Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Netgear XR700: Potent router til kompromisløse gamere

Netgears nye XR700 er en af gamingmarkedets største og dyreste routere.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Gaming eller onlinecompu-terspil er it-verdenens ekstremsport, og ligesom triatleter vil gamere meget nødig gå ned på grej. Derfor er en gamingrouter ofte ikke alene kraftigere end en normalt gadget, men fører sig tit frem med et højtråbende design.

Et godt eksempel er Netgears Nighthawk-familie af routere og switche, som markedsføres under paraplyen ”Power to Win”. Men man behøver ikke være e-sport-freak for at sprænge budgettet på dyre Nighthawk-enheder. I et hjem med en hurtig internetforbindelse og flere krævende brugere – plus en nørdet systemadministrator – kan det også give god mening at investere i den mest avancerede teknologi.

Særlige gamingfeatures

Geo-Filter er en facilitet til online-spil, som sørger for, at routeren ikke logger sig på en spilserver, der ligger alt for langt væk. Man fortæller XR700, hvor man er, og hvor stor afstanden til serveren maksimalt må være. Standard-indstillingen er 2000 km, der svarer til en pingtid på knap 14 ms frem og tilbage.

En anden vigtig feature er QoS (Quality of Service), tjenesteprioritering, der får anden trafik til at give plads i det hurtigste spor på internet-motorvejen.
XR700’s softwaremotor er et styresystem, som kaldes DumaOS og er overdådigt udstyret med mange andre features. Hovedmenuen i DumaOS hedder Dashboard og giver et overskueligt og detaljeret overblik over routerens indstillinger og ydelse. Blandt andre undermenuer er vi glade for Device Manager, som viser offline- og onlineenheder og deres opkobling samt Network Monitor, der identificerer de mest båndbreddeslugende enheder og apps.

Overkill eller blindgyde?

På papiret kan XR700 levere en total båndbredde på ikke mindre end 7,2 Gbps. Dette tal fremkommer, da routeren har 802.11ad-teknologi og er udstyret med et 60 GHz-frekvensbånd, som alene kan klare hele 4,6 Gbps. Desværre understøttes 802.11ad kun af ganske få enheder. Netgear Support skriver ”a few laptops from manufacturers such as Acer”. Nu da enheder med 802.11ax (Wi-Fi 6) understøttelse og tilsvarende båndbredde ved almindelige frekvenser er ved at myldre frem, giver det i vores optik ikke den store mening at satse på 60 GHz.

I praksis bliver XR700 derfor en router i AC2600-klassen med en teoretisk båndbredde på 1,7 Gbps ved 5 GHz og 800 Mbps ved 2,4 GHz.

En 10 Gbit-port er endnu en usædvanlig feature på XR700. Netgear fortæller om denne port: ”Giv hele netværket hurtigere adgang til kompatible NAS-enheder med lynhurtig backup og streaming – eller kombiner den med Nighthawk Pro Gaming SX10 Multi-Gig Ethernet Switch for at få lavere latency på dit LAN-party.”

Hvis man kunne få hurtigere bredbånd end den ene gigabit, som i øjeblikket er toppen i Danmark, ville 10 Gbit-porten være endnu mere relevant. Uanset hvad, bør man være opmærksom på, at Netgear kun leverer en tom sokkel til en fiber- eller Ethernet-forbindelse. Til Ethernet kan firmaet tilbyde et AXM765 SFP+-modul, der koster næsten lige så meget som hele routeren.

Vi har eksperimenteret en del med 10 Gbit-porten og er nået frem til, at flaskehalsene i vores netværk stadig er YouSee-modemmet og alle enhederne med 1 Gbit eller sløvere forbindelser. Til gengæld har vi haft seriøs fart på en RN524X NAS via den nævnte SX10 (GSM810X) switch.

Ikke kun til nørder

Til trods for alle faciliteterne i DumaOS-styresystemet er det nemt at få liv i XR700. Så snart routeren genkendes af pc’en, popper startskærmen automatisk op i standard-browseren, og så er det bare at følge anvisningerne.

Netgear har udviklet en Nighthawk App, men firmaet anbefaler alligevel at bruge en computer til opsætning. Der er gode danske forklaringer på de mange forskellige indstillinger. Hvis de ikke rækker, kan man downloade en engelsk manual på 223 sider.

Masser af power

Målinger i det sædvanlige testmiljø viser, at Netgear XR700 er en kraftfuld router. Som altid afhænger de målte internethastigheder af de aktuelle klienter og deres samspil med routerens MU-MIMO-faciliteter. Med Netgears egen A7000 Wi-Fi-adapter har vi opnået nogle meget fine og konsistente resultater over alt i huset, selv om XR700 har stået i kælderen.

Udtrykt på en anden måde kan XR700 under optimale forhold levere resultater på niveau med et mesh-system, og så bliver den høje pris meget mere spiselig.