Som faste AOD-læsere uden tvivl har bemærket, har lanceringen af godkendte Wi-Fi 6-enheder – for os – været en af de helt store begivenheder i 2019. Men ét er at have succes med at overbevise frelste tech-tosser som os om fordelene ved ny teknologi. Noget andet kan være at nå ud til de potentielle brugere med de glade budskaber.
Det ved vi sådan set kun alt for godt, men alligevel blev vi lidt skuffede/overraskede ved et af efterårets pressemøder. Da vi spurgte værtsfirmaet om dets Wi-Fi 6-status, skøjtede produktmanden uden om emnet i fineste politikerstil. Vi gætter på, at han ikke anede, hvad vi spurgte om.
Og et par skrivende kolleger fra andre medier var henholdsvis halvblanke eller blandede Wi-Fi 6 sammen med 5G-mobiltelefoni. Så er det frem med klatreskoene.
Uden at tale for meget teknik kan vi slå fast, at Wi-Fi 6 kan håndtere mange flere og mere båndbredde-krævende, opkoblede enheder end de hidtidige sprintere i Wi-Fi 5 (AC) klassen.
Det er der også brug for i de såkaldte smarte hjem, hvor der i stigende grad streames såvel video i høj kvalitet som ukomprimeret audio og data i store mængder. Endvidere bliver stadig flere hårde hvidevarer, lamper og alle mulige andre elektriske produkter smarte – Wi-Fi-opkoblede.
De fleste af den slags IoT-enheder sluger ikke særligt mange data, men de skal ikke alene være på. De skal også være Wi-Fi-dækket, ligegyldigt hvor de står eller bruges.
Alt dette og meget mere klarer Wi-Fi 6 bedre end de tidligere Wi-Fi-standarder. Ellers ser det meste af hardwaren ud, som den plejer, og priserne er heller ikke afskrækkende. Der er selvfølgelig nogle flere valgmuligheder i opsætningsmenuerne, men generelt er det vores indtryk, at der er kommet mere fokus på brugervenlighed.
I denne testopstilling er Dell-computeren trådløst opkoblet til RAX200-routeren, som igen er kablet til vores Lenovo-desktop. Over TamoSoft-graferne kan man aflæse nogle imponerende gennemsnitshastigheder på 1,2 Gbps upload og 794 Mbps download samt en latenstid på 3,5 ms. Guf for gamere!
Vi ser frem til, at der kommer flere smartphones med Wi-Fi 6-teknologi.
Netgear RAX200
»Med RAX200 har Netgear taget det meste fra den banebrydende RAX120 Wi-Fi 6/AX-specificerede router, tilføjet et ekstra 5 GHz-frekvensbånd og lagt nogle få hundrede kroner på prisen. Alt dette gør dette flagskib af en router oplagt som digitalt knudepunkt i et større hjem med hurtigt bredbånd og flere krævende streamere, gamere og andre power-brugere.«
Pris: 3990 kr. (vejl.)
Produkttype: Tri-Band-router
Processor: Quad-Core 1,8 GHz 64-bit
Hukommelse: 1 GB DDR3 SDRAM, 512 MB NAND Flash
Båndbredde: Op til 10,8 Gbps (1,2 Gbps + 2 x 4,8 Gbps)
Frekvensbånd: 2,4 GHz, 5 GHz, 802.11ax + gæstenetværk
Antenner: 8 interne, aktive
Porte: 1 x 1 Gbps WAN, 4 x 1 Gbps LAN, 1 x 2,5 GbE, 2 x USB-A 3.0
Mål (B x H x D): 335 x 170 x 223 mm
Vægt: 1,45 kg
Energiforbrug (uden trafik/speedtest): 15,6/15,9 W