Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Netgear Orbi Outdoor Satellite RBS50Y: Fuld Wi-Fi-dækning i hele gårdhaven

Vejr-, vind- og temperaturbeskyttede netværksenheder er ikke længere forbeholdt professionelle installationer. Netgears Orbi Outdoor-satellit kan udvide et privat Wi-Fi-netværk, så det også dækker haven, tagterrassen eller orangeriet.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når dette læses, er sommeren forbi, og selv om den ikke har været så hed som 2018, har der været masser af timer med tilstrækkelige varmegrader til at nyde livet uden for hjemmets mure – og brokke sig over dårlig Wi-Fi-dækning.

De radiobølger, som binder et Wi-Fi-netværk sammen, kan som bekendt have svært ved at trænge igennem vægge og moderne vinduer, og så risikerer man at sidde med svage signaler på mobilerne og tilsvarende sløve streaminghastigheder.

Her på adressen, hvor vi har gigabit-bredbånd fra YouSee og kan komme op over 600 Mbps i nærheden af den centrale router, falder hastigheden drastisk i gårdhaven, selv om der i luftlinje er mindre end 8 m. Så har vi siddet med en streg eller to på Wi-Fi-styrkemåleren, hastigheder fra 25 Mbps og nedefter – altså et nærmest ubrugeligt netværk.

Orbi Outdoor

Netgear har udbygget deres mesh-baserede Orbi-produktprogram med en enhed, som skal give bedre udendørs dækning. Da Outdoor-satellitten ikke kræver anden kabling end strøm, antager vi, at det drejer sig om en kombination af en ekstra følsom modtager og en kraftig sender i en IP55-certificeret indpakning, som kan tåle alt, hvad det danske vejr kan diske op med.

Outdoor-enheden er skabt til at udbygge Netgears eksisterende Orbi- og Orbi Pro-systemer. Desuden kan den opsættes som extender, så den også kan fungere sammen med andre routere fra Netgear og tredjeparter. Uanset hvordan Outdoor installeres, lover firmaet, at den vil tilbyde de grundlæggende mesh-fordele som ét netværksnavn (SSID) til det hele, fuld Wi-Fi-hastighed og mulighed for gæstenetværk (i et Orbi-system).

Ligesom de indendørs Orbi-enheder har Outdoor-modellen nogle lysdioder til status- og fejlvisning. De er placeret i bunden af kabinettet og kan også sættes til at lyse permanent eller efter en tidsplan som en anden smart bedlampe. Dette styres ligesom de andre indstillinger med Orbi-appen. Man kan regulere lysets styrke, men desværre ikke dets iskolde, blåhvide farvetone.

Nærkontakt nødvendig

Vi har sat Outdoor Satellite op til at køre med en Orbi Pro-router. Det er nemt nok, når man er opmærksom på, at de to enheder og smartphonen skal være tæt på hinanden under parringen. Vi har simpelthen lænet mobilen op ad routeren for at få en stabil kommunikation. Det er lidt sværere at parre satellitten med en anden router, men det lykkes, når man følger de detaljerede anvisninger i Quick Start-guiden og på skærmen.

En lille krølle er en mulighed for at skifte placeringsindstilling mellem ”Indoor” og ”Outdoor”. Hvorfor dog det? Under opsætningen forklarer Netgear – kun på skærmen, ikke i manualen, at den første indstilling bruger alle tre kanalområder, mens den anden kun udnytter to.

Dette skyldes angiveligt (engelske?) myndighedskrav. Så vidt vi kan se, giver ”Indoor” større kapacitet til opkobling af flere klienter, fordi man så kan bruge begge 5 GHz-kanalområderne 36 – 64 plus 100 – 140. Derfor vælger vi denne indstilling til udendørs brug.

Overbevisende resultater

Til den praktiske del af denne test har vi brugt en Sony Xperia 1, som aktuelt har den mest avancerede Wi-Fi-sektion i vores smartphone-samling. Med den i hånden og Speedtest aktiveret har vi bevæget os rundt i gårdhaven i op til 10 meters afstand fra Outdoor-satellitten. Vi har konstant haft tre eller fire streger på Wi-Fi-styrkemåleren, og vi har registreret download-hastigheder fra 116 Mbps i vores drivhus med hærdet glas og helt op til 555 Mbps omkring et stort spisebord 5 meter fra satellitten.

Det har også været interessant at observere, hvordan mobilen og Wi-Fi-netværket løbende optimerer kommunikationen mellem enhederne. Når man holder sig i ro, kan man især på 5 GHz-båndet se, hvordan parterne efterhånden finder hinanden og fanger de bedst mulige radiosignaler.