Home » NAS » Netværksharddiske [TEST]: NAS til ethvert budget
Netværksharddiske [TEST]: NAS til ethvert budget

Netværksharddiske [TEST]: NAS til ethvert budget

Share

Det behøver ikke gøre vildt nas på it-budgettet at føje en diskstation til et lokalnetværk. Og gevinsterne er til at få øje på – i form af forbedret sikkerhed, tilgængelighed og behagelighed

Network Attached Storage (NAS) eller netværkstilknyttet lagring er et af mange it-produktområder, som vi på Alt om DATA har på vores permanente observationsliste.

For det første er en NAS en spændende gadget for enhver it-nørd, og dem er vi nogle stykker af her på forlaget. Og for det andet er en NAS en praktisk løsning på den udfordring, at langt de fleste af os konstant genererer tonsvis af data, som vi gerne vil opbevare i sikkerhed og have mulighed for at gøre tilgængelige fra forskellige platforme som computere og smarte enheder – både vores egne og andres.

Alt om DATAs lov om data

Hvem har ikke hørt om Moores lov? Den går i korthed ud på, at antallet af transistorer på en chip fordobles hvert andet år. Uden at ville ophøje vores observation til en ”lov” har vi konstateret, at vores lagrede datamængde vokser i omtrent samme tempo. Der bliver stadig flere genveje på skrivebordet til stadig større applikationer, vi producerer tekster og andet indhold i massevis, til trods for streaming vokser vores musiksamling støt, og ikke mindst fotograferer og videofilmer vi mere – i stadig højere kvalitet.

Hvad er en NAS?

En NAS kan beskrives som en server med stor diskkapacitet i forhold til en pc. Man kan også sige, at en NAS er en dedikeret computer til filhåndtering plus stadig flere pc-lignende formål. Ud over generel datalagring og sikker-hedskopiering kan nogle af anvendelserne være servicering af flere brugere, håndtering af videoovervågning i sikkerhedssystemer, fjern-adgang til filer, printerdeling, billedbibliotek, streaming af højopløst video og audio.

Se også:  Asustor Lockerstor 4 [TEST]: Send dine filer på netværket for fuld power

Når man udnytter dens potentiale, kan en NAS fungere som et it-knudepunkt i et opkoblet hjem eller firma. Alternativt kan man have en computer kørende 24/7, endda uden tastatur, mus og måske skærm, men specialudviklet hardware og ikke mindst software kan være bedre til NAS-opgaver. Desuden fylder en NAS mindre, bruger mindre strøm og kan være nem at gemme af vejen.

Oppe i skyen eller nede på jorden? Eller begge dele?

Google, Apple og masser af andre firmaer udbyder såkaldte cloud-tjenester, hvor man kan lagre sine arkiver og tilgå dem fra alle sine enheder. Sådan en tjeneste kan være en smart og – med overvejende sandsynlighed – meget sikker løsning for rigtigt mange brugere. Vi tager dog et ganske lille forbehold, for vi kan ikke lade være med at spekulere på konsekvenser-ne, hvis en stjernehacker skulle lykkes med at trænge ind i sådan en datafæstning.

Med en NAS som filserver i hjemmet eller virksomheden kan man komme dejligt tæt på sine data, og datahastigheden begrænses ikke af internetforbindelsen, men af Wi-Fi-netværket, som jo kan være meget hurtigt. Sikkerhedsniveauet vil blive langt lavere end i en professionelt drevet cloud-tjeneste, men dette opvejes måske i nogen grad af, at der ikke er den samme prestige i at hacke en KnudsNAS som at lægge iCloud Drive ned.

Se også:  QNAP TS-453D [TEST]: Økonomisk slider med 4 båse

Alligevel kan det være en idé at bruge både skyen og en lokal server. Sådan en tjeneste udbydes af flere NAS-producenter. Vi forestiller os, at man som bruger kan kombinere en løsning med et forholdsvis lille cloud-lager til data, der både er missionskritiske og ikke kræver alt for høje streaminghastigheder, med en selvejet NAS. Som naturligvis sikkerhedskopieres efter en plan.

Priser på datalagring

Det kan lyde forjættende, når Google Drev lokker med ”Kom i gang med op til 15 GB lagerplads. Gratis. ” Med en typisk pris på 25 øre/GB for harddiske i NAS-klassen får man altså ”foræret” kapacitet for den fyrstelige sum af 3,75 kr.

Googles mest populære abonnement er på 1 TB, og det koster 79 kr./måned eller 948 kr./år. For de penge kan man købe en harddisk på 4 TB som Seagate IronWolf, der er bygget specielt til NAS-formål. Den holder selvfølgelig ikke evigt, men hvis den placeres på et sted med en nogenlunde konstant, ikke for høj temperatur og et minimum af vibration og andre fysiske påvirkninger fra omgivelserne, kommer den tæt på. Erfaringsmæssigt bliver vores harddiske typisk for små, inden de begynder at vise tegn på slid.

TAGS
filserver
nas
netgear
netværksharddisk
qnap
Synology

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S