Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nørdens drøm om uskyldsren strøm

Er du utryg ved tanken om, at den strøm, du føder dit dyrebare hi-fi med – måske – er for dårlig? Så har iFi Audio et produkt, som – måske – kan få dig til at sove bedre om natten.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En rigtig hi-fi-nørd er en person, som aldrig bliver helt tilfreds med sit dyre musikanlæg. Det kan godt være, at hans forstærkers effekt skal måles i hestekræfter, og dens forvrængning er en brøkdel af en promille. Højttalerne og pladespilleren er naturligvis også fra det allerhelligste i Hi-Fi Klubben eller små specialbutikker i en af landets større byer, og det hele er bundet sammen med kabler, der kan bruges til fortøjning af en supertanker.

Men hvad med strømmen? Kan vores nørd virkelig stole på, at hans forsyningsselskab leverer en vare, der ikke begrænser den ultimative gengivelse af mikrodetaljer og udklingningstransienter? Man tanker jo heller ikke en F16 op ved OK-standeren på Brugsens forplads – eller?


Stikkontakterne i AOD’s testlaboratorium leverer ikke modelsmukke sinusbølger, men til trods for de afskårne kurveformer ligger THD+N (total harmonisk forvrængning + støj) under 5 procent.


Vores FFT-spektrumanalysator tager temperaturen på lysnettet i testlaboratoriet. Den røde kurve er uden AC iPurifier og den sorte kurve med. Støjgulvet er et par dB lavere med strømrenseren, men ellers er forskellen minimal.

Slut med uperfekt strøm

Blandt tidens hi-fi-strømninger er der en tro på, at almindelig strøm fra lysnettet – grøn eller sort – er så forurenet, at den har lige så lidt at gøre i et hi-fi-anlæg som en karton bællevin har i Nomas specialdesignede glas.

Der findes sikkert nogle excentrikere med ekstremt forhøjet stakattryk, som simpelthen har fået skræddersyet et hi-fi-kraftværk, hvis specifikationer matcher deres Mark Levinson-grej. Andre ”nøjes” med en såkaldt strømregenerator, som kan sammenlignes med en kombination af en 50 Hz-sinusgenerator og en effektforstærker, hvis output er totalt renset og filtreret strøm i rigelige mængder med en konstant spænding på 230 volt.

Blandt sværvægterne på dette marked er amerikanske PS Audio, hvis topmodel hedder Power Plant P20 og kan levere op til totalt 3,6 kW peak via 13 Schuko-stikkontakter. Sådan et kraftværk kan erhverves for knap 90.000 kroner.

I den lave ende hutler nogle nørder sig igennem hi-fi-livet med hjælp fra filtre, som prøver at fjerne forureningen på lysnettet, men desværre ikke kan stabilisere spændingen eller frekvensen.

Det er helt almindeligt at forsyne udstyr med filtre, som spærrer for indtrængning eller udslip af støj til/fra strømforsyninger i forbrugerelektronik. Alternativt kan man bruge strømskinner, der bortleder uønskede signaler på lysnettet ved at kortslutte dem til jord – en slags lynafleder. Sådan en strømrenser er emnet for denne artikel.

AC iPurifiers rimelige løsning

Engelske iFi Audio har flere gange optrådt i AOD og er især kendt for lækre D/A-konvertere med og uden hovedtelefonforstærkere. Firmaet er efter vores mening solidt teknisk funderet og leverer en fornuftig forklaring på, at netop dets AC iPurifier til ret hi-fi-rimelige 995 kr. skal være andre løsninger langt overlegen.

Udover at dæmpe elektrisk støj beskytter strømrenseren mod voldsomme overspændinger på lysnettet, skaber jordforbindelse uden sløjfebrum og advarer via to små lysdioder om forkert polaritet samt manglende eller dårlig jordkontakt.

iFi Audio har forfattet en 12-siders forklaring på, hvad strømrenseren gør, og – meget usædvanligt – lagt billeder af elektronikken op på deres hjemmeside.

Så i stedet for at tage en halvakademisk diskussion har vi målt på strømrenseren og efter bedste evne analyseret dens konstruktion.


Fig. 1: Læg mærke til den gule og de blå kondensatorer, som tilsammen udgør et XY-netfilter. De tre transistorer med tilhørende modstande styrer sandsynligvis de to lysdioder på strømrenseren.


Fig. 2: Den skiveformede ”VDR”-komponent beskytter udstyr på samme strømgruppe som AC iPurifier, hvis der pludselig skulle opstå voldsom overspænding på lysnettet.

Tæt på konstruktionen

Indmaden i AC iPurifier sidder på et dobbeltsidet printkort med cirkamålene 36 x 62 mm, som er indstøbt i et overdimensioneret Schuko-stik.

Fig. 1:  viser printkortets overside, hvor der er monteret en gul kondensator, som vi har målt til 270 nF, syv små blå kondensatorer, tre transistorer, en flok modstande og en anonym sort ”dims”. Kondensatorerne udgør, hvad fagfolk betegner som et kapacitivt XY-netfilter med et X på de nævnte 270 nF og et Y på 2 x 6,5 nF.

Fig. 2:  viser printkortets underside, hvor den dominerende komponent er en VDR (Voltage Dependent Resistor) eller varistor, der fungerer som en kortslutning, hvis netspændingen overstiger et vist niveau – i dette tilfælde 470 V peak. Det vil sige, at hvis strømforsyningen fra lysnettet ved en fejl skifter fra én til to faser, så spændingen springer fra 230 V til 400 V, skal varistoren sørge for, at en sikring ved husets elmåler springer eller slår fra.

Magisk modstand

Hvis man bruger flere jordforbundne enheder i et anlæg, kan man risikere at få støj og forvrængning på grund af en såkaldt brumsløjfe, når man sætter endnu en enhed med jord til den fælles stikdåse.

Det problem løser AC iPurifier med en ”intelligent” jordkontakt. Vi har målt en modstand på 100 ohm mellem denne kontakt og strømrenserens egentlige jordkontakt. Det er et gammelt trick, men det bliver det ikke dårligere af.


Det vilde alternativ: Her er dit helt eget alternativ til den offentlige elforsyning. PS Audio DirectStream P20 med en kampvægt på over 40 kilo laver forurenet netstrøm om til snehvid hi-fi-strøm. Du får helt op til 3,6 kW peak. Desværre koster vidunderet 90.000 kroner.

Har det nogen effekt?

For at en strømrenser kan få nogen virkning, skal den have noget at arbejde med. Vores målekurver viser, at vores lysnet absolut ikke er perfekt, men på den anden side er det ikke så dårligt, at vi har kunnet påvise nogen effekt ved at sætte en AC iPurifier i en centralt placeret stikkontakt i vores testlaboratorium. Så er det sagt.

Dette udelukker ikke, at strømrenseren kan løse nogle problemer i dårligere installationer. I USA siges elforsyningen at være rædsom mange steder. Det kan forklare de mange begejstrede brugeranmeldelser på Amazon.com. 

Danmarks udvalgte repræsentant i EISA

De årlige EISA-priser er forbrugerelektronikkens svar på filmens Oscar-uddelinger (2021-vinderne offentliggøres i nr. 14).

Danmark er repræsenteret af Knud Søndergaard, som har skrevet denne artikel, og været redaktør på AOD gennem årtier.

Knud Søndergaard har fulgt den teknologiske udvikling inden for hi-fi, video, mobile enheder, sikkerhed og computere i de sidste 50 år – og han må ubetinget betegnes som Danmarks mest erfarne teknologiskribent og -tester.