Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Netgear Orbi Pro: Mesh til SMV’er og storfamilier

Med sloganet ”No Wi-Fi, No Business” skal Netgears Orbi Pro mesh-routere fungere som magneter, der kan tiltrække kunder og få dem til at blive længere på caféer og i butikker. Den nye løsning er også perfekt til små virksomheder og store familier.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

SMV’er – små og mellemstore virksomheder – har mindst lige så meget brug for hurtig og stabil Wi-Fi-dækning som store foretagender. Men de har sjældent lyst eller råd til at betale professionelle teknikere for installation og support.

Dette dilemma mener Netgear at kunne løse med en Pro-version af deres velkendte Orbi mesh-systemer. Nu undersøger vi, om Netgear kan score et hattrick med Orbi Pro.

Gratis Wi-Fi

Man behøver ikke tage mange skridt i et cityområde for at se, at ”Gratis Wi-Fi” er en konkurrenceparameter – og at løftet virker. Medlemmer af den opkoblede generation skal ikke være mere end et par sekunder på et sted, før deres notebooks, tablets og smartphones kommer i brug. Og selv om langt de fleste har et telefonabonnement med data i enorme mængder inkluderet, hjælper det ikke meget, hvis signalet er dårligt. Så er det skønt med trådløst Wi-Fi baseret på en kraftig bredbåndsforbindelse.

Hoteller, lufthavne, konferencecentre, kollektiv transport – hvor som helst folk har brug for internet – har længe været fyldt med dedikerede routere, adgangspunkter, extendere og anden elektronik til trådløs kommunikation.

I 2016 havde de første netværksfirmaer kogt teknikken ind til et niveau, som private brugere kan betale – og finde ud af at installere og indstille. Nu tager Netgear det næste skridt med et mesh-system, som ikke alene skelner mellem administratorer, medarbejdere og kunder.

Orbi Pro er om muligt endnu enklere at håndtere, og systemet er endda så aggressivt prissat, at det efter vores mening er et endnu bedre køb end de Orbi-løsninger, vi tidligere har testet.

_Netgear_Orbi_pro Her ses hastighederne med Orbi Pro på de tre forskellige smartphones målt på fire forskellige positioner i huset.

Op til 40 samtidige brugere

Eller endnu flere. Netgear var ikke karrig med løfterne, da Alt om DATA sammen med andre nordiske it-magasiner overværede den officielle lancering i Stockholm. Nader Attar, Product Line Manager, SMB Security & Wireless, fra hovedkvarteret i San Jose, hævede barren for samtidige brugere til 60 – 80 maks. Dog er det næppe online-gamere eller 4K/UHD-streamere, han mener.

Nok så væsentligt kan Pro-brugerne nu inddeles i tre kategorier. Den første er selvfølgelig administratoren, som har adgang og ændringsbeføjelser til det hele. Ligesom med et Orbi-system til private er der et gæste- eller kundenetværk, som giver adgang til internettet, men ikke kan tilgå computere, servere og andre enheder under administratorens kontrol. Det nye er et medarbejdernetværk, hvor personalet eksempelvis også får adgang til at ændre priser eller blot printe.

Blandt de mange kundefaciliteter kan nævnes en mulighed for at tidsbegrænse Wi-Fi-adgangen. Desuden kan den gratis service bruges som markedsføringsværktøj via en såkaldt Captive Portal. Dette vil sige, at kunden ikke kan nøjes med at indtaste en adgangskode, men først sendes hen på en hjemmeside, der kan være forretningens egen eller enhver anden portal, hvor kunden kan blive eksponeret for tilbud eller andre muligheder for at lægge flere penge på stedet.

Endnu en god nyhed er, at opsætningen af de tre mulige netværk kan foretages imponerende nemt og hurtigt. Man bør have en it-indsigt, som rækker ud over at kunne indtaste web- og mailadresser, men man forbliver trygt i en programmeringsfri zone.

Det hjælper naturligvis også, at Netgear har lokaliseret (oversat) menuer og hjælpetekster til et absolut brugbart dansk, skønt der hist og her popper lidt engelsk op. Der skal også være noget til kommende opdateringer.

orbi Nader Attar (tv) fra Netgears hovedkvarter i San Jose og Pål Vatneberg (th), Nordic Country Manager, præsenterer Orbi Pro ved den nordiske lancering.

Ottesporet data-motorvej

Ligesom Orbi-systemer til private består et grundlæggende Pro-system af en router med forbindelse til et internetmodem og en såkaldt satellit. Disse to enheder kommunikerer indbyrdes ved hjælp af en teknologi, som kaldes FastLane3 og består af ikke færre end fire trådløse datastrømme, hver med en båndbredde på 433 Mbps. Dette giver en total kapacitet på op til 1,733 Gbps eller næsten dobbelt så meget som de hurtigste kablede LAN-forbindelser på 1 Gbps.

Herefter kan routeren og satellitten fra hver sin placering levere fire datastrømme – to på 200 Mbps i 2,4 GHz-båndet og endnu to på 433 Mbps i 5 GHz-båndet. Det vil sige, at sådan et sæt får en total teoretisk båndbredde på 2,532 Gbps.

Ifølge specifikationerne skal det testede system kunne dække et areal på op til 460 kvm. Det er muligt at arbejde med op til tre satellitter og øge dækningsområdet til 820 kvm.
Både routeren og satellitten er vokset noget i forhold til de private versioner, og designet er blevet mere business – mindre møbleringsvenligt.

Det større kabinet skyldes sandsynligvis, at der nu er seks indbyggede antenner af den aktive type med kraftige forstærkere. Alligevel opleves det, som om varmeudviklingen er blevet mindre end tidligere, og energiforbruget i hver enhed ligger under 7 W både med og uden trafik.

Som man kan vente af et moderne router-system, har Orbi Pro beamforming til orientering af radiostrålerne efter brugernes placeringer og MU-MIMO (Multi-User, Multiple Input, Multiple Output) teknologi til samtidig streaming på flere enheder.

Enhederne har fire kablede porte hver, hvad der er mere end normalt for mesh-produkter. Routeren har en WAN-port og tre LAN-porte, mens satellitten har fire LAN-porte. Skulle dette stadig være for lidt, hvad der er tilfældet her på adressen, kan vi anbefale en af Netgears fortræffelige switche, f.eks. den frækt udseende Nighthawk S8000 gaming-model med otte porte og ultrakort ping. USB-porte er der ikke blevet plads til.

Så mangler vi vist bare at nævne, at Orbi Pro-routeren ikke understøtter og ikke kan parres med almindelige Orbi-satellitter til hjemmebrug.

Sådan tester vi

Denne test er udført hjemme hos overtegnede skribent, som bor i et lille hus med et bebygget areal på 80 kvm og tre etager – kælder, stue og første sal. Alle vægge er muret eller støbt i beton uden stål, og etageadskillelserne er af træ. Testen foregår fra kontoret i kælderen, hvor routeren under test placeres ved siden af et bredbåndsmodem (SagemCom F@ST3890) med deaktiveret Wi-Fi fra YouSee, som leverer en kablet internetforbindelse på 300/60 Mbps nominelt og omkring 340/70 Mbps i praksis.

I denne test har satellitten været placeret i tv-stuen. Til måling af hastighed bruger vi appen Speedtest, som er tilgængelig på alle relevante platforme. Routernes rækkevidde bestemmer vi ved at måle hastigheden på fire forskellige positioner i huset – med tre forskellige smartphones – og notere alle resultaterne i en tabel.

De fire positioner er:

1. Kontor – ”øjenkontakt” mellem smartphone og router, ca. 1 m afstand.

2. Køkken – én etageadskillelse mellem smartphone og router, ca. 5 m afstand i luftlinje.

3. Tv-stue – én mur og én etageadskillelse mellem smartphone og router, ca. 5 m afstand i luftlinje.

4. Første sal – én mur og to etageadskillelser mellem smartphone og router, ca. 6 m afstand i luftlinje.

Denne enkle måleteknik, som enhver læser selv kan bruge i sit eget miljø, giver efter vores erfaring et realistisk indtryk af, hvordan en router performer i praksis med forskellige mobile klienter.

Orbi Pro i praksis

Netgears routere er i vores optik en netværkssupporters drøm, og Orbi Pro er absolut ingen undtagelse. Fra de to enheder var ude af kassen, til systemet kørte, gik der mindre end 20 minutter, og intet drillede undervejs.

I et butiks- eller kontormiljø vil det være naturligt at ophænge i hvert fald satellitten på en væg eller under loftet. Gedigne beslag til begge positioner og begge enheder er med i kassen. På nettet har vi læst, at enhederne er lidt retningsbestemte. Hvis routeren skal kommunikere med en satellit på en anden etage, bør den stå op. Og hvis satellitten skal dække et større areal i ét plan, kan den med fordel monteres vandret.

Systemet kan opsættes fra en app på en smartphone eller tablet, eller via en webbrowser. Vi valgte den sidste mulighed, for en stor skærm letter overblikket, og et rigtigt tastatur gør det nemmere at få SSID’er og adgangskoder på plads. Herefter skal administrationen af systemet ske via en browser.

Da Orbi Pro kun opererer med ét SSID (netværksnavn), havde vi ventet, at nogle af husets trådløse Wi-Fi-klienter – især de ældre – ville få problemer med at logge på, som vi så ofte har oplevet. Dette bøvl slap vi for, og det tilskriver vi, at Orbi Pro virkelig sender simultant på 2,4 GHz- og 5 GHz-frekvensbåndene.

Hvad hastighed angår, har dette mesh-system sat en ny husrekord for båndbredde i tv-stuen og på første sal. Sådan! Se også faktaboksen og tabellen med måleresultater.