Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Nissan Leaf e+: En selvkørende klassiker

En af markedets mest populære elbiler i en ny, mere vidtrækkende version med hurtigere opladning.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Leaf er en af de mest populære modeller på markedet. Nissans elbil var blandt de første, der mindede om en ”rigtig” bil og havde en pris, der gjorde den attraktiv for den almindelige familie. Vi testede den til stor tilfredshed for et par år siden, og her har vi så fat i en opdateret model.

Kører selv

Oplevelsen er velkendt, trods opgraderingen. Der er ikke sket det store i det indre. Og det er vel nærmest vores eneste anke. Bilen virker en anelse outdatet i sin kombination af primitive skærmmenuer, fysiske knapper, lysende ikoner og analoge visere.

Leaf har en fornuftig størrelse, som giver plads til hele familien. Leaf har en fornuftig størrelse, som giver plads til hele familien.

Men lad ikke skindet bedrage. Leaf er på flere måder den mest avancerede bil i testen. Trods den lidt udfordrede æstetik er betjeningen så brugervenlig, at man nemt glemmer, hvilken teknologisk intelligens, der ligger under.

En touchskærm i midten giver adgang til navigation, mediestyring m.m.

De fysiske knapper gør, at man får et jordnært forhold til funktioner som e-pedalen – Nissans særligt raffinerede bremsefunktion i speederen. Hvor hårdt der bremses afhænger af, hvor hurtigt du slipper, og du kan indstille til forskellige niveauer. Funktionen bliver hurtigt en naturlig del af din kørsel.

Den avancerede fart- og vejbaneassistent styres nemt med knapper på styret. Med Leaf har vi reelt at gøre med en selvkørende bil. Den holder dig stabilt på vejbanen, hvis du slipper rattet (hvilket du ikke får lov til særlig længe, før advarslerne går i gang) og bevarer en brugervalgt afstand til den forankørende bil. Det fungerer bedst på motorvej, men ved kø eller bykørsel kan det også fint holde dig flydende med trafikken, uden du selv skal speede op og bremse ned.

Fornuftig familiebil

Bagagerummet er ikke særlig bredt, men har god plads i dybden.

Motoren tager godt fat, og den testede model har fornuftig række-vidde på næsten 400 kilometer samt mulighed for 100 kWh opladning. Absolut godkendt. Det er således en bil, du godt kan tage på langtur. Den er relativt rummelig, omend bagagepladsen ikke er uendelig. Du får næppe en barnevogn ned i det dybe, men ret smalle bagagerum. Med den tilhørende mobilapp kan du se ladestatus, starte klimaanlæg og meget andet på afstand.