Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Nokia XR20: Robust smartphone – håndværker i habit

Den nye Nokia XR20 er ikke designet, så den ligner tilbehør til en gummiged, men den skal faktisk kunne tåle mindst lige så meget som andre toughphones. Og så bakkes den op af markedets måske bedste garanti.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Uden liv i skærmen ligner Nokia XR20 så mange andre af markedets store smartphones, og nogle vil måske endda mene, at de stærkt afrundede hjørner virker lidt gammeldags. Men når man får telefonen i hånden, er dens vægt på næsten 250 gram – omkring 30 gram mere end normalt for skærmstørrelsen på 6,7” – med til at give et bundsolidt indtryk. Den er heller ikke spejlglat, men behageligt ru.

XR20 lever op til MIL-STD-810H-standarden fra det amerikanske forsvar og er IP68-klassificeret. Den skulle altså kun tage kosmetisk skade ved at blive tabt fra op til 1,8 meters højde, og den drukner ikke ved at ligge en halv time på 1,5 meter dybt vand.

Med et temperaturområde fra -22 °C til +55 °C kan telefonen blive standardudstyr i både Siriuspatruljen og Ørkenkorpset, og den nye Gorilla Glass Victus-skærmbeskyttelse er nok det nærmeste, man kan komme til en skudsikker vest.

Producenten har så stor tiltro til telefonens byggekvalitet og features, at hvis uheldet er ude, og skærmen går i stykker, giver HMD Global et års garanti på skærmen og udskifter den uden beregning. Sådan en reparation kan ellers koste op mod 1000 kroner.

Også den almindelige reklama-tionsret er udvidet til en ægte garanti på tre år, som gælder både hardware og Android-systemsoftware. Ydermere kommer der regelmæssige sikkerhedsopdateringer i fire år.

Nul bloatware

Siden Nokia blev relanceret under nye ejere, har mærket holdt fast ved at bruge en basisversion af styresystemet Android. De scorer altså ikke mange (små)indtægter ved at fabriksinstallere en bunke apps, som fylder op i lageret, dræner cpu’en for power, kan dele brugernes data og være vanskelige eller ligefrem umulige at slippe af med.

Selv efter at vi har installeret de vigtigste af de apps, som vi nødig vil være foruden, på XR20, fylder udvalget kun en smule over et enkelt skærmbillede, og ikonerne er større end normalt.

Grundlæggende har Nokia XR20 meget til fælles med X20-modellen, som vi testede i nummer 10. Den væsentligste forskel er XR20’s toughphone-features, som er medvirkende til den forholdsvis høje pris.

Vi er glade for, at XR20 har fået trådløs opladning, så vi kan have den stående i en holder på skrivebordet og slide mindre på USB-C-porten.

Qualcomm Snapdragon 480 5G-processoren er fælles for begge modeller, og det samme gælder det maksimale lager på 128 GB, men XR20 må klare sig med op til 6 GB arbejdshukommelse. Denne forskel påvirker ikke vores AnTuTu Benchmark-måling, som er godt 320.000 på begge modeller – lige under en plads på Top-100.

Pænt hurtig

Kamerasektionen med Zeiss-teknologi er bestemt brugbar til dokumentation, men fotoentusiaster vil nok kunne styre deres begejstring.

Når det gælder downloadhastighed ved trådløs netværksopkobling, hører Nokia XR20 hjemme i Wi-Fi 5-klassen. Selv uden et ”6” i Wi-Fi-indikatoren på skærmen performer telefonen glimrende sammen med Orbi-referencesystemet i vores testmiljø.

På kort afstand i kontoret brager den igennem med godt 430 Mbps, og under de sværere betingelser på første sal i testhuset holder den en meget stabil hastighed på 155 Mbps.