Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Noise cancelling hovedtelefoner: God støjreduktion er blevet billigere

Støjreducerende hovedtelefoner af bedste kaliber behøver ikke koste en bondegård. Vi tester tre modeller, der ikke går på kompromis med kvaliteten, men sælges til fornuftige priser.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Bose og B&O er populære valg, når det gælder hovedtelefoner med støjreduktion, men de koster snildt 3-4000 kroner. Selvom vi ikke skal bestride kvaliteten, er det rigtig mange penge. Men det behøver faktisk ikke være så dyrt.

Mange producenter har luret, hvordan man laver god støjreduktion og kommer med modeller, der matcher de bedste på markedet, men sætter prisen væsentlig lavere. Vi tager et kig på tre af dem.

Sorte og stilsikre

elvom to af dem også fås i en anden farve, så sørger producenterne stadig for, at der er mulighed for at få en konservativ sort version, der ikke stikker for meget ud. Det store publikum ligger nemlig hos rejsende, især forretningsrejsende, hvor hovedtelefoner udgør en essentiel del af rejsegrejet, men helst ikke må kollidere for meget med det grå jakkesæt (vi beklager den grove generalisering).

Aluminium og plast udgør de bærende materialer, omend Jabra bløder det skarpe udseende lidt op med stof på ydersiden af ørekopperne. Det giver et lidt mere afslappet look. Der er tale tre over-ear-hoved-telefoner, der dækker rundt om øret. Jabra lukkede dog en smule bedre til omkring vores ører.

Denon er en anelse løsere, og hos Sennheiser bliver det lidt trangt med plads i de snævre ørekopper. De sidder dog alle ret behageligt. Det er hovedtelefoner, du kan holde ud af at have på mange timer i træk.
Knapper til betjening af musik og støjreduktion sidder på siden af dem, og i Jabras tilfælde også på højre ørekop.

Trådløs på flere måder

Tilslutningen til mobilen sker som udgangspunkt via Bluetooth. Er du den gammeldags type, der foretrækker et analogt kabel (og har en af de efterhånden sjældne smartphones med udgang til dette), så kan du dog også bruge det.

Den trådløse forbindelse oprettes nemt. Hovedtelefonerne fra Sennheiser har endda NFC, så du blot skal røre dem med en kompatibel afspiller, så kobles de sammen. Alligevel er det hos Sennheiser, vi oplever mest besvær med Bluetooth.

Til gengæld får du her en ekstra mulighed, som de andre ikke har. Der medfølger en UC-dongle, så du kan koble headsettet trådløst til din pc med klippe-stabil forbindelse, optimeret til Skype for business og andre kommunikationsløsninger. Det er nemlig tænkt som et arbejdsheadset, du kan bruge både på kontoret og på farten.

Stort lydbillede

Både Sennheiser og Denon har AptX, som forbedrer lydkvaliteten over Bluetooth, endda AptX HD hos Denon. Det er dog ikke det, der gør udfaldet for lydkvaliteten, for i vores ører er det Jabra og Denon, der har forspringet.

Sennheiser lyder bestemt ikke dårligt. Lyden er klar og detaljerig, men mere indelukket end de to konkurrenter, der leverer et stort lydbilede med plads til de fine detaljer i toppen, nærvær i mellemtonen og god fylde, uden bulder, i bunden. De ligger meget tæt op ad hinanden i lydkvalitet, så det bør ikke være det, der afgør valget.

Jabra har dog lidt flere muligheder for at fintune lyden. Der hører nemlig en app til headsettet. Her er en EQ, så du kan justere på lyden, og der er mulighed for vælge forskellige presets eller lave dine egne.
En ting er lyden, når du hører musik, en anden, når du foretager telefonopkald.

Alle tre headsets har mikrofoner, så du kan foretage samtaler via dem. Stemmer går klarest igennem hos Jabra og Denon, især din egen, i den anden ende af røret. Man kan komme til at lyde lidt fjern hos Sennheiser.

Dæmper effektivt

Sennheisers hovedtelefoner er de mest simple, når det gælder støjreduktion. De har kun én indstilling. Jabra har, foruden ANC, en hear-through tilstand, hvor der åbnes for lyden udefra via mikrofonerne. Det har Denon også, og dette headset byder tilmed på tre muligheder for støjreduktion – Airplane, Office og City. De er skabt til at give optimal dæmpning i flyet, på kontoret eller i byen. Og de fungerer faktisk efter hensigten. Støjreduktonen er effektiv.

Der dæmpes bredt over hele spektret, med balancen lagt lidt forskelligt afhængig af den tilstand, du har valgt. Jabras headset dæmper stort set ligeså godt. Sennheisers er mere effektivt, men knap så naturlig i dæmpningen. Man får lidt fornemmelsen af at være inde i en klokke.

Indstillinger for noise cancelling kan ændres med knapper på siden af hovedtelefonerne. Jabras headset er dog også i stand til at gøre det selv. Det har en særlig SmartSound-funktion, som ved at analysere omgivelser, kan skifte til den tilstand, der passer bedst. Og det fungerer langt henad vejen fint.

Da vi kørte i bus, skiftede den til Commute, da vi gik ud i trafikken, skiftede den til In Public. Da vi ankom til kontoret, burde den dog have skiftet til In Private, men det gjorde den ikke. Den insisterede på, at vi var "In Public", også selvom vi gik ud på et mere eller mindre lyddødt toilet. Vi forventer dette udbedres med en opdatering.

Man kan selv vælge hvilken ANC-indstiling, lydprofil m.m., der skal gælde for de forskellige tilstande. Det sker via Jabras app. Her kan du også supplere støjreduktionen med forskellige typer støj, naturlyde og andet for fuldstændig at drukne omgivelsernes larm.

Tæt løb

Batterilevetiden er markant højere hos Jabras headset end de to andre. Den sniger sig over 30 timer selv med støjreduktion slået til. Detaljer som det, og at der er USB-C til opladning, ender med at sikre det sejren.
For vi er ret splittede mellem Jabra og Denon.

På de vigtigste parametre præsterer de lige godt. Langt henad vejen vil det derfor være personlige præferencer for design og features, der bør afgøre valget. De lidt billigere Sennheiser-hørebøffer er også ganske fine, især hvis UC-funktonaliten er vigtig for dig, men de er et nøk under de andre på lydkvalitet og features.

Der er knapper på siderne af Denons velsiddende hovedtelefoner til kontrol af lyd og støjreduktion.

[wp-review id="3124361"]

Sennheisers stilsikre no-nonsense hovedtelefoner er de eneste, der leveres med en
UC-dongle til pc.

[wp-review id="3124366"]

Der hører en app til Jabras stofbeklædte hovedtelefoner, som giver adgang til EQ og smart lydstyring og flere andre features.

[wp-review id="3124373"]