Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Nokia 7 plus: Smartphone uden bloatware

Ude af Microsofts favntag – eller kvælertag – lancerer Nokia-mærket en familie af smartphones, der ikke er født med en masse apps, som ingen har bedt om.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

At købe en smartphone kan ofte sammenlignes med at åbne en hjemmeside, der er fyldt med bannerannoncer. Nogle mærker – ingen nævnt, ingen glemt – er værre end andre, men generelt kommer smartphones i dag med et væld af apps, som fylder op i lageret, dræner cpu’er for power, kan dele brugernes data og være vanskelige eller ligefrem umulige at slippe af med.

Bloatware er en af de mere stuerene betegnelser for uønskede apps og programmer, der ligesom reklamer er med til at betale gildet for brugere af it-produkter.

Back to Basics

Android One er noget så enkelt som et umodificeret Android-styresystem med alt det nødvendige til at få en smartphone til at fungere, men heller ikke meget mere. Derefter er det helt op til den enkelte bruger at vælge og installere de apps, som vedkommende ønsker at have.

Derfor var det nærmest kærlighed ved første blik, da vi tog den nye Nokia 7 plus-smartphone i brug. At få præsenteret alle fabriksinstallerede apps med pænt store ikoner og så på et enkelt skærmbillede! Ydermere garanterer Nokia ikke alene regelmæssige sikkerhedsopdateringer, men også to års opgraderinger af styresystemet.

Ydermere er Nokia 7 plus – og firmaets øvrige 2018-modeller – omfattet af Android Enterprise Recommended-programmet. Dette gør det muligt at administrere en virksomheds mobiler centralt, så it-afdelingen ikke skal håndtere hver enkelt brugers smartphone individuelt.

Zeiss tilbage i varmen

Tilbage i Nokias storhedstid i 00’erne indledte finnerne et samarbejde med kamera- og objektivspecialisterne hos tyske Carl Zeiss og lancerede i 2006 den legendariske N93 med et efter tidens standard professionelt digitalkamera. Med 3,2 megapixel og 3x optisk zoom var det milevidt foran andre mobiltelefoner.

Der er også Zeiss-teknologi i de nye Nokia’er, og 7 plus-modellen byder på en spændende løsning med to forskellige bagkameraer, hvor det primære kamera er vidvinklet, mens det andet har et teleobjektiv, der vælges med et tap på skærmen og leverer 2x optisk zoom. Altså den ægte vare med fuld opløsning i modsætning til digital zoom, der ikke er andet end en udsnitsforstørrelse af en del af billedet.

En anden smart detalje er to muligheder for at kombinere frontkameraet og det valgte bagkamera. Man kan opdele skærmen i to halvdele eller indblænde en selfie i en mindre del af hovedbilledet.

Kameraerne kan selvfølgelig også optage video – op til UHD/4K-opløsning med bagkameraet og FHD med frontkameraet.

I meget krævende situationer kommer billedkvaliteten ikke op i helt samme klasse, som vi har oplevet med smartphones til det dobbelte eller tredobbelte af prisen på Nokia 7 plus. Men til almindelig hobby- og fritidsfotografering kan denne smartphone sagtens måle sig med dedikerede kompaktkameraer.

Vi sætter pris på den hurtige og præcise autofokus og de gode farver, men lidt bedre præstationer – eller indstillingsmuligheder – i stærkt modlys ville ikke skade.

Ligner og føles som en million

Umiddelbart opdager ingen, at Nokia 7 plus koster mindre end halvdelen af markedets dyreste premium-smartphones. Med en skærm på 6” er den fysisk stor, og det utraditionelle kobberbånd omkring det gennemsolide aluhus er også med til at signalere klasse.

Telefonen ligger godt og mere sikkert i hånden end mange af tidens højglanspolerede glaskasser, og den reagerer godt og forudsigeligt på tap på skærmen. Andre højdepunkter på den lange udstyrsliste omfatter en analog hovedtelefonbøsning, plads til to simkort og lang batteritid (2 dage) samt rigtigt god tale- og datatransmission.