Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Netværk på powertrip

Hvis der skal vælges computernetværk i hjemmet kan man
vælge det traditionelle ethernet netværk, trådløst netværk, og så kan man koble
netværket på sin strømregning.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når snakken falder på netværk er emnerne ofte ret fastlåste, og her menes computernetværk og ikke sociale netværk. Valget ligger mellem at trække ethernetkabler, kontra at opsætte et trådløst netværk. Det første giver en god hurtig og stabil forbindelse især hvis der anvendes gigabit forbindelser, men det kan hurtigt ende med kabelrod. Vælger man trådløst netværk kan man ganske vist med draft-n opnår gode hastigheder, men i takt med afstand falder hastigheden hurtigt.

Bygningskontruktionen kan kan påvirke den trådløse forbindelse, og hvis man ønsker at opsætte trådløst netværk fordelt over flere etager kan det også ødelægge brugeroplevelsen. Der er dog også et alternativ til disse netværksteknologier på hjemmefronten. Ved at anvende såkaldte powerline adaptere (PLA) er det muligt, at anvende hjemmets elnet til at sende data over.

Det lyder måske lidt som hokus pokus. Men så skal man huske på, at data i almindelige ethernetkabler og i trådløst netværk for den sags skyld rider med på en bærebølge, og det er i princippet også hvad der sker over elnettet.

Netværk over elnettet

Der findes forskellige standarder, der anvendes i forbindelse med overføring af data via elnettet. De enheder vi tester i denne test overholder alle HomePlug AV standarden, der blev til på foranledningen af HomePlug Powerline alliance. Denne interesse blev skabt i år 2000 med det formål at standardisere anvendelse af netværk over elnettet. Det er i dag den dominerende standard for overførsel af data over elnettet.

Den første udgave af standarden hed HomePlug 1.0, enheder af denne type skal kunne sameksistere med enheder af HomePlug AV typen på et netværk, men der er ingen garanti for at der kan udveksles data mellem de to typer. HomePlug AV standarden er fra 2005 og blev skabt for at have tilstrækkeligt med båndbredde til at kunne klare at bruge HDTV og VoIP på netværket. Traditionel HDTV kræver op til 20Mbit/s forbindelser hvilket den gamle standard ikke kunne levere.

HomePlug AV arbejder med en teoretisk maksimal båndbredde på 200Mbit/s, og som vi skal se er det en meget teoretisk hastighed. For det første anvender alle deltagere i denne test 10/100Mbit/s LAN stik, hvilket i sidste ende begrænser hastigheden til denne hastighed uagtet om data i teorien måtte være i stand til at løbe hurtigere over elnettet. Alle HomePlug AV enheder arbejder identisk ved, at data når til enheden via et ethernetkabel der tilsluttes PLA'en via et RJ45 stik. Således kan to eller flere computere forbindes, eller man kan tilslutte en computer til en router, til en spillekonsol, et HDTV og så videre.

Vi har kigget på HomePlug AV adapter kits bestående af to enheder, der garanterer at man kan skabe et netværk såfremt man ikke er svært uheldig. Der er dog det faktum at almindelige hjems elnet normalt består af tre faser og en nulledning, samt at elnettet er opdelt i flere grupper for almindelig 230 volt og en til to kraftgrupper med 400 volt. Det kan være en udfordring for visse HomePlug AV enheder at arbejde med forskellige faser, selv om de alle burde kunne. Forskellige grupper udgør en større udfordring.

Sådan testede vi

Da vi testede Powerline Adapter kits bestående af to matchede enheder, skabte vi i første ombæring et hjemmenetværk mellem disse to tilhørende enheder. Den ene HomePlug AV adapter blev sat i stikket og forbundet til en router. På denne router var der desuden ligeledes tilsluttet en desktopcomputer via ethernetkabel.

Den anden PLA adapter blev sat i væggen 5 meter væk og tilsluttet en notebook. Tricket blev gentaget hvor vi blot flyttede den anvendte notebook 12-13 meter væk i luftline hvilket svarede til et ikke ubetydeligt ukendt antal ekstra ledningsmeter længere.

Testene blev foretaget i et kontormiljø med ikke uvæsentlig støjkilder af form af diverse elektriske apparater. Støjniveauet vil skifte fra hjem til hjem, og er ikke umiddelbar sammenlignelig. Men det er fælles for alle deltagere, blot skal man have det med i øje når ydelsen betragtes.

Vi testede dels det interne netværk ved at kopiere filer af bestemte størrelser fra desktopcomputeren til vores notebook. Det drejede sig om 1kB, 64kB, 1MB, 9,97MB,136MB blandede mapper og filer samt endelig en enkelt fil på 161MB. Det for at vise hvorledes netværket bliver belastet forskelligt af forskellige størrelser og sammensætning af data.

Man skal ikke lade sig afskrække af de dårlige resultater som de allermindste filtyper medfører, det er fælles for alle netværk. Dernæst har vi testet ved at pinge fra notebook til desktopcomputer for at få en ide om netværkets indbyggede latens. Det kan især have en negativ betydning for især spil og VoIP hvis svartiderne er for høje.

Vi målte også latens med SiSoftware Sandra for at få et mere afbalanceret svar, og her måltes også netværkshastigheden som skulle afspejle et balanceret svar på netværkets til rådighed stående båndbredde. Endeligt blev der streamet en HD film fra desktopcomputeren til notebook. Dette skulle afspejle netværkets evne til at gengive HDTV og lignende indhold som HomePlug AV adaptere jo netop skulle være skabt for at kunne klare.

Endeligt tog vi og kombinerede en enhed fra Edimax med en fra Zyxel for, at illustrere at HomePlug AV enheder skulle kunne arbejde sammen parvis fra forskellige fabrikanter. Denne forbindelse gennemgik samme målinger som de øvrige matchende enheder gennemgik.

Dette PLA sæt består måske en anelse forvirrende af to ens enheder med modelnavnet DHP-302, der sælges sammen som et kit med fællesbetegnelsen DHP-303. Der er tale om store brede enheder der viser en lang række informationer til brugeren, og som ikke indeholder egentlige sikkerhedsknap eller reset knap.

Det hele ordnes via en multifunktionsknap. Ellers tilbyder enhederne her 128 bit AES kryptering som alle deltagende enheder understøtter. Det skal bare siges at adapterne fra D-link lige kræver at man holder tungen lige i munden når processen gennemløbes. Installationsprocessen måtte i dette tilfælde gennemløbes nogle få gange, da den ikke er helt så simpel som på visse andre af deltagerne. det er det med at læse det med småt.

Ellers viser D-link DHP-202 enhederne gode informationer om netværksforbindelsens status i form af tre forskellige farver LED for ethernetforbindelse alt efter forbindelsens kvalitet. Der er selvfølgelig også indikator for power og HomePlug status.

I det hele taget minder deltagerne meget om hinanden hvad grundlæggende funktioner angår og desuden i specifikationer. D-Link DHP sættet var det sæt der havde de laveste pingtider over 5 meter, på den lange afstnd var billedet et lidt andet.

Det var også en af de sæt, hvor netværkshastigheden led stærkt over de længere afstande. Sættet lå ellers godt til med kopieringen af de store filer med værdier 30-34Mbit/s, og var fornuftigt med i Sandra. Men over de længere afstande faldt ydelsen her til cirka en tredjedel af det originale i begge målingstyper. Det var forholdsmæssigt blandt de to største fald i ydelsen.

Sættet fra Linksys er enestående ved at være det eneste her i testen, hvor ingen af Power Line adapterne plugges direkte ind i strømstikket på væggen. I stedet går der en almindelig netledning fra de to enheder hen til stikket. Faktisk ligner dette sæt udseendemæssigt to små routere.

Det er også en ud af to enheder her i testen, hvor der i den ene adapter befinder sig en fire ports RJ45 switch. Dermed kan der tilsluttes flere enheder til samme PLA. Det kan jo være en fordel i mange tilfælde, hvis man vil tilslutte et HDTV, en spillekonsol eller NAS enheder eller hvad det måtte være.

Hvorom alt er optager PLA adapterne her ikke ret meget plads i stikkontakten, til gengæld må man finde plads til dem i umiddelbar nærhed, man kan ikke få alt. Man kan kalde dette sæt for noget af et hit prismæssigt i hvert fald når man ser på, hvor meget man kan tilslutte med dette sæt. Sættet viser status for de enkelte tilstande for ethernet, HomePlug og power som man kan forvente.

Der medfølger software holdt i den sædvanlige Linksys stil, og der kan man foretage QOS, sikkerhedsindstillinger og deslige. På yselsessiden var sættet andetbedst i Sandra målingerne over fem meter, og bedst i kopieringsmålingerne over fem meter med godt 40Mbit/s.

Uheldigvis falder ydelse for PLK300 sættet voldsom når afstanden øges markant, som det ses med resultater i den dårlige ende i såvel Sandra og kopieringsøjemed. Pingtider og latenstider var ganske udemærkede og gav ingen grund til anmærkninger. Sættet er slimrende til HDTV samt vil ogso være det til VoIP, men førstnævnte anvendelse kun over korte til mellemlange afstande.

NETGEARS PLA sæt er det andet sæt, hvor den ene adapter indeholder en fire ports RJ45 switch. Denne skal ligesom hos Linksys tilsluttes stikkontakten via en almindelig strømledning, den anden adapter er en almindelig XAV101 plug til at stikke i stikkontakten.

Switchen indeholder som sagt fire porte, der er prioriterede alt efter hvor vigtig trafikken er til enheden der er koblet til det enkelte RJ45 stik. Der er en høj, en mellem samt to lavt prioriterede porte, til testens anvendtes til stadighed den højest prioriterede port.

NETGEAR skal for øvrigt have ros for at der medfølger software der kan anvendes til MAC computere også, så det ikke kun er pc ejere der kan nyde godt af softwarens goder. Denne Powerline Utility er for resten en af de bedre her i testen, men den kan ændre sikkerhedsrelaterede indstillinger, kigge i log over hændelser samt ikke mindst foretage QOS i et af de mere effektive miljøer.

Hastighedsmæssigt når sættet dog ikke ind i skyerne, i Sandra var målingerne rimelige over såvel 5 meter afstand som over længere afstand hvor målingerne nåede 17,36Mbit/s. Men kopieringstestene viste med makimalt 24Mbit/s over fem meter at den ikke var blandt de hurtigste.

Over længere afstand faldt sættet til den laveste ydelse i testen, så hvis der er alt for langt mellem de enheder man vil forbinde er dette ikke sættet der skal anvendes. Pingtiderne og de øvrige latensmålinger lå på såvel fem meter som over længere afstande med gennemsnitlige værdier.

Sættet er glimrende hvis man har mange enheder man ønsker skal på samme net, man får i den forbindelse meget for pengene når man taler HomePlug AV enheder.

Sitecom kører simpliciteten fuldt ud med produkter, der er enkle at anvende, således også med dette LN-515 PLA sæt. Som det eneste PLA sæt fulgte der ingen medfølgende software med produktet, og installationsvejledningen bestod blot af en udfoldelig stykke papir. Nu er produktet også virkeligt enkelt at sætte op, dog kan der altid ske en smutter.

I vores opsætning af produktet skete det, at enhederne således indledningsvis ikke kunne se hinanden efter endt installation. Man kunne trykke på reset knappen for at begynde forfra, det viste sig også at være enkelt men som bruger ville det nu være rart med det samme at have fået at vide at man kun skulle med et enkelt klik og ikke holde reset knappen inde i et stykke tid. Det skal man helst ikke skulle gætte sig til.

Til gengæld er sitecom et af de produkter der er lettest at sætte op, og de har anbragt reset og sikkerhedsknappen i siden så de er lettere at kommer til. Første gang man anvender adapterne skal man ikke lade sig forskrække af at powerknappen lyser rødt, det skal den gøre.

Ellers skal det siges at Sitecom LN-515 adapter sættet er en af de hurtigste her i testen, og det såvel over fem meter som over længere afstande. Det er også en af de enheder der udviser de bedste pingtider og latens egenskaber. I Sandra ligger den blandt de bedre over fem meter, og må kun give op overfor mægtige Edimax over længere sfatande med dens 20,64Mbit/s. Sættet viste også gode takter i kopieringsøvelserne og var et af de sæt der mistede mindst af netværkshastigheden over afstand.

Skal man fremhæve noget ved Sweex LC203 sæt, må det første der springer i øjnene være prisen. Dernæst at enhederne er holdt i sort og indikator LED anvender blåt lys, ellers minder de jo i sagens natur en del om konkurrenterne. Sweex LC230 er en af de enheder hvor reset og sikkerhedsknappen sidder under enheden, og da de er ret små kan det være lidt akavet at skulle gennemføre koblingsprocessen. Den er nu trods alt hurtigt gennemført og kræver i dette tilfælde at man skal rende frem og tilbage til hver PLA adapter to gange.

Sweex LC203 viser ret tydeligt at man har gjort det rigtigt ved at lysene går ud for at komme igen på LED indikatorerne for power, HomePlug status samt ethernet status. Den medfølgende software Power Packet 5 klarer sikkerhedsindstillinger, diagnostik og lignende. Ser man bort fra de sæt hvor der medfølger en foire ports switch er dette sæt umiddelbart også noget af et prishit.

Ser man på ydelsen lå denne faktisk også ret godt til i de forskellige discipliner. I kopiering over fem meter nåede netværkshastigheden op på cirka 33Mbit/s og små 17Mbit/s over længere afstande når de var bedst. I Sandra lå sættet med 28,80Mbit/s dårligst over fem meter, til gengæld var de 18,80Mbit/s over længere afstand ensbetydende med en flot tredjeplads.

Den var blandt de sæt der velsagtens tabte mindst over afstand i forhold til udgangspunktet. Ping og latenstider lå også på et fornuftigt plan, der ikke gav anledning til bekymring. Her får man meget for pengene, selv om det er et billigt sæt var den ikke dårligere af den årsag.

Uhyre enkelt at sætte op og gå i gang med at anvende, det er samtidig et at de sæt hvor der kommer to separate PLA enheder i stedet for en samlet pakkeløsning. Prisen for et sæt modsvarer altså prisen for to PLA-401 V3 adaptere.

Havde som eneste sæt en uforklarlig høj latens på netværket, der lå syv til ti gange højere end hos konkurrenterne målt med ping og stadig over en faktor 6 målt med sandra. det er måske ikke den bedste enhed til VoIP telefoni, selv om det ikke nødvendigvis behøves betyde alverden. Faktisk viste sammenkoblingen med en Edimax adapter sjovt nok at den samlede latens halveredes til 13,25ms målt i Sandra i denne konstellation i forhold til en ren ZyXEL konfiguration.

Adapterne går for øvrigt i en slags lavt energiforbrugende standbymode, når der ingen ethernetforbindelse konstanteres. Dette er en god feature da enhederne er siastte hele tiden. Ydelsesmæssigt behøves PLA-401 V3 ikke skamme sig når man ser bort fra de dårlige pingtider over alle afstande. I kopieringstesten klarede sætte sig godt med 35,78Mbit/s over fem meter hvilket bakkeedes op af Sandra målinger på 33,10Mbit/s over samme afstand.

Over længere afstande blev ydelsen selvfølgelig dårligere, men den holdt sig blandt de bedste fire sæt i denne disciplin i såvel kopiering samt målinger foretaget i Sandra. Som nævnt foretog vio en krydsning mellem en af dette sæts adaptere og en Edimax. Resultatet kunne lade sig se ydelsesmæssigt. Der nåredes netværkshastigheder på op til 39,73Mbit/s i kopieringsøvelsen og 34,4Mbit/s i Sandra. Det viste slet ingen forringelse i forhold til at anvende sættene i matchende opstillinger.

TRENDnet sættet er det eneste, hvor man ifølge installationsguiden skal installere en medfølgende software før at enheden sættes i strømstikket. Det er dog muligt at installere dette sæt ligesom de andre PLA sæt her i testen uden at køre softwaren.

Sættet består af to identiske TPL-302E PLA adaptere, der dog ikke er bundlet i et egentligt sæt. Adapterne er usædvanligt brede, og bevirker at man nok ikke skal regne med at kunne anvende stikkontakten ved siden af den som et af disse adaptere er sat i hvor kontakterne ligge tæt. TPL-302E her en quick setup knap der her en dobbeltfunktion til at resette enhederne samt forbinde disse. Desuden er der som det er sædvanligt indikator LED for power, HomePlug status samt status for ethernet.

TRENDnets medfølgende software hedder Powerline AV Utility, og her kan man måle på hastigheden, overskue netværksenheder samt gennemføre QOS funktioner, dog ikke helt så gennemskueligt som man kunne ønske. Ydelsen svingede meget for TRENDnets sæt alt efter hvilken afstand man brugte den over. Over fem meter var den rigtig hurtig med kopieringshastigheder op til 37,88Mbit/s og hastigheder på 32Mbit/s i Sandra.

Desværre faldt ydelsen markant over de længere afstande, hvor bedste score lå på 10,92Mbit/s i kopieringstesten. I Sandra var netværkshastigheden igen fanget til at være blandt testens dårligste over de 12-13 meter i luftlinie. Ping og latens tider var ikke blandt de allerbedste, til gengæld var forskellene ned til de bedste ikke ret stor.

Dette sæt fra Edimax har en vis form for elegance over sig med de sølvfarvede PLA plugs. Og det var samtidig et sæt der var lige at gå til, samtidig med at det virkelig markerede sig på ydelsesfronten her i testen. Dette PLA sæt har det der hører til en PLA, en reset knap samt en group knap som Edimax kalder det.

Der er også de tre almindelige LED for HomePlug status, power samt ethernetforbindelse. HP-2001AVK viser via farven på LED hvor god den teoretiske forbindelse er på ethernettet. Edimax har som flere andre desværre valgt at placere reset og group knapperne på undersiden af hver plug hvilket ikke ligefrem gavner tilgængeligheden.

Den medfølgende PowerPacket Utility der for øvrigt kan anvendes på computere med Windows 98SE, kan anvendes til at foretage sikkerhedsindstillinger samt til at foretage diagnostik. Måske en smule ærgerligt er der ikke nogen Quality Of Service (QOS) funktionalitet. Det kan man måske hurtigt komme over, for HP-2011AVK viste sig at være det hurtigste sæt målt med Sandra over begge afstande.

Tages de aflæste målinger af kopieringshastigheden, lå den blandt de bedste over fem meter med maksimalt små 34-36Mbit/s. Kigger man derimod på målinger over netværkshastigheden i forbindelse over de lange afstande, var der ingen tvivl overhovedet. Her blæste Edimax de andre deltagere af banen med hastigheder der som de eneste nåede op på den rigtige side af 20Mbit/s. Det skal dog til forsvar for de andre siges at der var tale om meget lange ledningsafstande. Meget længere end de 12-13 meter der var i luftlinie, hvor meget vides ikke helt. Dette sæt kan anvendes til HDTV og lignende selv over meget lange afstande.

Som det kan ses nåede ingen af deltager i nærheden af deres teoretiske maksimalhastighed, det er dog ingen overraskelse når man har med netværksprodukter at gøre. PLA sæt kan være en god løsning, hvis man hurtigt vil opsætte en netværksforbindelse som ikke medfører kabelrod. PLA kan desuden være løsningen hvor mange trådløse netværk mister pusten eksempelvis i fleretagesejendomme.

Man skal dog ikke forvente at opnå hastigheder, der tilnærmelsesvis nærmer sig 1Gbit/s kablet ethernet netværk eller endog Draft-n trådløse netværk såfremt de har nogenlunde betingelser at arbejde under. Til gengæld er de nemme at sætte op, der er sædvanligvis ikke tilnærmelsesvis de samme sikkerhedsproblemer at skulle tage hensyn til som ved trådløse netværk og ydelsen i de anmeldte HomePlus AV adapter sæt er for det meste tilstrækkeligt til at kunne anvende VoIP og HDTV som de jo også er skabt til at kunne klare.

Man skal blot huske at hjemmets elinstallationer, vil påvirke netværk over PLA forskelligt fra hjem til hjem. Jo mere støj der er på linien i form af tilsluttede elektriske apparater jo ringere signal. Desuden skal man tænke på om PLA adaptere amn ønske at anvende sidder på samme elgruppe, der kan eventuelt også opstå problemer med at hoppe fra fase til fase. Men det sidste skulle ikke så tit være tilfældet.

Enhedernes omtale taler for sig selv, så rådet herfra er at kigge på enhederne og søge efter andres erfaringer på internettet da forudsætningerne er så forskellige fra hjem til hjem.