc med CRT-skærm med Windows XP, dyrker den gamle spolebåndoptager eller udveksler spil på kassettebånd. Flere af de gamle teknologier lever i bedste velgående og er endda på markedet igen – for eksempel en ny spolebåndoptager fra Thorens.

Her har vi udvalgt syv teknologier, som du måske savner og troede var væk for altid. Det er de slet ikke. De lever i nogenlunde velgående.

 

Floppydisken

Måske tid til geninstallation af Windows 3.11 fra floppydisk?

Det klassiske pc-lager

Engang var floppydisken uundværlig til printersoftware, styresystemer og spil. De magnetiske skiver på 8” blev udviklet hos IBM i 1967. I 1974 kom 5 ¼”, kaldet ”minifloppy” og senere de udbredte 3,5”. I dag er software noget i skyen, og drivere hentes online, men drevet på 3,5” er ikke glemt. Efter sigende holder endda USA’s forsvarsministerium fast i at bruge dem.

Har du i kælderen fundet en kasse med gamle 1,44 MB-disketter, og er du i stødet til en nostalgisk omgang Risk eller Kings Quest, er det muligt at købe et floppy-drev til pc’en. Nettet vrimler med vejledninger til, hvordan du (med lidt held) afvikler gamle spil og programmer i en DOS-simulator.

Prisen for et eksternt USB-forbundet drev ligger på 300 kroner. Nye disketter kan købes for omkring 35 kr. stykket.

 

Analogkameraet

Fotos på den gamle måde: Analoge filmkameraer er stadig i handlen.

Fang virkeligheden på ægte film

Måske var farverne mere levende, måske gav lidt støv på linsen et mere ”ægte” motiv uden Photoshops forfinede filtre? Uanset årsag er analoge kameraer stadig i vælten trods smartphones og digitale kameraer med masser af indstillinger. Du kan både købe filmruller og få dem fremkaldt hos udvalgte fotohandlere, og du kan sågar opstøve nye, analoge kameramodeller som for eksempel Nikons F6 med 35 mm, der skal fodres med klassisk film og optager med spejlrefleks.

Du kan også købe brugt hos professionelle kameraforhandlere, som opkøber og restaurerer analoge kameraer. Interessen for den analoge teknologi afspejles også i et kæmpe privat brugtmarked med modeller fra Hasselblad, Pentax og Leica. Et Pentax K1000, produceret siden 1976, takseres her til 1000 kr. 

 

Se også:  Din gamle Ghettoblaster kan være guld værd for denne samler

DAT-båndet 

Alt for høj pris gjorde DAT utilgængelig for det brede publikum.

Luksuslyd i studio-kvalitet

DAT-båndet (Digital Audio Tape) udviklet af Sony blev fra slut-1980’erne et digitalt alternativ til optagelse og lagring af lyd og data. Magnetbåndet kunne optage og afspille i op til cd-kvalitet eller højere, eksempelvis 24-bit 96 kHz. Studier optog og gemte indspilninger på denne måde. Data blev optaget og lagret på en magnetstribe indkapslet i en kassette, som mest af alt lignede et klassisk kassettebånd, bare lidt tykkere.

DAT blev aldrig en større succes, mest på grund af prisen. Alene drevet kunne koste 5000 kr. Sony udfasede DAT i 2005, men mediet bruges stadig til kvalitetsoptagelser på op til 80 GB. Blandt andre Maxell producerer DAT-bånd, men en optager og afspiller skal du nok lede efter brugt.

 

Spolebåndoptageren

Thorens’ nye spolebåndoptager kan puste liv i den gamle, til tider vellydende teknologi.

Klang i mesterklasse

Vinyl er ikke den eneste ældre teknologi, som får comeback i opdateret design. Thorens har lanceret TM 1600, en spolebåndoptager som håndterer ¼”- magnetbånd på spoler op til 10,5”. TM 1600 kan stå eller monteres på væggen.

En originaloptagelse – et masterbånd – lagret på spolebånd, bliver af mange lydentusiaster anset som noget af det bedste, du kan lægge ører til.

Selv om det mere håndterbare kassettebånd tog over allerede i 1970erne, tror Thorens altså på, at markedet er klar til en moderne spolebåndtager. TM 1600 fås med digital realtidstæller og i højglans-sort eller valnød. Prisen er 12.000 euro eller knap 90.000 kr.

 

VHS-båndet

Produktionen af videomaskiner er indstillet, men du kan købe blankbånd.

Hjemmevideoen ruller lystigt

Funai opgav som den sidste producent af VHS-maskiner i 2016. Delene kunne ikke fås mere. Millioner holder dog fast i deres videomaskine, og du kan købe nye bånd og drivremme på for eksempel Amazon. Blandt andre Phillips yder stadig support til nogle af sine VHS-modeller.

Båndet i VHS-kassetten føres forbi elektromagnetiske slette- eller læse/skrivehoveder. Sidstnævnte sidder på en roterende, skråtstillet tromle for at opnå høj hastighed. Båndet fremføres med 2,339 cm/s (normal hastighed), mens læse/skrive-hovederne skøjter hen over med flere meter i sekundet.

Se også:  Din gamle Ghettoblaster kan være guld værd for denne samler

Ligger du inde med VHS-bånd og en maskine, som synger på sidste vers, kan du købe en ny videoafspiller brugt på Den Blå Avis – eller med AV/SV- og audiostik til USB overføre fra VHS til DVD eller computeren.   

 

Kassettebåndet

Kassettebåndet er langtfra afgået ved døden – hvad enten det handler om spil eller musik.

Båndsalaten lever endnu

Blandt andre Justin Bieber og danske Tørfisk udgiver i dag musik på det snart 60-årige kassettebånd. Gamle udgivelser, for eksempel med Iron Maiden, sælges for 150-200 kr. i lukkede grupper på Facebook, mens sitet wtsretro.dk sælger brugte spil på kassettebånd til Commodore 64.

Kassettebåndet blev introduceret af Philips, og storhedstiden var i 1970’erne og 1980’erne. Sonys Walkman fra 1979 gjorde båndene endnu mere populære, indtil cd’en og mp3-afspillere tog over. I dag kan du købe femstykspakker med tomme bånd til 90 kroner, og Teac producerer båndoptagere med USB-kablet forbindelse for redigering på computer.

Et kassettebånd optager og afspiller med 4,75 cm i sekundet, men det hele kunne gå i kludder og ende med båndsalat. Alle over en vis alder kender løsningen: Drej båndet på plads med en kuglepen eller blyant. 

 

MiniDisc

For sent og for bøvlet. MiniDiscen blev overhalet indenom af mp3-filer.

Lydbibliotek på farten

Selv om brugerne digitalt kunne optage og klippe og klistre indholdet, blev Sonys optiske MiniDisc fra 1992 aldrig en succes uden for Asien. Filer overført fra cd’er eller anden kilde var bøvlet, og lyden skulle komprimeres i formatet Atrac, hvorved mange detaljer gik tabt. Desuden var teknologien for sent ude, da MP3-formatet med tilhørende afspillere var på vej.

Alligevel har MiniDisc fået en genkomst. I 2013 relancerede Sony disken, og nostalgikere dyrker teknologien i både stationær og mobil version. Brugte modeller af begge versioner kan købes på nettet, for eksempel en stationær Sonys MDS-JE510 til 1000 kr., og Sony tilbyder download af manualer på sony.com.

Ubrugte diske i original indpakning kan købes på www.retrostylemedia.co.uk/shop/minidiscs til omkring fem pund eller 42 danske kr. stykket.


TAGS
Filmrulle
Floppydiskette
kassettebånd
MiniDisc
VHS

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S