Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Netgear Orbi RBK20: Mini-Orbi med maxi-dækning

Netgear udvider produktfamilien af Orbi mesh-routere med mindre og billigere enheder – som ikke desto mindre sætter nye rekorder i Alt om DATAs testmiljø.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Siden lanceringen i efteråret 2016 har Netgear stille og roligt udviklet nye Orbi-enheder, så både store og små brugere kan få totaldækket deres hjem og virksomheder med hurtigt Wi-Fi.

Alt om DATA har fulgt denne udvikling på nærmeste hold og testet flere spændende mesh-løsninger, senest det store Orbi Pro-system, som kan servicere op til 40 eller endnu flere brugere og derfor primært henvender sig til kontorer og butikker.

Denne gang har vi haft fingrene i et kun halvt så stort og dyrt Wi-Fi-system, som ifølge producenten er beregnet til europæiske – underforstået små – hjem. Netgear lover en båndbredde på over 100 Mbps i hjem på op til 250 kvm og tilføjer, at det testede RBK20-system med en enkelt router og én satellit er ideelt til boliger med flere etager.

På det amerikanske hjemmemarked lover man dækning af 372 kvm med de samme enheder. Om dette skyldes mere radiobølgetransparente bygningsmaterialer, højere sendestyrke eller noget helt tredje, skal vi ikke kunne sige.

Fintmasket Wi-Fi-netværk

I disse opkoblede tider bliver det stadig vigtigere med total Wi-Fi-dækning i boliger og virksomheder. Antallet af såkaldte smarte enheder til kommunikation og styring af alt muligt vokser eksplosivt.

Hvis man oplever en dårlig Wi-Fi-forbindelse til en smartphone, kan det ofte hjælpe at flytte sig et par meter, men den frihed eksisterer ikke for elektriske pærer, radiatortermostater, alarmsensorer og lignende. De skal kunne fungere i opkoblet tilstand, dér hvor de sidder, for ellers er de nærmest værdiløse og kan i værste fald modvirke deres egentlige formål.

Mesh, der er engelsk for maske som i fiskenet og strømper, er en teknologi, som oprindeligt blev udrullet i hoteller, lufthavne, konferencecentre, kollektiv transport – hvor som helst folk har brug for internet.

Et mesh-system kan beskrives som en installation af trådløse routere, der både fungerer som adgangspunkter for klienter og indbyrdes kommunikerer på en måde, som gør, at selv et meget stort netværk opleves som sammenhængende helhed.

De to Orbi-enheder taler sammen via en separat FastLane-3 backhaul-kanal, der fungerer uafhængigt af de egentlige Wi-Fi-frekvensbånd på
2,4 GHz og 5 GHz.

Sidste år blev vi imponerede over den perfekte Wi-Fi-dækning på et kæmpehotel med hundredvis af værelser plus konferencelokaler, wellness-faciliteter, restauranter og svømmepøle – you name it. Og det bedste af det hele var, at når man én gang havde logget ind med værelses-nummer og efternavn, så var man online – over alt. Et rigtigt mesh-hotel.

Ellers er det ikke ualmindeligt på hoteller, at eksempelvis hvert konferencerum, hver restaurant osv., har sit eget netværk, naturligvis med hver sit login samt ofte dårlig dækning.

Hvis sådan et sted oven i købet vil have betaling for Wi-Fi, kan man være bedre tjent med sit eget medbragte hotspot eller blot en smartphone med en stor datapakke. Men det er en anden historie.

I overhalingsbanen

Lige så nemt som et mesh-netværk kan være at bruge, lige så svært kan det være at forklare. I pressemeddelelsen om Netgear RBK20 kan man læse disse visdomsord: ”Patentbeskyttet Tri-Band FastLane3-teknologi – den dedikerede Wi-Fi-backhaul giver anledning til mere stabil 4K-streaming og gaming til flere enheder samtidigt”.

Hvis en sælger – undskyld kunderådgiver – i en fysisk butik kan få sådan en sætning til at klinge lige så sexet som ”the name is Bond, James Bond”, har han/hun fortjent en kæmpebonus og en guldstjerne i karakterbogen.

Tag blot ordet ”backhaul”. Det er formodentlig lånt i transportbranchen, hvor det kan betyde returlast og dermed økonomien i at lade en lastbil eller et skib fragte gods på både ud- og hjemturen.

Måske kan vi nøjes med at fastslå, at backhaul er en mere avanceret form for tovejskommunikation mellem en router og en satellit. På Netgears supportside kan man læse, at FastLane3 bl.a. bygger på tre samtidige Wi-Fi-frekvensbånd, og ifølge databladet til RBK20 er der ét i 2,4 GHz-området og to i 5 GHz-området plus en backhaul-kanal. Udtrykt på endnu en måde taler vi om et AC2200-system med en teoretisk båndbredde på 2 x 866 Mbps ved 5 GHz og 400 Mbps ved 2,4 GHz.

Stadig forvirret? Så er du ikke den eneste. Heldigvis er bundlinjen til at tage og føle på. Det testede mesh-system sprinter fra alt, hvad vi til dato har prøvet i vores testmiljø. Sådan!

Sådan tester vi

Denne test er udført i et lille hus med et bebygget areal på 80 kvm og tre etager – kælder, stue og første sal. Alle vægge er muret eller støbt i beton uden stål, og etageadskillelserne er af træ.

Testen foregår fra kontoret i kælderen, hvor den primære router under test placeres ved siden af et bredbåndsmodem (SagemCom F@ST3890) med deaktiveret Wi-Fi fra YouSee, som leverer en kablet internetforbindelse på 300/60 Mbps nominelt og omkring 340/70 Mbps i praksis. I denne test har satellitten været placeret i tv-stuen.

Til måling af hastighed bruger vi appen Speedtest, som er tilgængelig på alle relevante platforme. Routernes rækkevidde bestemmer vi ved at måle hastigheden på fire forskellige positioner i huset – med tre forskellige smartphones plus en bærbar computer – og notere alle resultaterne i en tabel.

De fire positioner er:

1. Kontor – ”øjenkontakt” mellem smartphone og router, ca. 1 m afstand.

2. Køkken – én etageadskillelse mellem smartphone og router, ca. 5 m afstand i luftlinje.

3. Tv-stue – én mur og én etageadskillelse mellem smartphone og router, ca. 5 m afstand i luftlinje.

4. Første sal – én mur og to etageadskillelser mellem smartphone og router, ca. 6 m afstand i luftlinje.

Denne enkle måleteknik, som enhver læser selv kan bruge i sit eget miljø, giver efter vores erfaring et realistisk indtryk af, hvordan en router performer i praksis med forskellige mobile klienter.

Patience, please!

De to Orbi-enheder i RBK20-sættet kommer parret fra fabrikken, så det bør være pærenemt at få dem op at køre. Det er det også. Hvis man ellers kan tyde deres signaler.

Til opsætningen har vi brugt Orbi-appen på en smartphone. Selve routeren skal blot have strøm og et LAN-kabel til vores internetmodem. Den er forholdsvis lang tid om at boote.

Satellitten er endnu mere sindig. Først lyser dens indikator på øverste etage hvidt. Så blinker den hvidt, mens den booter og prøver at finde routeren, og omsider lyser den blåt i et par minutter, hvis alt er godt.

Netgear kunne efter vores mening godt gøre opmærksom på, at denne langsomme proces er helt normal eller – endnu bedre – lade appen fortælle, hvordan den arbejder på sagen. Så kunne vi gå en tur rundt om blokken med hunden i stedet for at lede febrilsk efter en Reset- eller Sync-knap. Eller slå op i PDF-manualen på 153 sider – gys!

Placeringen af satellitten er heldigvis mindre kritisk, end vi har oplevet med nogle mesh-systemer. Over alt i stueetagen har indikatoren lyst blåt som tegn på en god forbindelse til routeren, og vi har uden problemer kunnet bruge vores sædvanlige position i tv-stuen.

En smart detalje i Orbi-appen er en hastighedstest, som er en genvej til Speedtest til tjek af den kablede internetforbindelse. Denne måling skal selvfølgelig give det samme resultat som en direkte forbindelse til modemet, og det gør den også hos os – mission accomplished!

Forældre- og stemmekontrol

Det er almindeligt, at routere har et sæt Quality of Service (QoS) indstillinger til prioritering af trafikken, så den tilgængelige båndbredde kan favorisere bestemte brugere og formål, f.eks. familiens gamer. Netgear er gået et skridt videre ved at bundle ”circle with Disney” med RBK20.

Denne tjeneste, (læs vores test fra sidste år på www.aod.dk/circle-with-disney) kan administrere de enkelte familiemedlemmers adgang til indhold og enheder på forskellige tider af døgnet. Så kan pylrede curlingforældre føle sig trygge ved, at poderne ikke sidder for længe ved skærmen og/eller udsættes for uønsket indhold.

En anden feature, som vi dog endnu ikke har testet, er den lovede integration med Amazon Alexa og Google Assistant. Vi venter nemlig stadig på enheder, som forstår dansk, men det lyder da spændende, at man skal kunne styre hjemmenetværket med simple stemmekommandoer.

En USB-port eller to på routeren kunne have været rar at have, men i det mindste er et gæstenetværk med i pakken.

Orbi-appen kan vanskeligt være mere overskuelig. Under opsætning af et mesh-system kunne vi ønske os, at den var mere informativ.

Nye rekorder

Tallene i tabellen med testresultater taler for sig selv, men de fortjener at få et par ord med på vejen. Vi har nemlig aldrig før målt så høje og konsistente hastigheder i vores testmiljø.

Honor 8 Pro-smartphonen er lidt langsommere til at downloade end HTC 10 og Noa H10le, som performer virkeligt godt. Og endnu bedre data får vi med en bærbar computer med en ekstern Netgear A7000 Wi-Fi-adapter, der med 291 Mbps download på første sal og endnu mere i resten af huset kommer meget tæt på en kabelforbindelse.

Walkaround-testen med at streame et tv-program til en smartphone og gå rundt i huset med den bliver naturligvis også bestået med glans. Hverken billede eller lyd hakker på noget tidspunkt eller sted.