Netgear Orbi RBK20 [TEST]: Mini-Orbi med maxi-dækning

Netgear Orbi RBK20 [TEST]: Mini-Orbi med maxi-dækning

Share

Netgear udvider produktfamilien af Orbi mesh-routere med mindre og billigere enheder – som ikke desto mindre sætter nye rekorder i Alt om DATAs testmiljø

Siden lanceringen i efteråret 2016 har Netgear stille og roligt udviklet nye Orbi-enheder, så både store og små brugere kan få totaldækket deres hjem og virksomheder med hurtigt Wi-Fi.

Alt om DATA har fulgt denne udvikling på nærmeste hold og testet flere spændende mesh-løsninger, senest det store Orbi Pro-system, som kan servicere op til 40 eller endnu flere brugere og derfor primært henvender sig til kontorer og butikker.

Denne gang har vi haft fingrene i et kun halvt så stort og dyrt Wi-Fi-system, som ifølge producenten er beregnet til europæiske – underforstået små – hjem. Netgear lover en båndbredde på over 100 Mbps i hjem på op til 250 kvm og tilføjer, at det testede RBK20-system med en enkelt router og én satellit er ideelt til boliger med flere etager.

Se også:  Netgear Nighthawk S8000 (GS808E) [Test]: Mangler du LAN-porte? Køb en switch!

På det amerikanske hjemmemarked lover man dækning af 372 kvm med de samme enheder. Om dette skyldes mere radiobølgetransparente bygningsmaterialer, højere sendestyrke eller noget helt tredje, skal vi ikke kunne sige.

Fintmasket Wi-Fi-netværk

I disse opkoblede tider bliver det stadig vigtigere med total Wi-Fi-dækning i boliger og virksomheder. Antallet af såkaldte smarte enheder til kommunikation og styring af alt muligt vokser eksplosivt.

Hvis man oplever en dårlig Wi-Fi-forbindelse til en smartphone, kan det ofte hjælpe at flytte sig et par meter, men den frihed eksisterer ikke for elektriske pærer, radiatortermostater, alarmsensorer og lignende. De skal kunne fungere i opkoblet tilstand, dér hvor de sidder, for ellers er de nærmest værdiløse og kan i værste fald modvirke deres egentlige formål.

Mesh, der er engelsk for maske som i fiskenet og strømper, er en teknologi, som oprindeligt blev udrullet i hoteller, lufthavne, konferencecentre, kollektiv transport – hvor som helst folk har brug for internet.

Et mesh-system kan beskrives som en installation af trådløse routere, der både fungerer som adgangspunkter for klienter og indbyrdes kommunikerer på en måde, som gør, at selv et meget stort netværk opleves som sammenhængende helhed.

De to Orbi-enheder taler sammen via en separat FastLane-3 backhaul-kanal, der fungerer uafhængigt af de egentlige Wi-Fi-frekvensbånd på
2,4 GHz og 5 GHz.

Sidste år blev vi imponerede over den perfekte Wi-Fi-dækning på et kæmpehotel med hundredvis af værelser plus konferencelokaler, wellness-faciliteter, restauranter og svømmepøle – you name it. Og det bedste af det hele var, at når man én gang havde logget ind med værelses-nummer og efternavn, så var man online – over alt. Et rigtigt mesh-hotel.

Se også:  Netgear Nighthawk M1Gigabit LTE Mobile Router [TEST]: Rødglødende hotspot

Ellers er det ikke ualmindeligt på hoteller, at eksempelvis hvert konferencerum, hver restaurant osv., har sit eget netværk, naturligvis med hver sit login samt ofte dårlig dækning.

Hvis sådan et sted oven i købet vil have betaling for Wi-Fi, kan man være bedre tjent med sit eget medbragte hotspot eller blot en smartphone med en stor datapakke. Men det er en anden historie.

Del denne