Home » Hi-Fi » Nørdens drøm om uskyldsren strøm
Nørdens drøm om uskyldsren strøm

Nørdens drøm om uskyldsren strøm

Share
AC iPurifiers rimelige løsning

Engelske iFi Audio har flere gange optrådt i AOD og er især kendt for lækre D/A-konvertere med og uden hovedtelefonforstærkere. Firmaet er efter vores mening solidt teknisk funderet og leverer en fornuftig forklaring på, at netop dets AC iPurifier til ret hi-fi-rimelige 995 kr. skal være andre løsninger langt overlegen.

Udover at dæmpe elektrisk støj beskytter strømrenseren mod voldsomme overspændinger på lysnettet, skaber jordforbindelse uden sløjfebrum og advarer via to små lysdioder om forkert polaritet samt manglende eller dårlig jordkontakt.

iFi Audio har forfattet en 12-siders forklaring på, hvad strømrenseren gør, og – meget usædvanligt – lagt billeder af elektronikken op på deres hjemmeside.

Så i stedet for at tage en halvakademisk diskussion har vi målt på strømrenseren og efter bedste evne analyseret dens konstruktion.

Se også:  Duel på hovedtelefon-teknologi: Gaming versus hi-fi

Fig. 1: Læg mærke til den gule og de blå kondensatorer, som tilsammen udgør et XY-netfilter. De tre transistorer med tilhørende modstande styrer sandsynligvis de to lysdioder på strømrenseren.

Fig. 2: Den skiveformede ”VDR”-komponent beskytter udstyr på samme strømgruppe som AC iPurifier, hvis der pludselig skulle opstå voldsom overspænding på lysnettet.

Tæt på konstruktionen

Indmaden i AC iPurifier sidder på et dobbeltsidet printkort med cirkamålene 36 x 62 mm, som er indstøbt i et overdimensioneret Schuko-stik.

Fig. 1:  viser printkortets overside, hvor der er monteret en gul kondensator, som vi har målt til 270 nF, syv små blå kondensatorer, tre transistorer, en flok modstande og en anonym sort ”dims”. Kondensatorerne udgør, hvad fagfolk betegner som et kapacitivt XY-netfilter med et X på de nævnte 270 nF og et Y på 2 x 6,5 nF.

Fig. 2:  viser printkortets underside, hvor den dominerende komponent er en VDR (Voltage Dependent Resistor) eller varistor, der fungerer som en kortslutning, hvis netspændingen overstiger et vist niveau – i dette tilfælde 470 V peak. Det vil sige, at hvis strømforsyningen fra lysnettet ved en fejl skifter fra én til to faser, så spændingen springer fra 230 V til 400 V, skal varistoren sørge for, at en sikring ved husets elmåler springer eller slår fra.

Se også:  Så dyrt er det i strøm at være gamer – den høje pris rammer hårdt

TAGS
Hi-Fi
hifi
iFi
musikanlæg
Strøm

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S