Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Netgear WAC540: Wi-Fi med stor spreder

Når en virksomhed eller institution skal levere Wi-Fi til hundredvis af brugere, er traditionelle routere og mesh-systemer ikke altid vejen frem. Så kan løsningen hedde trådløse adgangspunkter.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I virksomheder og institutioner er både kablede og trådløse netværk lige så vitale som frisk luft og bønner på kaffemaskinen, men når det hele foregår i en meget større målestok, skal der stærkere løsninger til. Derfor oplever vi i stigende grad, at virksomheder, institutioner og dele af det offentlige rum plastres til med diskrete, små ”UFO’er”.

Her tester vi et af disse økonomisk overkommelige adgangspunkter. ”Insight Managed Smart Cloud Wireless Access Point” hedder WAC540 i producenten Netgears egen beskrivelse, og enheden fungerer som en trådløs forlængelse af et eksisterende kablet netværk. Sådan et adgangspunkt udvider den trådløse dækning og øger antallet af opkoblede brugere.

WAC540 er konstrueret til ophængning på en væg eller under et loft og strømforsynes nemmest fra en switch med PoE (Power over Ethernet) gigabit LAN-porte. Til denne test har vi brugt en Netgear GS408-switch med otte porte – til 1450 kroner.

For brugere, der ikke skal bekymre sig om firewalls og andre sikkerhedsforanstaltninger, opleves WAC540 blot som en router – og én af de pænt hurtige af slagsen. Den tilhører Wi-Fi 5-klassen (802.11ac) og tilbyder en total teoretisk båndbredde på 3 Gbps fordelt på 400 Mbps på et 2,4 GHz-frekvensbånd samt henholdsvis 866 Mbps og 1,733 Gbps på de to 5 GHz-bånd.

Hastighed i flere positioner

Med WAC540 ophængt under loftet i vores kontor kan en smartphone downloade og streame med næsten 600 Mbps. Det betyder rigelig kapacitet til 10-15 samtidige brugere.
1) Jo lavere, jo bedre.
2) Jo højere, jo bedre

App eller browser

WAC540 er kraftigere end de fleste AC-routere i sin prisklas-se, og de tre radioer har fuld MU-MIMO-support, så de kan kommunikere i en 4x4/2x2/2x2-konfiguration. Det betyder, at et stort antal brugere kan serviceres samtidig. Netgear lover understøttelse af op til 600 trådløse klienter.

Denne påstand har vi ikke tjekket, men vi kan oplyse, at vi har opnået meget tilfredsstillende resultater i vores testmiljø. I nærheden af adgangspunktet, hvad der vil være den typiske brugssituation, har vi målt en trådløs båndbredde på 573 Mbps, og to etager højere oppe i huset er der stadig mere end 120 Mbps at gøre godt med.

Hvis WAC540 udbygges med flere adgangspunkter af samme type, er det muligt at gøre det hele til et mesh-system. Dette vil først og fremmest sige, at alle klienter ”ser” det samme SSID (netværksnavn), ligegyldigt hvilket adgangspunkt og frekvensbånd der føder dem.

WAC540 kan opsættes med store frihedsgrader for en it-afdeling. Manualerne til de to enheder er på henholdsvis 243 og 70 sider, så der er nogle parametre at pille ved. Hvis båndbredden i den kablede del af et netværk er begrænset, kan det være smart at trimme den tilgængelige kapacitet efter de enkelte brugeres kapacitetsbehov og/eller plads i hakkeordenen.

Den grundlæggende opsætning klares fint med Netgears Insight-app, og det store overblik får man ved at logge ind via en browser.